Μία απρόσμενη εξέλιξη για τα κύπελλα από μπαμπού

Μία απρόσμενη εξέλιξη για τα κύπελλα από μπαμπού

Είναι γεγονός πως ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία, οι προσπάθειες για πολιτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον έχουν ενταθεί και όλοι μας πλέον λίγο ή πολύ προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για αυτόν πλανήτη.

 

Παρ΄όλα΄αυτά φαίνεται πως η ίδια η… ζωή μπορεί να μας βάλει εμπόδια σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλουμε. Τρανό παράδειγμα, οι καθημερινές μας συνήθειες στον καφέ. Κάποιοι σπεύσαμε να αγοράσουμε οικολογικά κύπελλα από μπαμπού οι κατασκευαστές των οποίων διατείνονται ότι μπορούν να “λειτουργήσουν” σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

 

Ωστόσο, φαίνεται πως κάποια εξ αυτών περιέχουν μια «τοξική εκδοχή της ρητίνης» που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, ορισμένα κύπελλα από μπαμπού κατασκευάζονται με πλαστική ρητίνη γνωστή ως ρητίνη μελαμίνης φορμαλδεΰδης. Αν και φαίνονται πράσινα, αυτά τα κύπελλα δεν είναι ανακυκλώσιμα και υπάρχουν ανησυχίες ότι η πλαστική ρητίνη μπορεί να αλλοιωθεί γρήγορα, μολύνοντας τα τρόφιμα ή/και το ρόφημα που περιέχει. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν το μπαμπού έρχεται σε επαφή με ζεστό υγρό, παράγει φορμαλδεΰδη σε ποσότητες 30 φορές παραπάνω από το ανεκτό ημερήσιο όριο για τους ενήλικες και 120 φορές για τα μικρά παιδιά.

 

Αυτό οδήγησε τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου τον  περασμένο Ιούνιο να εισηγηθεί στους λιανοπωλητές να τα αφαιρέσουν από τα ράφια τους αναφέροντας ότι «οποιεσδήποτε περαιτέρω πωλήσεις θα ήταν παράνομες». Ακόμη και η Amazon έχει απαγορεύσει στους λιανοπωλητές να πουλούν φλιτζάνια και επιτραπέζια σκεύη από μπαμπού ή μελαμίνη.

 

Ωστόσο, ακόμη και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το WWF-UK και το Wild Planet Trust προσέφεραν ακόμη και πολύ πρόσφατα προς πώληση κύπελλα από μπαμπού και μελαμίνη. Και οι δύο έχουν αφαιρέσει τα αντικείμενα από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

 

Τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς, όμως, που θέλουμε το καλύτερο για τον πλανήτη αλλά όπως φαίνεται δεν πρέπει να αγοράζουμε τέτοιου είδους κύπελλα; Aς συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο, και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε συνήθειες, όταν έρχονται στο φως νέα στοιχεία από εμπεριστατωμένες έρευνες. Εν τω μεταξύ, ίσως απλώς θα πρέπει να στραφούμε από τα μπαμπού κύπελλα σε άλλες λύσεις, όπως μια όμορφη κεραμική κούπα.