Ρύζι για… οικολογικό καθαρισμό του coffee grinder;

Ρύζι για… οικολογικό καθαρισμό του coffee grinder;

Τι πιο ωραίο από έναν φρέσκο καφέ το πρωί!

 

Ακρογωνιαίο λίθο στη ρουτίνα παρασκευής ενός απολαυστικού πρωινού καφέ αποτελεί η χρήση του coffee grinder, προκειμένου να έχετε πάντα φρεσκοκομμένο χαρμάνι που θα αναδίδει άρωμα μεθυστικό. Ο μύλος άλεσης αποτελεί ένα σημαντικό gadget για την κουζίνα σας, ενώ εξίσου σημαντική είναι η σωστή χρήση και φροντίδα του, έτσι ώστε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Πρόσφατα στα social media “τρένταρε” μία εναλλακτική μέθοδος για τον καθαρισμό του, η οποία δίχασε το κοινό.  Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν εάν καθαρίζατε τον μύλο του καφέ σας με ρύζι;

 

Είναι ασφαλές;

 

Αν και είναι σχετικά εύκολο να καθαρίσετε έναν μύλο με λεπίδες, το αντίθετο συμβαίνει στον μύλο με γρέζια. Παρόλο που τα δισκία καθαρισμού που πωλούνται στο εμπόριο καθαρίζουν καλά, το κόστος αυτών μπορεί να είναι αυξημένο. Εκεί έρχεται ως εναλλακτική, η χρήση ενός προϊόντος που υπάρχει σε όλα τα σπίτια: το ρύζι.

 

Για πολλούς, η προσθήκη άψητου ρυζιού στον μύλο είναι μια καλή ιδέα, καθώς μαζεύει τη σκόνη, τα υπολείμματα και το λάδι του καφέ, αφαιρώντας τα από τον μύλο και αφήνοντας το μηχάνημα καθαρό με ελάχιστη χειρωνακτική εργασία. Ωστόσο, οι μύλοι καφέ κατασκευάζονται για το άλεσμα κόκκων καφέ και όχι κόκκων ρυζιού. Πολλές ποικιλίες άψητου ρυζιού είναι πιο σκληρές από τους κόκκους και μπορούν να βλάψουν το μύλο σας, ιδιαίτερα τους μύλους με γρέζια. Υπόψη ότι τέτοιου είδους συνήθως δεν είναι φθηνά, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του σωστού είδους ρυζιού.

 

Οι coffee connoisseurs ανακάλυψαν ότι το ξηρό, στιγμιαίο ρύζι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Το ξηρό, προμαγειρεμένο ρύζι έχει μαλακώσει και έχει μια απαλή υφή, παρόμοια με τους κόκκους καφέ. Είναι δε, εξαιρετικά αποτελεσματικό στο καθάρισμα των μύλων χωρίς να προκαλούν ζημιά. Αν δεν θέλετε να το αγοράσετε, μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι αφυδατώνοντας το μαγειρεμένο ρύζι, αν και η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο.

 

Οι μύλοι με λεπίδες πωλούνται συνήθως σε πολύ φθηνότερη τιμή και συχνά χρησιμοποιούνται για την άλεση σκληρών μπαχαρικών, επομένως το κανονικό άψητο ρύζι ενδεχομένως δεν θα βλάψει αυτές τις συσκευές. Ωστόσο, το στιγμιαίο ρύζι εξακολουθεί να είναι το πιο ασφαλές.

 

Η διαδικασία

 

Ανοίξτε τον μύλο και καθαρίστε καλά τη χοάνη με ηλεκτρικό σκουπάκι. Στη συνέχεια, προσθέστε περίπου μισό φλιτζάνι στιγμιαίο ξηρό ρύζι περνώντας το μέσα από το μύλο. Αμέσως μετά, πάρτε μερικούς παλιούς κόκκους και περάστε τους στον μύλο για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε ίχνος ρυζιού από το μηχάνημα. Ορισμένοι χρήστες ξεβιδώνουν επίσης τη χοάνη, αφαιρούν τα γρέζια και τον ελαστικό δακτύλιο και περνούν ξανά με ηλεκτρικό σκουπάκι τον μύλο βουρτσίζουν ή σκουπίζουν με ένα βρεγμένο πανί από τα εξαρτήματά του, πριν τα επανασυναρμολογήσουν.