Βάζοντας στο μικροσκόπιο τον Ethiopia Limu από την Coffee Island

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τον Ethiopia Limu από την Coffee Island

Ένας καφές με έντονες νότες από κεράσια και πορτοκάλι που σας προ(σ)καλεί να τον ανακαλύψετε.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Οι καφέδες από την Αιθιοπία έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: το άρωμα από γιασεμί ή περγαμόντο και την έντονη παρουσία των κόκκινων φρούτων. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε καφές που προέρχεται από αυτή την χώρα θα πρέπει να έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα ο ιδιαίτερος και πολύπλοκος Limu της Coffee Island που είναι ο 20ος Microfarm Project καφές που βγάζει στην αγορά η εταιρία. Για όσους δεν γνωρίζεται, να σας αναφέρω ότι το Microfarm Project είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η εταιρία παρουσιάζει στην αγορά καφέδες που βασίζονται στο Direct Trade. Οι άνθρωποι της Coffee Island, ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, ψάχνουν να βρουν μικρές φάρμες κυρίως που διαθέτουν ιδιαίτερους καφέδες και εξασφαλίζουν όλη την σοδιά. Οι καφέδες αυτοί είναι περιορισμένης κυκλοφορίας -αφού μιλάμε για μικρή σοδιά- και διατίθενται στο εμπόριο για εξίσου μικρό χρονικό διάστημα.

 

Πίσω λοιπόν στο Limu. Έρχεται από την περιοχή Limu Kosa (εξ ου και το όνομα), της Αιθιοπίας που απέχει 440 χλμ από την πρωτεύουσά της, Addis Ababa. Τα καφεόδεντρα φύονται σε υψόμετρο 1900-2000 μέτρων κάτω από τη σκιά των τροπικών δέντρων. Στην περιοχή οι βροχοπτώσεις είναι συχνές, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 25ο C. Όλα αυτά τα στοιχεία, είναι σημαντικά να τα γνωρίζουμε γιατί είναι εκείνα που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του καφέ αλλά και το γευστικό και αρωματικό του προφίλ.

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη δοκιμή. Από την πρώτη κιόλας επαφή του με το ζεστό νερό, άρχιζε να απελευθερώνει τα αρώματα του, που παρέπεμπαν σε άνθη πορτοκαλιάς. Αφού τελείωσε η εκχείλιση, τα αρώματα γινόταν πιο έντονα και στο παιχνίδι έμπαιναν και εκείνα από κεράσι. Το σώμα του είναι μέτριο, γι΄ αυτό και δίνει ένα ελαφρώς θόλο αποτέλεσμα στην κούπα. Οι οξύτητες έντονες από την πρώτη στιγμή που μένουν μέχρι το τέλος -στην επίγευση – και για πολύ ώρα. Στο στόμα τώρα, το κεράσι, η μαύρη σοκολάτα αλλά και κάποιες νότες από κόκκινα φρούτα (βατόμουρα κυρίως) μπλέκονται όμορφα και δίνουν ένα πολύπλοκο και πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όσο μένει στο φλιτζάνι γλυκίζει περισσότερο, γι’ αυτό και θα σας συμβούλευα να μην του προσθέσετε καθόλου ζάχαρη. Ο Limu, πιστεύω ότι θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε espresso και μάλιστα στην κρύα του εκδοχή μιας και οι οξύτητες του θα «ηρεμούν» κάπως και θα ενισχύονται περισσότερο οι αρωματικές του ιδιότητες.

 

*

Η δοκιμή του Limu έγινε σε καφέ φίλτρου με την μέθοδο Chemex.