Τέλη Ιουνίου οι ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στον καφέ. Τα σενάρια

Τέλη Ιουνίου οι ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στον καφέ. Τα σενάρια

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τη διατήρηση ή όχι του χαμηλού ΦΠΑ 13% στον καφέ.

 

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 21 του μηνός η Κομισιόν αναμένεται να αποστείλει το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών και ως εκ τούτου οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ αναμένονται περί τις 30 Ιουνίου.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, σοβαρά υπόψη θα ληφθεί και η αύξηση της τιμής του καφέ στις διεθνείς αγορές.

 

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες σημειώνοντας ότι «ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα το λάβουμε υπόψη και θα κάνουμε δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά και δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ».

 

Σύμφωνα με αναλυτές το βασικό σενάριο θέλει να παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα ροφήματα μέχρι το τέλος του έτους με κόστος λίγο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι  με βάση το ισχύον καθεστώς στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

 

Επίσης, σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, έως τις 30/6,  οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.  Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13%  έως και τις 30/6 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

 

Ένα δεύτερο σενάριο που τίθεται στο τραπέζι είναι η μετάταξη όλων των προϊόντων στο ΦΠΑ 24% με κίνδυνο ανατιμήσεων και το τρίτο σενάριο ορίζει ο σερβιριζόμενος καφές να υπάγεται στο 24% ενώ στον καφέ που είναι take away ο ΦΠΑ να διατηρηθεί στο 13%.