Nέα coffee spots να ανακαλύψουμε!

Nέα coffee spots να ανακαλύψουμε!

Σε μια πόλη που αλλάζει συνεχώς και η ζωή κυλάει με καταιγιστικούς ρυθμούς, είναι ανακουφιστικό να υπάρχουν κάποιες σταθερές. Και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, σταθερές που να λειτουργούν αποσυμπιεστικά, να προσφέρουν αυτό το ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

 

Μεταξύ αυτών είναι και η συνήθεια του καφέ. Στην εποχή μας, που πολλά πράγματα αποδεικνύονται αναλώσιμα, ο καφές όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένος να απολέσει τον θρόνο του, αλλά ανεβάζει κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά τον πήχη της ποιότητας.

 

Μόνο ευχάριστο μπορεί να είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι αυξάνονται τα μαγαζιά όπου απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ σε Αθήνα και Πειραιά, δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά νέες ποικιλίες, γεύσεις και αρώματα και κάνουμε λαχταριστό pairing με φρεσκοψημένα κέικ, τραγανές τάρτες, ζουμερά cookies, ρολά κανέλας και babka. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία των coffee spots που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να ανακαλύψουμε τη νέα χρονιά.

 

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

ĒRE Athens

 

Coffee shop ή pastry shop; Ή μήπως μαγαζί με είδη σπιτιού; Η σωστή απάντηση είναι: όλα τα παραπάνω. Το ĒRE Athens είναι ένα concept store, λίγα βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, στην πάντα ζωντανή γειτονιά του Κουκακίου, που ειλικρινά μοσχοβολάει. Πρωταγωνιστούν οι μυρωδιές από τον speciality coffee που σερβίρει (ο cold brew αξίζει μια δοκιμή), τα βότανα για ζεστά ροφήματα και τις γλυκές δημιουργίες, όπως οι βουτυράτες τάρτες με αφράτη λεμονοκρέμα και το νεοϋορκέζικου στυλ cheesecake, αλλά και από τα χειροποίητα κεριά. Επιπλέον, τα επιλεγμένα αντικείμενα ανεξάρτητων δημιουργών στα ράφια (βάζα, κούπες, σερβίτσια, καλάθια, τσάντες) ανάγουν την έξοδο για καφέ στο ĒRE σε εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

 

INFO
Ερεχθείου 30, Αθήνα, τηλ. 210 92 36 622

 

Mellem

 

Από το Κουκάκι μεταφερόμαστε σε μια επίσης πολυσύχναστη γειτονιά, που τα τελευταία χρόνια έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες. Πηγαίνουμε στην Άνω Κυψέλη και, λίγο πριν βγούμε στο Γαλάτσι, κάνουμε στάση στο Mellem, που κατάφερε, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνει στέκι, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Ίσως, βέβαια, και αυτή να είναι η επιτυχία του. Ένα ήσυχο μέρος, που παντρεύει την αισθητική της παλιάς Αθήνας με το σκανδιναβικό design και διαθέτει στο μενού του ενδιαφέροντα blends καφέ, που συνοδεύονται από μπισκότα, ζυμαρένια ρολά και κέικ, αλλά και κρασιά ήπιας οινοποίησης από ελληνικούς αμπελώνες, με κρύα αλμυρά πιάτα στο πλάι.

 

INFO
Φαιδριάδων 76, Άνω Κυψέλη, τηλ. 210 86 77 057

 

Bookbar by Kaktos

 

Εδώ δεν έχουμε ένα αμιγώς coffee shop ή concept store, αλλά ένα ξεχωριστό βιβλιοκαφέ, το οποίο άνοιξε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κοντά στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα νέα γραφεία των εκδόσεων Κάκτος, που φέτος κλείνουν 50 χρόνια ζωής (στεγάζονταν μέχρι πρότινος στο ιστορικό κτήριο της Πανεπιστημίου 46, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ, το οποίο σύντομα θα μετατραπεί σε ένα ακόμη ξενοδοχείο). Στο Bookbar προφανώς και βρίσκονται σε περίοπτη θέση τα βιβλία, που προσφέρονται για επιτόπια ανάγνωση και για πώληση, καθώς και ιδέες για δώρα, όπως κεριά, κούπες, ατζέντες. Θα απολαύσετε, επίσης, εκλεκτό καφέ, ροφήματα, αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

 

INFO
Αιόλου 39, Αθήνα, τηλ. 210 33 03 192

 

Four Coffee

 

Σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της σχεδόν πάντα ηλιόλουστης Γλυφάδας, υπάρχει, εδώ και μερικούς μήνες, ένα ολοκαίνουργιο all-day spot. Το Four Coffee, εκτός από ιδανικός προορισμός για καλοφτιαγμένους καφέδες, είναι και το απόλυτο place to be για πεντανόστιμο brunch. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί και smoothies για αναζωογόνηση, ζεστά ροφήματα σοκολάτας με ό,τι γεύση βάζει το μυαλό σας (από bueno μέχρι cheesecake) και μια τεράστια ποικιλία από αλμυρά και γλυκά πιάτα, για να ξεκινήσει η μέρα «με τις μηχανές στο φουλ». Ανάμεσά τους τα healthy bowls, τα σοκολατένια pancakes, το avocado toast και τα scrambled eggs, αλλά και κλασικά σφολιατοειδή και ολόφρεσκες μπαγκέτες και τορτίγιες για κάτι χορταστικό στο χέρι.

 

INFO
Δημητρίου Γούναρη 132, Γλυφάδα, τηλ. 210 96 00 272

 

Möte

 

Τελευταία στάση για speciality coffee κάνουμε στον Πειραιά. Σε απόσταση αναπνοής από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, σε ένα ανακαινισμένο γωνιακό νεοκλασικό του 1936, στεγάζεται το Möte, εκεί όπου ο καφές είναι σοβαρή υπόθεση, είναι τέχνη. Ο κατάλογος ανανεώνεται συνεχώς με χαρμάνια από φάρμες από όλο τον κόσμο και το προσωπικό εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να καθοδηγεί τους πελάτες στο να γνωρίσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά που θέλουν να έχει ο καφές τους. Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, τον καφέ σαν μια ιεροτελεστία που μπορεί ο καθένας να τη ζήσει σπίτι του, αλλά και παντού. Στο Möte πωλούνται τα drip bags, σακουλάκια σαν του τσαγιού, που είναι γεμισμένα με φρεσκοκαβουρδισμένο, αλεσμένο καφέ και δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο παρά μόνο την προσθήκη ζεστού νερού σε μια κούπα.

 

INFO
Πραξιτέλους 154, Πειραιάς, τηλ. 213 04 67 970

 

 

Από το Coffee&Brunch Magazine