Αμερικανοί εστιάτορες και χαβανέζοι καλλιεργητές κατά των δασμών σε καφέ και ευρωπαϊκά προϊόντα

Hawaiian restaurant picture, source: Rontar

Αμερικανοί εστιάτορες και χαβανέζοι καλλιεργητές κατά των δασμών σε καφέ και ευρωπαϊκά προϊόντα

«Εξαιρετικά ανήσυχη» δηλώνει η αμερικανική Ένωση Εστιατορίων (NRA) σε επιστολή της προς τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Jamieson Greer, επισημαίνοντας ότι δασμοί ύψους 30% σε τρόφιμα και ποτά από το Μεξικό και τον Καναδά θα κοστίσει στα αμερικανικά εστιατόρια 15,16 δισ. δολάρια σε διάστημα ενός χρόνου. Η ίδια ζητά να συνεχιστούν οι υφιστάμενες εξαιρέσεις για προϊόντα που συμμορφώνονται με τη συμφωνία USMCA και προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στα «ισχνά περιθώρια κέρδους» των εστιατορίων θα οδηγούσαν τελικά σε ακριβότερα μενού για τους καταναλωτές.

 

Η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει επίσης ότι οι δασμοί στη Βραζιλία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθεταν «σημαντικές προκλήσεις» στην εφοδιαστική αλυσίδα των εστιατορίων, για προϊόντα σαν τον βραζιλιάνικο καφέ και το βοδινό κρέας, ή τα ευρωπαϊκά τρόφιμα, κρασιά και οινοπνευματώδη.

 

Από την άλλη πλευρά, στελέχη διαφόρων μεγάλων αμερικανικών αλυσίδων, όπως της Yum Brands (KFC, Taco Bell), δήλωσαν κατά τις πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ότι δεν αναμένουν σημαντικές επιπτώσεις από τους δασμούς.

Η ένωση πάντως, που εκπροσωπεί περισσότερα από 500.000 αμερικανικά εστιατόρια, έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις φέτος για θέματα εμπορικής πολιτικής. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, σε παρόμοια επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ζητούσε να εξαιρεθούν από τους δασμούς τρόφιμα και ποτά.

 

Γιατί οι δασμοί στον καφέ μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στη Χαβάη

 

Κάτω απ’ τον ήλιο του Ειρηνικού, οι παραγωγοί καφέ της Χαβάης φοβούνται ότι οι δασμοί στον εισαγόμενο καφέ θα αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο τους. Παρά το γεγονός ότι η Χαβάη είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ με εμπορική παραγωγή καφέ, οι καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι οι νέοι, υψηλοί δασμοί -50% στη Βραζιλία και 20% στο Βιετνάμ- όχι απλώς δεν θα τους προστατεύσουν, αλλά αντίθετα, προκαλώντας γενική αύξηση των τιμών, θα συρρικνώσουν τη ζήτηση.

Εκ πρώτης όψεως, οι δασμοί στον ξένο καφέ φαντάζουν πλεονέκτημα για τους καλλιεργητές της Χαβάης – οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν το αντίθετο. Κατά το Coffee Geography Magazine, καθώς οι παγκόσμιες ελλείψεις έχουν ήδη οδηγήσει τις τιμές του καφέ στα ύψη, η επιβάρυνση των δασμών θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος, πιέζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους καβουρδιστές. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πίνουν καφέ καθημερινά και μάλιστα 3 φλιτζάνια κατά μέσο όρο. Αν οι μάρκες των σουπερμάρκετ ακριβύνουν δραστικά, οι καταναλωτές είναι απίθανο να στραφούν στον υψηλής ποιότητας καφέ της Χαβάης – απλώς θα μειώσουν την κατανάλωση ή θα στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές.

 

Μια λίβρα καβουρδισμένου καφέ Kona πωλείται περίπου 60 δολάρια, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των ΗΠΑ, που είναι 8 δολάρια για τον τυπικό αλεσμένο καφέ. Ακόμη και οι ωμοί κόκκοι Χαβάης, που σήμερα κοστίζουν πάνω από 20 δολάρια ανά λίβρα, θα μπορούσαν να γίνουν απαγορευτικά ακριβοί μετά την επεξεργασία και τις αυξήσεις στο λιανικό εμπόριο.

 

Οι υποστηρικτές των δασμών θεωρούν ότι έτσι μπορεί να επανέλθει η παραγωγή καφέ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν μια σκληρή αλήθεια: ο καφές δεν μπορεί να παραχθεί μαζικά εκτός Χαβάης, όπου και πάλι η παραγωγή είναι μικρή σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση. Αυτή τη σεζόν, για παράδειγμα, προβλέπεται να φτάσει σε μόλις 12.040 τόνους κεράσια καφέ, έναντι 450.000 τόνων που εισήχθησαν πέρυσι μόνο από τη Βραζιλία. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και πολύχρονη επέκταση, το Μεγάλο Νησί δεν μπορεί να καλύψει το κενό.

 

Προς το παρόν, οι Χαβανέζοι μικροκαλλιεργητές παρακολουθούν με αγωνία, ελπίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιληφθούν τις πιθανές παράπλευρες απώλειες. Διότι, αν τελικά οι δασμοί προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά καφέ, εκείνοι μπορεί να είναι τα πρώτα θύματα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κίνα – Βραζιλία – Συμμαχία… στον καφέ

 

Πού θα πιείτε τον ακριβότερο και τον φθηνότερο καφέ στις ΗΠΑ