Π. Νίκας, COBA23: Να κατοχυρώσουμε ως άυλη κληρονομιά τους καφέδες που δημιουργήσαμε

Π. Νίκας, COBA23: Να κατοχυρώσουμε ως άυλη κληρονομιά τους καφέδες που δημιουργήσαμε

Τιμώμενος Καφές της φετινής διοργάνωσης των Coffee Business Awards, ήταν ο «Ελληνικός Καφές». Με αφορμή τη διάκριση αυτή του αυθεντικού ελληνικού καφέ, ο κ. Παναγιώτης Νίκας, The Coffee Expert, Authorized SCA Trainer επεσήμανε:

 

“Ο ελληνικος καφές είναι μια ολόκληρη ιστορία έως 1955 οπότε και εκδιωθήκαμε απο την Κωνσταντινούπολη. Έως τότε τον λέγαμε τούρκικο. Χάσαμε πριν από καιρό τον διαγωνισμό όταν η UNESCO κατοχύρωσε στην Τουρκία τον καφέ αυτό ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ξέρω αν μπορούσαμε να τον κερδίσουμε αυτόν τον διαγωνισμό”.

 

Αυτό που απομένει τώρα, σύμφωνα με τον κ. Νίκα είναι “τι θα κάνουμε με τους υπόλοιπους καφέδες που έχουμε δημιουργήσει εδώ. Δηλαδή τον φραπέ, από την οικογένεια illy τον φρέντο, τον οποίο διεκδικεί τώρα η Ν. Κορέα με τον dalgona και οι Ιταλοί που ενώ στην αρχή τον κορόιδευαν, κάνουν τον φρέντο πλέον καθημερινό τους ρόφημα”

 

Και συνέχισε: “Aπό τον ελληνικό ξεκίνησε ο καφές σε όλη την Ευρώπη. Ο SCA τον ονόμασε σολωμόντεια, ως ibrik, ούτε ελληνικό, ούτε τούρκικο. Αυτό που απομένει να δούμε είναι τι θα κάνουμε για το μέλλον γιατί δεν είναι λαμπερό. Και αυτό διότι δεν υπάρχει η νέα γενια που θα ακολουθήσει όλο αυτό που φτιάξατε εσείς εδώ. Πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε και να κατοχυρώσουμε ως άυλη κληρονομιά όλα όσα έχουμε δημιουργήσει”, κατέληξε.

 

Photo Credits

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι