Διεθνές βραβεία Ernesto Illy 2021

Διεθνές βραβεία Ernesto Illy 2021

Το Jumboor Estate από την Ινδία ήταν ο νικητής του 6ου διεθνούς βραβείου καφέ Ernesto Illy, ενώ οι καταναλωτές βράβευσαν το Proyecto Lift Olopita από την Γουατεμάλα με το βραβείο Coffee Lover’s Choice.

 

Όπως κάθε χρόνο, η illycaffe τιμάει και βραβεύει τους καλύτερους καλλιεργητές καφέ́ με τα Ernersto illy International Coffee Awards (EIICA). Σκοπός είναι να συνθέσει με επιτυχία το «νέο» αλλά πάντα σταθερό χαρμάνι illy, στηρίζοντας οικονομικά́ τους καλλιεργητές και επιδιώκοντας την βιώσιμη ανάπτυξη του καφέ́. Οι 27 φετινοί φιναλίστ -τρεις από κάθε χώρα- ήταν από την Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Αιθιοπία, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Ινδία και την Νικαράγουα, χώρες από τις οποίες η illy προμηθεύεται τον καφέ της. Η διεθνής επιτροπή που έκρινε τους καφέδες απαρτίζεται από τους βραβευμένους με τρία αστέρια Michelin chef Kyle Connaughton, Viky Geunes και Niko Romito, τους δημοσιογράφους Josè Carlos Capel, Clark Parkin και Michela Proietti, και τους ειδικούς σε θέματα καφέ Sunalini Menon, Birhanu Gebis Wuli και Henry Alirio Martínez Salinas. Αυτοί ήταν, λοιπόν, που απέμειναν το βραβείο «Best of the Best» στον καφέ που έρχεται από την φάρμα Jumboor Estate της Ινδίας. Τον περιέγραψαν ως έναν έντονο καφέ που αφήνει μια μεταξένια, διακριτική και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, εμπλουτισμένο με νότες σοκολάτας, καραμέλας, εσπεριδοειδών, καρυδιών και μια υπόνοια φρούτων.

 

Το Jamboor Estate βρίσκεται στα οροπέδια της βόρειας περιφέρειας Coorg, σε υψόμετρο 950-1000 μέτρων σε μια περιοχή με πλούσια σε οργανική ύλη εδάφη. Η φυτεία ιδρύθηκε το 1870 και καλλιεργεί μόνο καφέ Arabica στα 3.900 στρέμματά της, παράγοντας τον “Jumboor Gold”, μια υψηλής ποιότητας ποικιλία Yellow Bourbon Arabica.Προκειμένου να μην επηρεαστεί η ροή του καθαρού νερού από τα κοντινά βουνά, το οποίο χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία του καφέ, οι περιοχές που γειτονεύουν με τα υδατορέματα δεν καλλιεργούνται και παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση.

 

«Είναι η πρώτη φορά που η Ινδία κερδίζει το Διεθνές Βραβείο Καφέ Ernesto Illy. Πρόκειται για μια χώρα όπου ο καφές καλλιεργείται κάτω από τη σκιά ψηλών δέντρων, συνήθως μαζί με άλλες καλλιέργειες, όπως πιπέρι, βανίλια, κάρδαμο και κανέλα. Είμαι πολύ χαρούμενος που το φημισμένο βραβείο “Best of the Best” απονεμήθηκε σε ένα προϊόν που καλλιεργείται με ενάρετο τρόπο, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες αυτού του γεωργικού μοντέλου ως έναν τρόπο για την επίτευξη βιώσιμης ποιότητας, αλλά και για τη νίκη της Γουατεμάλα, η οποία με την ομάδα των μικρών παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Lift κέρδισε το βραβείο επιλογής καταναλωτών για τον καλύτερο καφέ, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μοχλό για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις κοινότητες καλλιέργειας καφέ», αναφέρει ο Andrea Illy, Πρόεδρος της illycaffè. 

 

Παράλληλα ανακοινώθηκε και το βραβείο κοινού, το Coffee Lover’s Choice», το οποίο απονεμήθηκε στο Proyecto Lift Olopita από τη Γουατεμάλα, που εκπροσωπήθηκε από τον Alfonso Urbina Perlata.  Το εν λόγω βραβείο  προκύπτει από τους καταναλωτές, οι οποίοι από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο κάθε χρόνο δοκιμάζουν τα 9 υποψήφια  lots μέσω τυφλής γευσιγνωσίας σε επιλεγμένα Flagship stores της ILLYCAFFE ανά τον κόσμο.

 

Το πρόγραμμα Proyecto Lift Olopita, που κέρδισε το βραβείο «Coffee Lovers’ Choice», δημιουργήθηκε το 2017 στη Γουατεμάλα με στόχο να φέρει σε επαφή μικρούς καλλιεργητές καφέ που ενδιαφέρονται να μάθουν καλύτερες πρακτικές καλλιέργειας για την παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας. Μέχρι στιγμής, το έργο αυτό έχει συγκεντρώσει 112 οικογένειες παραγωγών καφέ, οι οποίες λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη από το τεχνικό τμήμα της Mercon Guatemala, έναν εξαγωγέα καφέ με τον οποίο συνεργάζεται η illycaffè, για να τους βοηθήσει να γίνουν ικανοί διαχειριστές των οικογενειακών τους επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τον καφέ που παράγουν με βιώσιμο τρόπο.

 

Τα βραβρεία Ernersto illy International Coffee Awards είναι σημαντικά οικονομικά έπαθλα και μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο. Η εκδήλωση που έγινε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε και φέτος διαδικτυακά, παρουσίαζε η Lily Cole, μοντέλο, ηθοποιό και γνωστή ακτιβίστρια για τη βιωσιμότητα.