Σε ποια περιοχή του κόσμου το αλκοόλ είναι φθηνότερο από τον καφέ;

Σε ποια περιοχή του κόσμου το αλκοόλ είναι φθηνότερο από τον καφέ;

Στον δυτικό κόσμο έχουμε συνηθίσει ο καφές να είναι σαφώς φθηνότερος από τα αλκοολούχα ποτά. Υπάρχει ωστόσο ένα μέρος στον κόσμο όπου γίνεται το αντίθετο.

 

Νέα έρευνα του Alcohol Healthwatch έβαλε στο μικροσκόπιο δέκα αδειοδοτημένα σούπερ μάρκετ και δώδεκα καταστήματα ποτών σε περιοχές με χαμηλές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στο Tāmaki Makaurau της Ν. Ζηλανδίας. Η μελέτη που διεξήχθη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, διαπίστωσε ότι η μπύρα, το κρασί και τα ελαφριά οινοπνευματώδη ποτά πωλούνταν για λιγότερο από ένα δολάριο ανά ποτό. Τα φθηνότερα βαριά αποστάγματα και έτοιμα ποτά πωλήθηκαν για λιγότερο από 1,20 $ ανά ποτό.

 

Τα σούπερ μάρκετ πρόσφεραν το αλκοόλ με τη χαμηλότερη τιμή και το κρασί ήταν το φθηνότερο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν φορολογούνταν. Η εκτελεστική διευθύντρια του Alcohol Healthwatch Nicki Jackson δήλωσε σχετικά ότι “στη Νέα Ζηλανδία φορολογούμε το κρασί σαν να περιέχει 10% αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, ένα λευκό κρασί περιέχει περίπου 12,5% και το κόκκινο κρασί 13,5 έως 14,5% αλκοόλ.”

 

Οι τιμές επίσης δεν αυξήθηκαν ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το 1988, ένα βαρελίσιο κρασί 3 λίτρων κόστιζε 15 δολάρια. Εάν αυξανόταν η τιμή βάσει του πληθωρισμού, θα κόστιζε κανονικά 30,21 $, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι μπορούσε να αγοραστεί στα 23 $. «Η χαμηλή τιμή του αλκοόλ επιβαρύνει την υγεία και τις βλάβες που συνδέονται με αυτό, ενώ αναμφίβολα έχει συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ», είπε ο Δρ Τζάκσον. Ο Assistant Territorial Secretary αποστολής του Στρατού Σωτηρίας, Αντισυνταγματάρχης Lynette Hutson, ανέφερε ότι οι χαμηλές τιμές αλκοόλ τροφοδοτούν την ανάπτυξη και διατήρηση του εθισμού: “Την ώρα που πλέκουμε το εγκώμιο της κυβέρνησης για την αύξηση της χρηματοδότησης που διοχετεύεται στη θεραπεία ατόμων με εξαρτήσεις, η πρόληψη πρέπει να είναι προτεραιότητα”.

 

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Kris Faafoi ανέφετε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση της νομοθεσίας για το αλκοόλ θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της Συνθήκης του Watangi και θα υπόκειται στην έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης [σε μια νομοθετική αναθεώρηση του 2012] έδειξε ότι μια συνολική αύξηση 10 τοις εκατό στις τιμές του αλκοόλ θα αποφέρει εξοικονόμηση κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και στις υπηρεσίες δικαιοσύνης και υγείας της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ν. Ζηλανδίας.

 

Η μελέτη του Alcohol Healthwatch συστήνει την εφαρμογή τεκμηριωμένων πολιτικών τιμολόγησης οινοπνεύματος, να καθορίσει μια ελάχιστη τιμή μονάδας και να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αλκοόλ.