Καβούρδισμα με τη χρήση αποκλειστικά του ηλιακού φωτός

Καβούρδισμα με τη χρήση αποκλειστικά του ηλιακού φωτός

Δύο μηχανικοί από την Ρώμη βάζουν στην άκρη τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου και εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για το καβούρδισμα του καφέ. 

 

Μπορεί οι Antonio Durbe και Daniele Tummei να χρειάστηκαν έξι σχεδόν χρόνια για να δημιουργήσουν και να τελιοποιήσουν τον ηλιακό coffee roaster τους, όμως τα κατάφεραν. Πρόκειται για ένα σύστημα από καθρέπτες που καταλαμβάνει σε μέγεθος μισό γηπέδο τένις και τροφοδοτεί το καβουρδιστήρι που μπορεί να ψήσει έως και 50 κιλά καφέ την ώρα. Οι αισθητήρες που ελέγχονται από έναν υπολογιστή επιτρέπουν στους καθρέφτες να ακολουθούν τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρλεια της ημέρας και να εστιάζουν το φως του σε ένα περιστρεφόμενο ατσάλινο καλάθι που περιέχει τους φρέσκους κόκκους καφέ. Το καλάθι φθάνει σε μέγιστες θερμοκρασίες τους 240-250 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την φωτεινότητα του ήλιου, και μπορεί να καβουρδίσει τους κόκκους μέσα σε 20 λεπτά.

 

Η διαδικασία δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και εξαιρετικά οικονομική. Σύμφωνα με τους Durbe και Tummei, αυτού του είδους roasting διατηρεί καλύτερα το άρωμα του καφέ, δίνοντάς του μια πιο πλούσια γεύση. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς φούρνους ζεστού αέρα, οι οποίοι συνήθως λειτουργούν με αέριο, το συγκεντρωμένο ηλιακό φως ψήνει τον καφέ χωρίς να θερμαίνει τον αέρα γύρω του – διεισδύοντας στους κόκκους με πιο ομοιόμορφο τρόπο και χωρίς να καίει τον εξωτερικό φλοιό. Φυσικά, το σύστημα εξαρτάται από τον καλό καιρό. Τις συννεφιασμένες μέρες ή μετά τη δύση του ηλίου, σταματά αναγκαστικά και το roasting. Ωστόσο, στην ηλιόλουστη νότια Ιταλία, ένα εργοστάσιο με 40 καθρέφτες είναι ικανό να καβουρδίζει έως και 30.000 κιλά καφέ το χρόνο, εξοικονομώντας περίπου 60.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους εφευρέτες.

 

Ο καφές τους που φέρει την επωνυμία “Purosole”, ή “καθαρός ήλιος”, είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο, αλλά ο κύριος στόχος των κατασκευαστών  είναι να πουλήσουν τις ηλιακές εγκαταστάσεις καβουρδίσματος καφέ σε μικρές επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον και επιλέγουν ηθικές πρακτικές καβουρδίσματος. Αυτή τη στιγμή, οι κατασκευαστές λειτουργούν την εγκατάστασή τους στον κήπο ενός φίλου. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Στο τέλος μιας κουραστικής εργάσιμης ημέρας, ο Durbe και ο Tummei τοποθετούν μια σχάρα μπροστά από τους καθρέφτες για να ετοιμάσουν ένα νόστιμο μπάρμπεκιου από το φως του ήλιου.

 

Πηγή: AP Photos