Omsom: Μια καινούργια specialty πρόταση στο Περιστέρι

Omsom: Μια καινούργια specialty πρόταση στο Περιστέρι

Φωτεινό, γεμάτο τζαμαρίες, με τραπέζια έξω στο μεγάλο πεζοδρόμιο, το Omsom ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά του Περιστερίου

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

«Καλώς τον. Μας βρήκες εύκολα;» με ρωτάει χαμογελώντας ο Νίκος Μπέλλης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς το ολοκαίνουργιο Omsom. Είναι μόλις δύο βήματα από τον σταθμό του μετρό Αγ. Αντώνιος και έχει πιάσει μια όμορφη γωνία πάνω σ’ ένα από τους πιο κεντρικούς δρόμους –την Κύπρου – της περιοχής. Το χαμόγελο του Νικόλα αλλά και του Αντώνη Γιάτσε (οι δύο τους μαζί με τον Μπέσιο Γιώργο και τον Γερανάκη Νικόλα βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα) θα σας βάλει αμέσως στο χαλαρό κλίμα του μαγαζιού. Και όταν δοκιμάσετε και τον καφέ που προσφέρουν, τότε η μέρα σας σίγουρα θα φτιάξει.

 

Το περίεργο και ταυτόχρονο πρωτότυπο όνομα που έχουν επιλέξει προέρχεται από την βιετναμέζικη γλώσσα. «Χρησιμοποιούν αυτή την λέξη όταν θέλουν να πουν ότι κάτι έχει έντονη γεύση ή άρωμα» μου επεξηγεί ο Νικόλας προσφέροντας μου έναν espresso, έτσι για το καλωσόρισμα. Είναι ο καφές ροής που διαθέτουν και έρχεται από την Βραζιλία. Δίνει ένα «στρογγυλό» αποτέλεσμα χωρίς οξύτητες, αρκετά γλυκό με έντονη την παρουσία της σοκολάτας και των ξηρών καρπών. «Είναι αυτός που σερβίρουμε σε όσους θέλουν απλά ένα καφέ που να μην τους προβληματίσει την ώρα που θα τον γευτούν» μου εξηγεί ο Νικόλας και δοκιμάζοντας τον καταλαβαίνω το γιατί.

Το περίεργο και ταυτόχρονο πρωτότυπο όνομα που έχουν επιλέξει προέρχεται από την βιετναμέζικη γλώσσα και χρησιμοποιείται όταν θέλουν να πουν ότι κάτι έχει έντονη γεύση ή άρωμα.

Το Omsom είναι πολύ φωτεινό με μεγάλες τζαμαρίες. Λευκό μέσα, με μωσαϊκό στο πάτωμα και αρκετές ξύλινες λεπτομέρειες. Μπαίνοντας αριστερά θα δείτε ένα γυάλινο κλουβί όπου έχουν βάλει το καβουρδιστήρι τους. Το «μαγείρεμα» (δηλαδή το καβούρδισμα) το έχει αναλάβει ο Νικόλας και όταν το κάνει όλη η γειτονία γεμίζει από το μεθυστικό άρωμα του φρεσκοψημένου καφέ. Δεν έχουν πολλά τραπεζάκια μέσα, όμως βγάζουν και έξω στο πλατύ πεζοδρόμο, τηρώντας βέβαια τις κατάλληλες αποστάσεις. Κάθισα σ’ ένα από αυτά και δοκίμασα τον δεύτερο καφέ που έχουν αυτή την περίοδο. Έρχεται από την Κολομβία, έχει πιο φρουτώδες προφίλ, λίγες οξύτητες παραπάνω και στο στόμα χαρίζει γλυκές νότες από σοκολάτα. Τον γεύτηκα τόσο ζεστό όσο και κρύο και μπορώ να πω ότι στην πρώτη του εκδοχή ήταν πολύ καλύτερος. Σαν τρίτη επιλογή διαθέτουν έναν από την Κόστα Ρίκα που τον δοκίμασα σε freddo espresso. Αυτός με κέρδισε με την πολυπλοκότητα του αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Στο στόμα χαρίζει γεύσεις από τα τροπικά φρούτα και bitter από κακάο. Οι οξύτητες του είναι πιο έντονες όπως και η επίγευση του. Τον ίδιο καφέ ήπια και σε cold brew που ήταν αρκετά πιο αρωματικός, με λιγότερες οξύτητες και πιο γλυκός. Σας τον προτείνω.

 

Στο καινούργιο αυτό καφέ θα βρείτε και κάτι να τσιμπήσετε. Όχι πολλά πράγματα: κρουασάν βουτύρου, κέικ, κουλούρια και 4,5 σάντουιτς. Βέβαια σκέφτονται να αυξήσουν τις επιλογές, αλλά αυτά από Σεπτέμβρη. Κάτι ακόμα διαφορετικό που θα βρείτε εδώ είναι το γάλα Sproud από πρωτεΐνη αρακά που έρχεται από την Σουηδία. Πίνοντας το μου θύμισε εκείνο της βρόμης. Υπάρχει και σοκολατούχο που είναι ακόμα πιο νόστιμο (μεταξύ μας πήρα για το σπίτι δύο). Τέλος, στο Omsom μόλις βραδιάσει σερβίρουν κοκτέιλ, aperitivi, κρασί και μπύρες και το πεζοδρόμιο μοιάζει με νησί.

 

Κύπρου 14, Περιστέρι