Castro Especial: ένας ξεχωριστός καφές από την Κόστα Ρίκα

Castro Especial: ένας ξεχωριστός καφές από την Κόστα Ρίκα

Με ζουμερές οξύτητες, γλυκό προφίλ και την σφραγίδα του The Underdog ο εν λόγω καφές θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

 

Από Βασίλη Δημαρά

 

Η περιοχή Tarrazú είναι μια κοιλάδα που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κόστα Ρίκα. Περιτριγυρίζεται από τους επιβλητικούς όγκους της οροσειράς Talamanca που φτάνουν μέχρι τα 3.000 μέτρα υψόμετρο. Το τροπικό δάσος διασχίζει ο ποταμός Parrita, που δημιουργεί ένα τρίγωνο με καταπράσινα τοπία, έντονη βλάστηση και αρκετά υγρό κλίμα. Σε αυτή την περιοχή, που ονομάζεται και «Ζώνη των Αγίων», φύονται πολλά καφεόδεντρα. Oι καφέδες που παράγονται είναι υψηλής ποιότητας – οι καλύτεροι της χώρας –έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωρίζουν για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων τους.

Πρόκειται για έναν καφέ φυσικής επεξεργασίας, αναερόβιας ζύμωσης (anaerobic fermentation) που έχει έντονη ζουμερή οξύτητα, φρουτώδες προφίλ και είναι αρκετά γλυκός.

Για έναν τέτοιο καφέ θα σας μιλήσω αυτή την φορά. Έρχεται από την φάρμα Juanachute και ονομάζεται Castro Especial. Τον δοκίμασα πριν από μερικές μέρες στο The Underdog και μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν καφέ φυσικής επεξεργασίας, αναερόβιας ζύμωσης (anaerobic fermentation) που έχει έντονη ζουμερή οξύτητα, φρουτώδες προφίλ και είναι αρκετά γλυκός. Το ροδάκινο είναι εκείνο που επικρατεί τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα και συνδυάζεται με το λεμονγκράς και την βανίλια στην επίγευση. Δοκιμάζοντάς τον παρατήρησα ότι έχει και έντονο οινικό χαρακτήρα, που είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των fermented καφέδων. Επίσης, σε αντίθεση με άλλους καφέδες, ο συγκεκριμένος διατηρεί τα χαρακτηριστικά του όσο κρυώνει χωρίς να χάνει τίποτα. Καφέδες τέτοιου είδους προτιμούν οι baristi για τους διαγωνισμούς του brewing.

 

Τον δοκίμασα και σε κρύα εκδοχή (iced brew) και το φλιτζάνι που πήρα είχε πιο έντονο τον οινικό χαρακτήρα και στη γεύση επικρατούσε ροδάκινο. Στη ζεστή του εκδοχή βγάζει περισσότερο τους ξηρούς καρπούς αλλά και κάποιες νότες σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο. Όπως και να έχει, ο Castro Especial είναι ένας αρκετά ενδιαφέρων καφές που θα σας πρότεινα να τον έχετε στο ντουλάπι σας. Εκτός από κόκκους για φίλτρου ή espresso θα τον βρείτε και στη νέα σειρά από κάψουλες που η ομάδα του The Underdog κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από μερικές μέρες. Δοκιμάστε τον, αξίζει τον κόπο.