Ο γύρος του κόσμου με «ζεστά» χριστουγεννιάτικα ροφήματα

Gluhwein glasses at Xmas table, source: Shutterstock

Ο γύρος του κόσμου με «ζεστά» χριστουγεννιάτικα ροφήματα

Τα Χριστούγεννα, όπου κι αν βρεθεί κανείς, έχουν μια σταθερά: την ανάγκη για ζεστασιά, συντροφικότητα και μικρές γευστικές τελετουργίες. Σε κάθε χώρα, τα γιορτινά ροφήματα πρωταγωνιστούν και ο κόσμος μοσχοβολά μπαχαρικά, φρούτα και ιστορίες. 

 

Glühwein 

Γερμανία & Αυστρία 

 

Στην καρδιά των χριστουγεννιάτικων αγορών, το glühwein αχνίζει μέσα από τις παραδοσιακές πήλινες κούπες. Ζεστό κόκκινο κρασί, με κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι και γλυκαντικά: το ρόφημα αυτό έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, όταν οι Ευρωπαίοι αρωμάτιζαν το κρασί για να το συντηρήσουν. Σήμερα, αποτελεί το ανεπίσημο «άρωμα» του ευρωπαϊκού Δεκέμβρη. 

 

Vin Chaud 

Γαλλία 

 

Η γαλλική εκδοχή του ζεστού κρασιού είναι πιο εκλεπτυσμένη, πιο απαλή, με λιγότερη ζάχαρη και έντονα αρώματα από εσπεριδοειδή. Συχνά, σερβίρεται σε café και brasseries ως ένα κομψό γιορτινό διάλειμμα. 

 

Bombardino 

Ιταλία 

 

Στις ιταλικές Άλπεις, το bombardino είναι η απόλυτη ενεργειακή δόση για τους χιονοδρόμους. Φτιάχνεται, παραδοσιακά, με λικέρ αβγού, μπράντι, σαντιγί και κανέλα. Είναι ένα ζεστό, κρεμώδες και γλυκό ρόφημα, ιδανικό για να ζεστάνει τους σκιέρ μετά την ημέρα τους στις πίστες. Ονομάστηκε έτσι από κάποιον που, δοκιμάζοντάς το, φώναξε «είναι σαν βόμβα!», λόγω της υψηλής του αλκοολικής περιεκτικότητας και της θερμότητάς του. 

 

 

 

Eggnog  

ΗΠΑ & Καναδάς 

 

Ίσως το πιο εμβληματικό χριστουγεννιάτικο ρόφημα. Μείγμα αβγών, γάλακτος, ζάχαρης και μοσχοκάρυδου, συχνά εμπλουτισμένο με ρούμι, μπέρμπον ή μπράντι. Έχει τη δική του μυθολογία, καθώς θεωρείται σύμβολο αφθονίας, αλλά και… καλοφαγίας. 

 

Glögg 

Σουηδία & Νορβηγία 

 

Η σκανδιναβική εκδοχή του ζεστού κρασιού είναι πιο πλούσια, πιο γλυκιά και συνήθως γεμάτη αμύγδαλα και σταφίδες στον πάτο του ποτηριού. Η παράδοση θέλει το glögg να σερβίρεται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, συνοδεύοντας κουλουράκια με κάρδαμο ή τζίντζερ. 

 

Ponche Navideño 

Μεξικό 

 

Ένα ποτό που είναι περισσότερο φαγητό παρά ρόφημα. Φρούτα γκουάβα, μήλα, δαμάσκηνα, κανέλα και ζαχαροκάλαμο βράζουν μαζί για να δημιουργήσουν ένα αρωματικό, χρωματιστό μείγμα. Μπορεί να εμπλουτιστεί με τεκίλα ή ρούμι. 

 

Amazake 

Ιαπωνία 

 

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιαπωνικό, γλυκό, ρόφημα ρυζιού. Είναι κρεμώδες, έχει φυσική γλυκύτητα και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, συχνά ως ποτό, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε άλλα πιάτα. Παρά το όνομά του, πολλές εκδοχές του amazake δεν περιέχουν αλκοόλ ή περιέχουν ελάχιστη ποσότητα, καθιστώντας το κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. 

 

 

Συνταγή για Glühwein 

 

Υλικά (για 4-6 κούπες) 

 

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750 ml, ξηρό ή ημίξηρο) 

1 πορτοκάλι (ακέρωτο), κομμένο σε φέτες 

1 λεμόνι (προαιρετικά), σε λεπτές φέτες 

2-3 ξύλα κανέλας 

6-8 γαρύφαλλα 

2-3 κάρδαμα (προαιρετικά) 

3-4 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή μέλι  

100 ml νερό (προαιρετικά, για πιο ελαφριά γεύση) 

1 στικ αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά, για άρωμα) 

Μία πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 

 

Εκτέλεση 

 

Ζεσταίνετε το νερό με τα μπαχαρικά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και (αν θέλετε) λίγη φλούδα πορτοκαλιού. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, χωρίς να αφήνετε το μείγμα να βράσει. Ρίχνετε το κρασί στην κατσαρόλα, προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, ζάχαρη ή μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Αφήνετε το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ώστε να αναδειχθούν όλα τα αρώματα. Σουρώνετε το ρόφημα και το σερβίρετε ζεστό σε κούπες ή γυάλινα ποτήρια για ζεστά ροφήματα. 

 

Πηγή: Coffee+Brunch, τ. 20