Κολλώδη σκανδιναβικά ψωμάκια με ραβέντι, ιδανικά για brunch

Κολλώδη σκανδιναβικά ψωμάκια με ραβέντι, ιδανικά για brunch

Oι Σκανδιναβοί, είναι διάσημοι για τα κολλώδη ψωμάκια τους που περιέχουν κανέλα και κάρδαμο, που φτιάχνονται με μια μαλακή ζύμη. Μια εναλλακτική που προτείνουν τώρα οι foodies της Σκανδιναβίας είναι η αντικατάσταση των εν λόγω μπαχαρικών με ραβέντι, ένα ντόπιο λαχανικό που στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως… φρούτο! Συνοδεύει άψογα τον απογευματινό καφέ ή το τσάι και αποτελεί μια χορταστική και εύγευστη λιχουδιά που όλοι θα λατρέψουν!

 

Συνταγή μαλακό ψωμάκι με ραβέντι

Για 14-16 μερίδες

Συστατικά:

Για τα ψωμάκια:

 

300 γρ ραβέντι

100 γρ ζάχαρη άχνη

50g φρέσκια μαγιά ή 10g αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης

200 ml χλιαρό, πλήρες γάλα

100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

650 γραμμάρια λευκό αλεύρι, και έξτρα για πασπάλισμα

1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
100 γρ βούτυρο αλατισμένο, μαλακωμένο

 

Για τη γέμιση:

 

100 γρ βούτυρο αλατισμένο, μαλακωμένο

50 γρ ζάχαρη άχνη

100 γρ αμυγδαλόπαστα τριμμένη

 

Εκτέλεση:

 

1. Κόβουμε το ραβέντι σε κομμάτια ενός εκατοστού, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 50 γραμμάρια ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει. Μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι που τοποθετείται πάνω από ένα θερμαινόμενο μπολ. Ξαναβάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

2. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα σε ένα μπολ και στη συνέχεια ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και το αυγό. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το αλεύρι, τα 50 γραμμάρια ζάχαρης και το αλάτι. Ζυμώνουμε λίγο λίγο το βούτυρο στη ζύμη και μετά ζυμώνουμε καλά σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μέχρι να ομογενοποιηθεί.

 

3. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για μία με δύο ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

4. Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόπαστα και δημιουργώντας μια λεία πάστα.

 

5. Στρώνουμε μερικά φύλλα ψησίματος με λαδόκολλα.

 

6. Ακουμπάμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων περίπου 40 x 30 εκατοστών. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στη μισή ζύμη και στη συνέχεια τακτοποιούμε τα ψημένα κομμάτια ραβέντι πάνω από τη γέμιση. Διπλώνουμε την σκέτη πλευρά πάνω από τη γεμάτη πλευρά και μετά κόβουμε την ζύμη με τη γέμιση σε λωρίδες δύο εκατοστών.

 

7. Παίρνουμε κάθε λωρίδα και τη στρίβουμε, και στη δημιουργούμε ένα στρογγυλό σπιράλ.

 

8. Τοποθετήστε τα ψωμάκια με ραβέντι στους έτοιμους δίσκους, πιέζοντας το καθένα προς τα κάτω ώστε να απλωθούν ελαφρά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

 

9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

 

10. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μετά βγάζετουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα αλείφουμε με το σιρόπι ραβέντι. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.