Πίνοντας καφέ στα στενά της Ερμούπολης

Armadillo

Πίνοντας καφέ στα στενά της Ερμούπολης

To Armadillo, το Jar και το Kouchico έχουν φτιάξει τη δική τους πιάτσα στην Εμμανουήλ Ροΐδη, αγαπούν τον ποιοτικό καφέ και ξέρουν να τον σερβίρουν σωστά.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ταξιδεύω στα νησιά μου είναι δύσκολο να βρω ένα μέρος όπου θα μπορώ να απολαύσω έναν ποιοτικό καφέ. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές ταξιδεύω με τον εκδρομικό εξοπλισμό που έχω για τον καφέ. Όμως στη Σύρο, δεν χρειάστηκε. Υπάρχουν τα παρακάτω τρία μαγαζιά που ξέρουν τι θα πει ποιοτικός καφές και τον σερβίρουν σωστά.

 

Armadillo

Άνοιξε φέτος, λίγο πριν το lockdown. Φιλοξενείται σε ένα παλιό γωνιακό σπίτι που όμως ανακατασκευάστηκε πλήρως. Στο εσωτερικό δεσπόζει μια όμορφη τοιχογραφία από γραφίτη, η χαμηλή μπάρα στολίζεται με μικρές, γλυκές κυρίως λιχουδιές ενώ στο φόντο στέκεται επιβλητική η εσπρεσομηχανή με τους μύλους άλεσης σαν πύργους δίπλα της. Τραπεζάκια βγάζει έξω στον πλακόστρωτο πεζόδρομο κάτω από τις άσπρες ομπρέλες. Πίσω απ’ αυτή την μπάρα θα βρείτε τον Αποστόλη Πετρόπουλο, έναν νεαρό που λατρεύει όσο τίποτα τον καφέ. Για την καθημερινή ροή του χρησιμοποιεί μια ισορροπημένη Βραζιλία που απ’ ό,τι φαίνεται ταιριάζει στα γούστα των περισσοτέρων. Εγώ δοκίμασα και την Κόστα Ρίκα που είχε εκείνη την περίοδο σε έναν από τους μύλους του. Γλυκός, με μέτρια οξύτητα που έβγαζε πολύ κανέλα και μέλι στο φλιτζάνι. Ο εν λόγω καφές είναι πολύ καλύτερος σε cappuccino μιας και ταιριάζει ιδανικά με το γάλα. Η Παπούα Νέα Γουινέα που ήπια στη συνέχεια είχε πιο έντονο χαρακτήρα, περισσότερες οξύτητες και μια γλυκιά πολυπλοκότητα. Εδώ να σας πω ότι συνεργάζεται με την ελληνική εταιρία Mr Bean Coffee Company.

 

Εμμανουήλ Ροΐδη 9, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 2281088133

 

Jar

Λιλιπούτειο, ντυμένο στα λευκά, υπηρετεί την κουλτούρα του ποιοτικού καφέ στο νησί με μεγάλη ευλάβεια. Στα τραπέζια που βγάζει στο στενό κομμάτι της Ροΐδη κάτω από τα μικρά δέντρα και τα πολύχρωμα πανιά μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ συνοδεία brunch ή ένα χαλαρό ποτό ή κοκτέιλ το βράδυ. Ο καφές που χρησιμοποιούν φέρει τη σφραγίδα του The Underdog. Αυτή την περίοδο διαθέτουν έναν καφέ από τη Βραζιλία. Τον δοκίμασα πρώτα σε freddo espresso. Ήταν σοκολατένιος με κάποιες νότες από ξηρούς καρπούς, χωρίς πολλές οξύτητες και αρκετά γλυκός. Τον ζήτησα και σε iced brew (κρύος φίλτρου) όμως δεν με ικανοποίησε όσο ο προηγούμενος. Έχανε κάτι από την έντασή του. Το Jar τα βράδια μεταμορφώνεται και γίνεται ένα όμορφο μπαράκι που παίζει ωραία μουσική και σερβίρει προσεγμένα κοκτέιλ.

 

Εμμανουήλ Ροΐδη 16, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 2281079225

 

Kouchico

Όνομα και πράγμα. Μιλάμε για ένα μαγαζί 10 τετραγωνικών μέτρων πίσω ακριβώς από την πλατεία Μιαούλη. Ήταν από τα πρώτα μαγαζιά –για να μην πω το πρώτο- που έβαλε στην καθημερινότητα των Συριανών τον specialty coffee και τους μίλησε για καφέδες μοναδικής προέλευσης καθώς και για διαφορετικούς τρόπους φιλτραρίσματος. Πλέον συνεργάζονται με την Area 51 και συνεχίζουν στην ίδια φιλοσοφία. Ο καφές ροής τους είναι από τη Βραζιλία (φαίνεται την αγαπούν πολύ στο νησί) που είναι αρκετά ισορροπημένος, ευκολόπιοτος χωρίς εκπλήξεις. Δοκίμασα επίσης και εκείνον από την Παπούα Νέα Γουινέα που είχε πιο έντονες οξύτητες, φρουτώδες προφίλ (κυριαρχούσε η φράουλα) και μακριά και έντονη επίγευση. Με τον ίδιο τον φτιάνουν και cold brew με τη μέθοδο του dripper. Ο συγκεκριμένος καφές ήταν αρκετά ενδιαφέρων και είχε bitter τελείωμα. Το Kouchico, το βράδυ μεταφέρεται δίπλα όπου λειτουργεί η αλκοολική εκδοχή του με εξαιρετικά κοκτέιλ και ποτά.

 

Εμμανουήλ Ροΐδη & Σουρή, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 2281300880

 

ΥΓ

Στη λίστα αυτή θα έπρεπε να προσθέσω και το Μαζί (Λεωτσάκου, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 2281088811) που έμαθα ότι από φέτος ξεκινάει μια συνεργασία με τους Cafeistas, όμως την περίοδο που βρέθηκα στο νησί, δεν είχε ανοίξει ακόμα. Επιφυλάσσομαι.