A Priori: Brunch με στιλ

A Priori: Brunch με στιλ

Σε μια ξεχασμένη συνοικία της Αθήνας, ένα στιλάτο μαγαζί κάνει τη διαφορά και κερδίζει όλο και περισσότερη δημοτικότητα.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Την ύπαρξη της πλατείας Λαμπρινής ή Αγ. Ανδρέα, όπως είναι γνωστή, την αγνοούσα εντελώς. Είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Αθήνα και βρίσκεται στα σύνορα με το Γαλάτσι. Εκεί λοιπόν άνοιξε ένα καινούργιο, καλόγουστο μαγαζί που ακούει στο όνομα A Priori. Πήρε τη θέση ενός ιστορικού καφενείου της περιοχής, το έλεγαν Άρτιον, και απ’ ό,τι έμαθα ήταν από τα πρώτα που σέρβιραν καφέ στη χόβολη μαζί με γλυκό του κουταλιού ή λουκουμάκι.

 

Το A Priori που άνοιξε αμέσως μετά την άρση των μέτρων, καταλαμβάνει μια όμορφη γωνία, βγάζει τραπέζια στην πλατεία αλλά και στον παρακείμενο πεζόδρομο. Την ανακαίνισή του ανέλαβε ο Παναγιώτης Φούντας της Nine Design, δίνοντάς του έναν ρουστίκ και ταυτόχρονα σύγχρονο χαρακτήρα, κρατώντας κάποια ξύλινα στοιχεία από την προηγούμενη χρήση του χώρου, προσθέτοντας όμως αρκετές μαρμάρινες λεπτομέρειες, floral ταπετσαρίες και κρεμαστές ζαρντινιέρες. Με λίγα λόγια είναι μια όμορφη παραφωνία στην περιοχή με τα παλιομοδίτικα καφέ, εστιατόρια και πιτσαρίες.

 

Οι άνθρωποι του A Priori έκτος από την εμφάνισή του, πρόσεξαν και το περιεχόμενο. Έτσι συνεργάστηκαν με τον chef Δήμο Μπαλόπουλο για το φαγητό, τα γλυκά τα επιμελήθηκε ο Δημήτρης Χρονόπουλος και τα κοκτέιλ ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Όσο για τον καφέ, εδώ ζήτησαν τη συνδρομή της Redd και του Ανδρέα Καροτσιέρη.

 

Στην επίσκεψή μου για την πρώτη γνωριμία μαζί του δοκίμασα το brunch του. Ζήτησα τα ποσέ βιολογικά αυγά που σερβίρονται μέσα σε bagel με προσούτο Ευρυτανίας, σάλτσα Ολλανδέζ και γουακαμόλε. Πληθωρικό πιάτο που μόλις το μαχαίρι μπει στο bagel, γίνεται η έκρηξη από τα ποσέ αυγά. Για να το συνδυάσω ζήτησα ένα χυμό ψυχρής έκθλιψης από αγγούρι, ανανά, λάιμ και πράσινο μήλο. Όμως δεν έμεινα μόνο σ’ αυτό το πιάτο. Ζήτησα ακόμα και το κουλούρι Θεσσαλονίκης με τα δύο τηγανητά αυγά –βιολογικά κι αυτά- μαζί με κρέμα από γραβιέρα Κρήτης και μικρά κυβάκια από τσορίθο Δράμας. Εδώ κάθε μπουκιά έπρεπε να τη βουτήξω τόσο στη γραβιέρα όσο και στη σάλτσα ντομάτας για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Πάντως εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο μαλακό ήταν το κουλούρι.

 

Για να περάσω στα γλυκά, ζήτησα έναν espresso freddo. Εκείνη την ημέρα δεν είχαν τον μοναδικής προέλευσης από την Αιθιοπία, οπότε αρκέστηκα στο blend τους που το φτιάχνουν με καφέδες από Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία. Η αλήθεια είναι ότι τον περίμενα με περισσότερες οξύτητες –όπως με είχαν συνηθίσει οι καφέδες του Ανδρέα- αλλά ο συγκεκριμένος ήταν πολύ ισορροπημένος και ευκολόπιοτος. Μαζί με τον καφέ λοιπόν, ήρθαν και τα pancakes λουσμένα με μπόλικη σοκολάτα αλλά και ένα διαφορετικό μπανόφι που με κέρδισε από την πρώτη κιόλας κουταλιά.

 

Τράλλεων 71, Λαμπρινή, τηλ. 2102910799