Tι είναι ο κρύος αφρός και πώς να τον παρασκευάσεις στο σπίτι

Tι είναι ο κρύος αφρός και πώς να τον παρασκευάσεις στο σπίτι

Ο κρύος αφρός στον καφέ τείνει να γίνει ένα μόνιμο trend για τους απανταχού coffee lovers.

 

Ο κρύος αφρός είναι μια αφρώδης επικάλυψη αεριούχου (αλλά όχι με θερμό ατμό) γάλακτος που επιπλέει πάνω από δροσερά ροφήματα. Συνήθως παρασκευάζεται με αποβουτυρωμένο γάλα και συχνά είναι ελαφρώς ζαχαρούχο.

 

Ο κρύος αφρός δεν είναι απλώς σαντιγί;

 

Ένα δημοφιλές παράδειγμα, το Starbucks Cold Foam, παρασκευάζεται με ζαχαρούχο, αεριούχο αποβουτυρωμένο γάλα και είναι αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν τον ιδανικό συνδυασμό για νένα κρύο ρόφημα. Ορισμένοι προμηθευτές καφέ μπορεί να χρησιμοποιούν σαντιγί για να επιτύχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Πρέπει να γνωρίζετε πως δεδομένου ότι ο κρύος αφρός συνήθως γλυκαίνεται, το ρόφημα που παραγγέλνετε δεν είναι ένα ρόφημα διαίτης ακόμα κι αν ο κρύος αφρός έχει παρασκευαστεί με αποβουτυρωμένο γάλα.

 

Πώς διαφέρει ο κρύος από τον ζεστό αφρό;

Ο «κρύος αφρός» είναι ό,τι ακριβώς καταλαβαίνετε: pαρασκευάζεται και σερβίρεται κρύος, γεγονός που τον καθιστά πιο κατάλληλο ως επικάλυψη για παγωμένα ροφήματα, όπως παγωμένο λάτε. Συνήθως θα είναι πιο “fluffy” από τον ζεστό, ο οποίος παρασκευάζεται με γάλα στον ατμό. Οι μεγαλύτερου μεγέθους φυσαλίδες στον κρύο αφρό οφείλονται εν μέρει στη θερμοκρασία στην οποία αφρίζεται το γάλα, εξηγεί ο καθηγητής Thomas Huppertz, ερευνητής γάλακτος στο Wageningen University & Research στην Ολλανδία.

 

Τι γίνεται με την περιεκτικότητα σε λιπαρά;

 

«Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι εξαιρετικό για την παραγωγή αφρού, επειδή είναι εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες ορού γάλακτος που σταθεροποιούν τους αφρούς και σε μεγάλο βαθμό είναι απαλλαγμένο από τα λίπη του γάλακτος που τους αποσταθεροποιούν», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα χημείας τροφίμων, συγγραφέας Harold McGee.

 

Μπορώ να φτιάξω κρύο αφρό στο σπίτι;

 

Ναι, και σίγουρα θα είναι πιο εύκολο από το να φτιάξετε μικροαφρό στον ατμό, ποιότητας barista. Φτιάξτε κρύο αφρό χρησιμοποιώντας άπαχο γάλα, και λίγο απλό σιρόπι και βανίλια. Εάν δεν έχετε frother, μπορείτε να το παρασκευάσετε με τη βοήθεια ενός μπλέντερ ή μπλέντερ χειρός ή ακόμη και με ένα σύρμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ανακινήσετε σε γαλλική πρέσσα, βυθίζοντας επανειλημμένα πάνω-κάτω!