Τα νέα στέκια στον αθηναϊκό χάρτη

 Τα νέα στέκια στον αθηναϊκό χάρτη

Νέα και ενδιαφέροντα coffee shops, με εξαιρετικά χαρμάνια, μοναδικής προέλευσης καφέδες και ιντριγκαδόρικα blends, πλημμυρίζουν με δυνατές γεύσεις και αρώματα τις γειτονιές της Αθήνας.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Spook

 

Στο Θησείο, πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες της οδού Δημοφώντος, που γεμίζουν πληθωρικά τον χώρο με φυσικό φως, η φιλόξενη σάλα του Spook επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του ονόματός του, που σε μία από τις αφρικανικές διαλέκτους σημαίνει «στέκι», είναι πέρα ως πέρα επιτυχής. Σε αυτό το νέο coffee shop του αθηναϊκού κέντρου, με την παρεΐστικη, ανεπιτήδευτη και χαλαρή ατμόσφαιρα, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά blends, που μυρίζουν ήδη από το πεζοδρόμιο και μεταφέρουν τις δικές τους, ιδιαίτερες ιστορίες από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία μέχρι την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. 

 

Όλους τους καφέδες τους προμηθεύονται από το OMSOM, ένα ελληνικό specialty microroastery, που φέρνει και καβουρδίζει in-house χαρμάνια με καταγωγή από διάφορες μικρές φάρμες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μπορείτε να πάτε από νωρίς το πρωί, με το βιβλίο, το laptop σας (για να κάνετε τη remote εργασία σας ίσως πιο ενδιαφέρουσα) ή απλώς με την παρέα σας, για ένα νωχελικό catch-up, συνοδεία καφέ και vegan γλυκών, όπως το «κολασμένο» fudge με μπράουνι ή μπανάνα. 

 

Αν, πάλι, δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, περάστε έστω για μια “chill” καλημέρα από τον Τάσο και την ομάδα του, που βρίσκονται πίσω από το πάσο, και για έναν καφέ στο χέρι ή για να πάρετε πακέτο το best-seller του Spook, σάντουιτς με μαρμελάδα μπέικον!

 

INFO

Δημοφώντος 10, Αθήνα, τηλ. 210 34 56 914

 

Jynx Athens

 

Πίσω από τις ψηλές μεταλλικές τζαμαρίες και πάνω από το φορτωμένο σκαλιστό πιάνο, η φωτεινή neon επιγραφή “Jynx”, που φιγουράρει επιδεικτικά στον τοίχο, σας ενημερώνει ότι έχετε φτάσει στον προορισμό σας. H μυρωδιά από την εσπρεσιέρα, με τον φρεσκοαλεμένο καφέ Area 51, στρέφει αμέσως το ενδιαφέρον σας στη μεγάλη ξύλινη μπάρα και τους full energy baristas, που δουλεύουν υπό τους ρυθμούς techno και ελληνικής trap. Πίσω τους, ίσα ίσα που ακούτε να τσιτσιρίζουν δύο λαχταριστά αβγά με μπέικον, ανοίγοντάς σας την όρεξη για ένα american style πρωινό, κι ας βρίσκεστε κάπου ανάμεσα σε Γκύζη και Κυψέλη. Παραγγείλτε έναν μοναδικής προέλευσης espresso από την Κολομβία, είτε take away, για να συνεχίσετε τη μέρα σας στο κέντρο, είτε, αν βρείτε χώρο και χρόνο, για να τον απολαύσετε έξω, στον φαρδύ καταπράσινο πεζόδρομο ανάμεσα στις παλιές αστικές πολυκατοικίες. 

 

Πριν φύγετε, τσεκάρετε και τις φήμες για τα επικά σάντουιτς με το προζυμένιο ψωμί, που ετοιμάζει καθημερινά στην κουζίνα του. Αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, βάλτε σε προτεραιότητα αυτό με τα τηγανητά αβγά, το λιωμένο τσένταρ και το τραγανό μπέικον και μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με μια BrewDog μπίρα. 

 

INFO

Βαλτινών 64, Αθήνα

 

Bruja

 

Ψηλοτάβανη σάλα, σε λιτές, μοντέρνες γραμμές, minimal chic ύφος, αλλά και specialty καφέδες πίσω από την μπάρα, με την υπογραφή της Taf. Όλα αυτά συνδυάζονται μαγικά στο νέο, καλά ενημερωμένο coffee spot των βορείων προαστίων που ακούει στο όνομα “Bruja” και που στα ισπανικά σημαίνει «μάγισσα». Αυτή, λοιπόν, η «μάγισσα» των Μελισσίων αποδεικνύει καθημερινά, και από νωρίς το πρωί (μέχρι τις 20.00), ότι δεν χρειάζεται να βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας για να ευχαριστηθείτε ένα καλοδουλεμένο χαρμάνι καφέ, καθώς από ό,τι φαίνεται ξέρει και η ίδια να κάνει τα μαγικά της. Απολαύστε τον cold brew ή τον flat white σας πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες, που επιτρέπουν να ξεχυθεί μέσα άπλετο φως και χαλαρώστε είτε στο κεντρικό ξύλινο τραπέζι της σάλας που στολίζεται από μια ελιά, είτε στο πάσο, είτε στον ενιαίο γωνιακό καναπέ που λατρεύει να ενώνει τις παρέες. Ειδικά από τον καναπέ θα απολαύσετε το προνόμιο της full view σάλας, αλλά ταυτόχρονα και της κίνησης έξω στον δρόμο, για καφεδάκι με θέα. Μπείτε στον πειρασμό να ζητήσετε και τον κατάλογο breakfast and brunch, για healthy smoothies, λαχταριστά burritos με αβγά και σχοινόπρασο, bagel pastrami με έμενταλ και πάπρικα mayo, αλλά και soft oat cookies με κανέλα και κράνμπερι, για έναν επίλογο σκέτη γλύκα.

 

INFO

Αλ. Ζαϊμη 1, Μελίσσια, τηλ. 210 80 47 564

 

Τιγρέ

 

Μακριά από τις λαοφιλείς πιάτσες του αθηναϊκού κέντρου, ψηλά στη Μαυρομιχάλη, αυτό το νέο vibrant café, με τη χαρακτηριστική κίτρινη σιδεριά, θα γεμίσει με ζωηρή διάθεση τη μέρα σας και θα σας δώσει μερικούς καλούς λόγους για να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τα Εξάρχεια. Cosy χώρος, με αρκετά φυτά, ινσταγκραμικές γωνιές, ξύλινα booths και μια στραφταλιζέ κουρτίνα με κρόσσια, για stories που θα κάνουν τους followers να σας γεμίσουν καρδούλες. 

 

Μπορείτε να επιλέξετε τους καναπέδες του, με την παρέα ή μόνοι, για καφέ και γλυκό το πρωί ή για κρασιά και old-fashioned κοκτέιλ αργότερα το βράδυ. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον καφέ, ο μικρός και περιεκτικός κατάλογος συνοδεύεται από την υπογραφή των Cafeistas, που φέρνουν ένα αφρικανικό blend με επίγευση ξηρών καρπών και έναν guest μονοποικιλιακό που αυτήν την περίοδο ταξιδεύει από τις φάρμες της Βραζιλίας. 

 

Για τυχόν απορίες, μπορείτε να ρωτήσετε τον Λευτέρη, τον έναν εκ των τριών ιδιοκτητών του Τιγρέ, μιας και ο ίδιος εργαζόταν για χρόνια στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην Κηφισιά. Αν βρεθείτε εκεί από νωρίς, δοκιμάστε μαζί με τον καφέ σας και τα πληθωρικά πρωινά του καταλόγου, που φτάνουν στο τραπέζι σας με προζυμένιο αχνιστό ψωμί από την Πνύκα. Must-have τα τηγανητά αβγά, που σερβίρονται με γραβιέρα, νούμπουλο, βούτυρο και μέλι, και θα ξυπνήσουν… την τίγρη μέσα σας!

 

INFO

Μαυρομιχάλη 98, Εξάρχεια, τηλ. 210 36 31 232

 

Flat White artisan café

 

Speciality και single origin καφέδες, με την ταμπέλα της Sapid, σε ένα χαριτωμένο artisan café, ο ορισμός του απόλυτου μίνιμαλ. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικά μονοποικιλιακά χαρμάνια από Βραζιλία, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμά, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία και θα γλυκαθείτε με τα μαλακά homemade chocolate chips cookies, τα αφράτα cupcakes και τα μυρωδάτα brownies, που ετοιμάζονται επί τόπου στην κουζίνα του. Η στενόμακρη σάλα του, που αγαπά το φυσικό ξύλο και τις total white αποχρώσεις, αν και προσφέρεται κυρίως για take away καταστάσεις, συχνά φιλοξενεί θαμώνες, είτε στο περιορισμένων διαστάσεων πάσο με τα λιγοστά ξύλινα σκαμπό είτε στο βάθος, στο στρογγυλό τραπεζάκι, ιδανικό για μικρές παρέες που αγαπούν την ηρεμία και την ιδιωτικότητα. 

 

Διαφορετικά, τις ηλιόλουστες μέρες, φανείτε προνοητικοί και ελάτε από νωρίς για να πιάσετε θέση σε ένα από τα δύο-τρία μεταλλικά τραπέζια που βγαίνουν έξω στο πεζοδρόμιο με θέα την Καλλιρόης. 

 

Εκτός από καφέ, ο κατάλογος συμπληρώνεται από μια μεγάλη ποικιλία σε ροφήματα σοκολάτας (best seller το αυθεντικό βελούδινο κακάο Varlhona, με γεμάτο σώμα και χωρίς γάλα) και energy smoothies με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το smoothie peanut butter με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, γάλα, βρώμη και μέλι. 

 

Τις Κυριακές, θα βρείτε τις πόρτες του Flat White κλειστές (“Sunday I’m in love”, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στη βιτρίνα), όμως, τις καθημερινές, οι μηχανές του espresso ανοίγουν από τις 07.00, για τους πολύ πρωινούς τύπους, και παραμένουν σε λειτουργία μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα. 

 

INFO

Καλλιρρόης 13, Αθήνα, τηλ. 211 41 17 511

 

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine