Gargaretta: Brunch στους πρόποδες της Ακρόπολης

Gargaretta: Brunch στους πρόποδες της Ακρόπολης

Ένα φινετσάτο all day bistro με δροσερά τραπεζάκια στην μικρή πλατεία που σερβίρει κρύες σαλάτες σε βαζάκια και κολασμένα pancakes με σπιτική πραλίνα φουντουκιού.

 

από τον Βασίλη Δημαρά

 

Πάντα μου άρεσε να γυρίζω στο Κουκάκι και να χαζεύω τα νεοκλασικά σπίτια  που εναλλάσσονται με τις αστικές πολυκατοικίες του 70 και του 80. Η ηρεμία αυτής της γειτονίας, μου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά κάπου αλλού. Για να μην μιλήσει για τις ευχάριστες εκπλήξεις που βρίσκω μπροστά μου. Βλέπετε το Κουκάκι «φοριέται» πολύ τελευταία και μικρά, όμορφα καφέ, εστιατόρια, μπαρ ξεπηδούν από το πουθενά. Κάπως έτσι τυχαία γνωρίστηκα πριν από ένα χρόνο και περίπου με το Gargaretta, ένα κομψό bistro στην Ροβέρτου Γκάλλι, στο σημείο που αρχίζει να ανηφορίζει. Το όνομα του, το έχει δανειστεί από την παλιά αθηναϊκή γειτονιά της Γαργαρέττας, που πλέον λίγοι είναι εκείνοι που την γνωρίζουν. Για την ιστορία να σας πω ότι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, σ’ αυτή την περιοχή κατοικούσε μια ιταλική οικογένεια, πλουσίων, οι Gargaretta, οι οποίοι καλλιεργούσαν στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου είναι κτισμένο το bistro, τα κτήματά τους.

 

Αυτό που λατρεύω στο Gargaretta είναι τα τραπεζάκια που βγάζει έξω στην μικρή μπροστινή πλατεία κάτω από την πρασινάδα των δέντρων. Είναι ότι πρέπει τώρα για το καλοκαίρι. Φυσικά, διαθέτει και σάλα που είναι διακοσμημένη με φινέτσα και στιλ που τώρα με τις ζέστες, ανοίγει τις τζαμαρίες της και προσφέρει περισσότερο δροσιά αλλά και χάζι.

 

Σ’ ένα από τα τραπεζάκια της πλατείας, κατέληξα και εγώ ένα πρωινό Σαββάτου, για bunch. Όπως είναι φυσικό ξεκίνησα με έναν espresso. Διαθέτουν ένα ιταλικό χαρμάνι από την εταιρία Gran Caffè Italiano με έντονο άρωμα και σώμα. Βασανιζόμουν για το τί να διαλέξω από τον κατάλογο: την ομελέτα φρουταλιά με λουκάνικο και βολάκι Άνδρου ή τον Καγιανά με το ποσέ αυγό και το χωριάτικο ψωμί; Όμως, οι λουκουμάδες με αβακάντο, ποσέ αυγό, βολάκι (Άνδρου φυσικά) και την μαγιονέζα λιαστής ντομάτας, μου έκλειναν το μάτι, οπότε διάλεξα αυτούς. Πήρα και μια σαλάτα με φακές, ψητή γλυκοπατάτα και ανθότυρο που σερβίρεται σε βαζάκι –νόστιμη και αρκετά χορταστική. Όσο για το επιδόρπιο, pancake ρικότα με την σπιτική –κολασμένη- πραλίνα και τα καραμελωμένα φουντούκια.

 

Να σας αναφέρω ότι στο Gargaretta, το brunch σερβίρεται μόνο Σαββατοκύριακα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. Φυσικά, αν το επισκεφτείτε κάποια άλλη ώρα και μέρα, υπάρχει το κανονικό μενού με πολύ νόστιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορείτε να τις συνοδέψετε με ένα ποτήρι κρασί από επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα.

 

Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, τηλ. 2109228713