Els Quatre Gats: Εκεί όπου σύχναζαν ο Πικάσο, ο Gaudi…

Els Quatre Gats: Εκεί όπου σύχναζαν ο Πικάσο, ο Gaudi…

H Els Quatre Gats είναι καφετέρια στη Βαρκελώνη, η οποία έγινε εξαιρετικά γνωστή ως χώρος συνάντησης διαφόρων δημοφιλών καλλιτεχνών, κατά την περίοδο του μοντερνισμού στην Καταλονία.

 

Η καφετέρια άνοιξε στις 12 Ιουνίου του 1897, στο γνωστό Casa Martí, και ήταν χόστελ, μπαρ και καμπαρέ, έως ότου γίνει το γνωστό μέρος συνάντησης διαφόρων δημοφιλών καλλιτεχνών, κεντρικών φιγούρων του μοντερνισμού στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, περί το 1903, το μέρος έκλεισε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 1978, όμως, άνοιξε ξανά, κι από το 1991 είναι στη σημερινή του κατάσταση.

 

Το Els Quatre Gats βρίσκεται στο ισόγειο του διάσημου  κτηρίου Casa Marti, σχεδιασμένου από τον Josep Puig i Cadafalch το 1896. Το καφέ μοιάζει να βρίσκεται σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, με την πρόσοψη όπου βρίσκεται η είσοδος του καφέ να αντλεί έμπνευση από το ευρωπαϊκό γοτθικό στυλ. Το συνολικό στυλ του κτιρίου φαίνεται πιο βορειοευρωπαϊκό παρά καταλανικό. Ωστόσο, είναι διακοσμημένο με τα κλασικά διακοσμητικά στοιχεία του καταλανικού αρτ-νβό ή του καταλανικού μοντερνισμού. 

 

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα σιδερένια στοιχεία του κτιρίου, τα βιτρό και τα γλυπτά του. Το έργο από σφυρήλατο σίδερο είναι προϊόν του Manuel Ballerín και το γλυπτό των αφηγηματικών κιονόκρανων είναι του διάσημου γλύπτη της Βαρκελώνης Eusebi Arnau ενώ το γλυπτό του Saint Joseph είναι του Josep Llimona, άλλου διάσημου Ισπανού γλύπτη.Δυστυχώς, το άγαλμα του Αγίου Ιωσήφ είναι μια αναπαραγωγή του πρωτότυπου, καθώς το αρχικό έργο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

 

Τα μπαλκόνια του κτιρίου σχεδιάστηκαν στο καταλανικό στιλ αρτ νβό, ένα όνομα που δόθηκε στο μοντερνιστικό κίνημα εντός της Βαρκελώνης και της Καταλονίας. Αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικού στυλ φαίνεται επίσης να απεικονίζεται στα παράθυρα από βιτρό. Το μείγμα όλων αυτών των διαφορετικών τύπων αρχιτεκτονικών στυλ, όπως το γοτθικό, το μεσαιωνικό και τα πολλά μοντερνιστικά στοιχεία της Καταλανικής Art-Nouveau που βρίσκονται στην πρόσοψη του κτηρίου, είναι αυτό που κάνει αυτό το κτίριο ένα απίστευτο παράδειγμα μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο ανακηρύχθηκε Περιουσιακό στοιχείο Φυσικού Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις 9 Ιανουαρίου 1976.

 

Σήμερα το Els 4Gats είναι και πάλι ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης. Είναι ένα καφέ-εστιατόριο που έχει κερδίσει τη θέση του στην ιστορία, και θα είναι πολύτιμο για πολλά χρόνια ακόμα. Οι πτουρίστες από όλο τον κόσμο παρασύρονται από την μποέμ ατμόσφαιρα στους τοίχους του. Εκτός από ιστορική εμπειρία, η κουζίνα είναι επίσης υπέροχη. Σερβίρουν απλά, αλλά εξαιρετικά νόστιμα πιάτα. τυπικό καταλανικό πρωινό και ένα ευρύτερο μενού με τυριά, θαλασσινά και κρέατα. Στο καφέ μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις, πλήθος τάπας, καθώς και γευστικό καφέ ή ροφήματα. Αξίζει μια επίσκεψη και θα σας κάνει να δείτε τη Βαρκελώνη από άλλη οπτική γωνία.