Redd: Το κόκκινο σημάδι του καφέ

Redd: Το κόκκινο σημάδι του καφέ

Μας προτρέπει να δούμε τον καφέ από την πλευρά της γεύσης προσφέροντάς μας την επιλογή να φτιάξουμε το δικό μας blend ανάλογα με τα γούστα μας.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Το Redd για αρκετά χρόνια κατοικοέδρευε στον Φάρο Ψυχικού. Δεν με έβγαζε συχνά ο δρόμος προς τα εκεί, όμως κάθε φορά που περνούσα δεν μπορούσα να μην σταματήσω για έναν γρήγορο espresso που ποτέ όμως δεν ήταν μόνο ένας, αλλά περισσότεροι. Και αν πετύχαινα και τον Ανδρέα Καροτσιέρη, ιδιοκτήτη, roaster, λάτρη του καλού καφέ, πιάναμε την κουβέντα περί καβουρδίσματος, καφέδων κτλ και η παραμονή μου εκεί γινόταν πολύωρη. Το περσινό καλοκαίρι λοιπόν, το Redd αποφάσισε να μετακομίσει. Μάλιστα έκανε διπλή μετακόμιση: μια στο κέντρο, στο Κολωνάκι (Καψάλη 6) και μια ακόμα στα νότια, στη Γλυφάδα.

 

Στο τελευταίο βρέθηκα πριν από μερικές μέρες. Μπαίνοντας, μου έκανε εντύπωση η αίσθηση της άνεσης. Μίνιμαλ χώρος στις αποχρώσεις του γκρι με λευκές λεπτομέρειες, όπου οι εσπρεσομηχανές και οι μύλοι είναι χωρισμένοι σε δύο station σχεδόν αντικριστά σε διαγώνια διάταξη. Η γωνιακή του τοποθεσία, του επιτρέπει να βγάζει τραπεζάκια έξω στην υπερυψωμένη μικρή αυλή που βλέπει στον χαμό της Ποσειδώνος.

Εδώ λοιπόν, αντίθετα με ό,τι επικρατεί στις περισσότερες καφετέριες του τρίτου κύματος, ρίχνουν περισσότερο βάρος στη γεύση.

Η αλλαγή κατοικίας του Redd, δεν είναι το μόνο καινούργιο. Άλλαξαν και λίγο τη φιλοσοφία τους, φέρνοντας μια διαφορετική και πρωτότυπη ιδέα. Εδώ λοιπόν, αντίθετα με ό,τι επικρατεί στις περισσότερες καφετέριες του τρίτου κύματος, ρίχνουν περισσότερο βάρος στη γεύση. Και εξηγούμαι αμέσως. Δεν έχουμε να επιλέξουμε καφέ σύμφωνα με την χώρα προέλευσης ή αν έχει επεξεργαστεί με φυσικό (natural) ή πλυμένο (wasted) τρόπο, αλλά με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει: μακρά επίγευση, γλυκός, οξύτητες, σώμα, πολυπλοκότητα κτλ. Έτσι, πριν δώσουμε την παραγγελία μας, διαλέγουμε δύο χαρτάκια που βρίσκονται μπροστά από τις εσπρεσομηχανές στα οποία αναγράφονται τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δημιουργούμε το δικό μας blend. Ο barista μπλεντάρει εκείνη τη στιγμή τον καφέ μας, χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες αναλογίες από τους καφέδες που έχει μπροστά του έτσι ώστε να μας δώσει το αποτέλεσμα με τα χαρακτηριστικά εκείνα που του έχουμε ζητήσει. Ένα παιχνίδι πολύ ενδιαφέρον που μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία σχετικά με τον καφέ. Έτσι, κάθε φορά, ανάλογα με την παραγγελία, μπορεί να έχετε τη μία ένα πιο ισορροπημένο φλιτζάνι, την άλλη ένα πιο όξινο, ή πιο γλυκό ή με περισσότερη πολυπλοκότητα.

 

Τέλος να σας ενημερώσω ότι στον κατάλογό του θα βρείτε διπλό εσπρέσο, flat white και latte μόνο. Φτιάχνουν επίσης και cold brew που μπορείτε να τον πάρετε σε συσκευασία του ενός λίτρου για το σπίτι.

 

Λεωφ. Ποσειδώνος 71 & Α. Παπανδρέου 3, Γλυφάδα, τηλ. 2106928050