Naif: Brunch-άροντας στο Νέο Κόσμο

Naif: Brunch-άροντας στο Νέο Κόσμο

Ένα «ανεπιτήδευτο», επιτηδευμένο all day μαγαζί στον Νέο Κόσμο που σερβίρει ποιοτικό καφέ, γευστικό brunch και τραγανές πίτσες

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Τον τελευταίο καιρό κάθε φορά που περνούσα από την οδό Λεοντίου, πίσω ακριβώς από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το βλέμμα μου σταματούσε σε ένα όμορφο γωνιακό μαγαζί. Πάντα έλεγα στους φίλους μου ότι σε αυτό το μαγαζί πρέπει να έρθουμε, πράγμα που έγινε ένα πρωινό Σαββάτου. Το όνομα του Naif (η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουμε κάποιον αφελή, ανεπιτήδευτο, μη σοφιστικέ όπως ενημερώθηκα από το λεξικό) και είναι ένα all day μαγαζί που καθόλου ανεπιτήδευτο δεν είναι. Άνοιξε λίγες μέρες πριν το γενικό lockdown, σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν αντίστοιχα μαγαζιά εκεί γύρω. Με λίγα λόγια έκτος κάποιας πιάτσας. Ίσως ο Πέτρος Ζήσου (ιδιοκτήτης) να πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, όμως από ότι φαίνεται η μετά Covid περίοδο τον δικαιώνει.

Η λέξη Naif χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουμε κάποιον αφελή, ανεπιτήδευτο, μη σοφιστικέ

Το Naif δεν είναι ένα ακόμα «φλύαρο» all day με εντυπωσιακή διακόσμηση. Το αντίθετο μάλιστα. Στο εσωτερικό του το ξύλο, η πέτρα και το γυαλί, συνεργάζονται άψογα και συνθέτουν έναν άνετο και ευρύχωρο χώρο με μετρημένες ποπ λεπτομέρειες που του προσθέτουν χρώμα. Με το που μπαίνετε η μπάρα όπου το πρωί ο καφές έχει την τιμητική του, σας καλωσορίζει ενώ δίπλα και στο βάθος έχει στηθεί η κουζίνα, μέρος της οποίας μπορείτε να δείτε. Εγώ λάτρεψα τον χαμηλό πάγκο στο παράθυρο (μπορείτε να καθίσετε και από την εσωτερική αλλά και την εξωτερική μεριά) αλλά και τα πολύχρωμα τραπέζια που βγαίνουν έξω στο ελαφρώς πλατύ πεζοδρόμιο.

 

Εκείνο το Σάββατο λοιπόν, πήγαμε για brunch και φυσικά μπόλικο καφέ. Στο κομμάτι αυτό, δηλαδή του καφέ, συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία Mr. Bean Coffee Roasters. Η Ειρήνη Κουλελή, barista, παίζει με ένα χαρμάνι που περιέχει δύο διαφορετικούς καφέδες από την Βραζιλία κι έναν single origin. Εκείνη την ημέρα φιλοξενούσαν έναν από την Αιθιοπία. Το blend δίνει ένα στρογγυλό, ευκολόπιοτο και ισορροπημένο αποτέλεσμα τόσο σε κρύες όσος και σε ζεστές παρασκευές espresso που άρεσε στην παρέα μου. Εγώ προτίμησα να δοκιμάσω την Αιθιοπία μιας και αγαπώ λίγο παραπάνω τις οξύτητες και δικαιώθηκα.

 

Όσο για φαγητό ζητήσαμε τα ψημένα αυγά στο φούρνο που έρχονται σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με κατσικίσιο τυρί και παστράμι (εξαφανίστηκαν στο λεπτό) την ομελέτα με ασπράδια, φρέσκο σπανάκι, ανθότυρο και λάδι σχοινόπρασου που συνοδεύεται από ψωμί φοκάτσια που φτιάχνουν οι ίδιοι καθώς και την πίτα ημέρας που ήταν μια νόστιμη σπανακόπιτα σε τραγανό φύλλο. Η αλήθεια είναι ότι ζηλέψαμε και τις πίτσες που έχουν. Φτιάχνονται με το ναπολιτάνικο τρόπο με το ζυμάρι ωριμάζει για 24 ώρες, να είναι τραγανό και να έχει μια ωραία υπόξινη γεύση. Έτσι υποκύψαμε στον πειρασμό και ζητήσαμε μια απλή, πλην όμως γευστική Μαργαρίτα.

Η πίτσα φτιάχνετε με το ναπολιτάνικο τρόπο με το ζυμάρι ωριμάζει για 24 ώρες, να είναι τραγανό και να έχει μια ωραία υπόξινη γεύση.

Το Naif εκτός από brunch έχει και μενού φαγητού που το επιμελείται και αυτό ο chef Νίκος Ντάνος. Από μια γρήγορη ματιά που του έριξα, το βρήκα ενδιαφέρον όμως οι αμαρτωλές αυγοφέτες από τσουρέκι μέσα σε σάλτσα βανίλιας και φρούτα του δάσους που είχαν έρθει μπροστά μου, δεν μου άφησαν το χρόνο για να ασχοληθώ παραπάνω. Έτσι είπα ότι θα επιστρέψω ξανά για να δοκιμάσω κάποιο από τα πιάτα του Νίκου μαζί με ένα ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ. Σύντομα όμως αυτή την φορά.

 

Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109334946