Twodoors: Από τον Άλιμο με αγάπη

Twodoors: Από τον Άλιμο με αγάπη

Ένα μικρό, λιτό, φωτεινό μαγαζί που κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για τον Άλιμο και να το ψάχνει στο GPS.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Κατηφορίζοντας την οδό Δωδεκανήσου από την Βουλιαγμένης, στον Άλιμο, κοιτούσα κάθε τρεις και λίγο το GPS του κινητού μήπως είχα κάνει λάθος. Προορισμός μου ήταν το καινούργιο coffee bar Twodoors. Παρατηρώντας την περιοχή, τα συνοικιακά μαγαζιά, τις πολυκατοικίες και έχοντας στο μυαλό μου τις φωτογραφίες που μου είχε στείλει από το μαγαζί ο Θανάσης Τσότρας, ένας εκ των ιδιοκτητών, κάτι δεν μου ταίριαζε. Και όντως, το Twodoors είναι μια ευχάριστη “παραφωνία” σε αυτή την ήσυχη και ήρεμη συνοικία του Αλίμου.

 

Πλησιάζοντας, διακρίνω κάτι μαύρα τραπεζάκια όμορφα στημένα στο πλατύ πεζοδρόμιο. Τα περισσότερο γεμάτα από νεαρόκοσμο. Χαλαροί, χαμογελαστοί απολαμβάνουν τον κρύο καφέ τους συζητώντας. Προσπερνάω και μπαίνω στην μικρή μινιμαλιστική σκανδιναβική σάλα του. Μια παρέα με μαγιό, σταμάτησε να πάρει έναν freddo στο χέρι για να συνεχίσει την κάθοδο της προς την παραλία. Κάθομαι απέναντι από την μπάρα που είναι ντυμένη με άσπρα πλακάκια, στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι. Παρατηρώ για λίγο τον χώρο: μωσαϊκό στο πάτωμα που λάμπει, γλαστράκια με κάκτους διάσπαρτα εδώ και εκεί, μεταλλικές ράβδους που χρησιμεύουν για φωτιστικά, μεγάλες τζαμαρίες και δύο πόρτες. Ζητάω έναν espresso και μου σερβίρουν ένα φλιτζάνι από την Βραζιλία με σοκολατένιο χαρακτήρα και ήπια γεύση χωρίς οξύτητες. Στο ενδιάμεσο ο Θανάσης έχει καθίσει δίπλα μου και έχουμε ήδη ξεκινήσει την κουβέντα. Καιρό είχα να τον δω, από τότε που δούλευε στο κέντρο. «Ήρθα εδώ γιατί ήθελα να ηρεμήσω» θα μου πει. Μαζί δοκιμάζουμε τον δεύτερο καφέ που φιλοξενούν στους μύλους τους και είναι από την Κόστα Ρίκα. Η μυρωδιά της κανέλας με πιάνει από την μύτη και γεμίζει με την γεύση της το στόμα μου στην πρώτη κιόλας γουλιά. Μέτριες οξύτητες –ευχάριστες θα έλεγα- και νότες από πυρηνόκαρπα φρούτα τον συμπληρώνουν. «Πιο ιδιαίτερος καφές και πιο ενδιαφέρων» θα του πω και εκείνος θα συμφωνήσει. Δεν παίζουν με ακρότητες: «Η περιοχή είναι παρθένα και δεν μας παίρνει να παίξουμε επιθετικά. Θέλουν να κάνουμε τον κόσμο να μάθει τον καλό καφέ με ήρεμο τρόπο» θα μου πει και δεν έχει άδικο.

 

Ο Θανάσης όμως, δεν είναι μόνος του πίσω από το Twodoors. Μαζί του είναι και ο παιδικός του φίλος, Πέτρος Βιβλιοδέτης. Στην αρχή ξεκίνησαν οι δύο τους να το τρέχουν, όμως πολύ γρήγορα «ακούστηκε» στην περιοχή, έγινε στέκι πολλών και έπρεπε να προσλάβουν και άλλο κόσμο. Ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν την επιτυχία του μαγαζιού.

 

Το Twodoors δεν σερβίρει μόνο καφέ. Τα απογεύματα/βράδια βγάζει και άλλα τραπέζια έξω στο πεζοδρόμιο –με τις ανάλογες αποστάσεις φυσικά- που γεμίζουν από κόσμο που έρχεται να απολαύσει μια μπίρα από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ένα Aperol με τόνικ ή ένα απλό κοκτέιλ που δεν φλυαρεί. Φαγητό ακόμα δεν έχει, όμως είναι στα μελλοντικά σχέδια.

 

Όσο για τα σχέδια του Θανάση περί ηρεμίας, δεν ξέρω αν θα πιάσουν. Αυτό που ξέρω είναι ότι το μαγαζί έχει γίνει ήδη προορισμός γιατί δεν είναι καθόλου δήθεν, προσφέρει ένα «τίμιο» προιόν –είτε αυτό είναι καφές, είτε είναι αλκοόλ- και έχει προσωποκεντρική εξυπηρέτηση. Αφήστε που τώρα έβαλαν και φωτάκια στο πεζοδρόμιο και έκαναν το σκηνικό νησί.

 

Δωδεκανήσου 67, Άλιμος, τηλ. 2111826300