Bιετνάμ Vs Βραζιλία: Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά καφέ

Bιετνάμ Vs Βραζιλία: Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά καφέ

Μετά από ένα off-cycle έτος παραγωγής, το Βιετνάμ αναμένεται να καταγράψει αύξηση κατά 6% στη συνολική παραγωγή καφέ το έτος αγοράς 2023/24.

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση USDA Foreign Agriculture Service (FAS) για τον τομέα του καφέ του Βιετνάμ, οι εξαγωγές θα σημειώσουν σημαντική πτώση το 2023/24, παρά την αυξημένη παραγωγή. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στη μείωση των αποθεμάτων πράσινου καφέ στη χώρα μετά από μια περίοδο υψηλότερων τιμών, καθώς και των αυστηρότερων κανονισμών για τις εισαγωγές της ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος.

 

Συνολικά, η παραγωγή από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί σε ισοδύναμο 31,3 εκατομμυρίων σάκων των 60 κιλών, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 4% σε 27,5 εκατομμύρια σάκους, λόγω χαμηλότερων αποθεμάτων. Παρά τον μειωμένο όγκο αποθεμάτων, η έκθεση είναι αισιόδοξη για την δυναμική της χώρας στον τομέα των εξαγωγών, ιδιαίτερα όσον αφορά το robusta.

 

«Η παγκόσμια ζήτηση μπορεί να αυξηθεί κατά 1 έως 2% αν ληφθεί υπόψη η υψηλότερη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία», αναφέρει η έκθεση. «Επιπλέον, ο robusta του Βιετνάμ αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστικός συγκριτικά με τον arabica, που είναι αντιμέτωπος με υψηλότερο κόστος. Ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές προβλέπεται να στραφούν από τον arabica στον robusta λόγω των πιο ελκυστικών τιμών εν μέσω ανησυχιών για την ύφεση. Οι εξαγωγές άλλων μεγάλων παραγωγών-εξαγωγέων, όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία, παρουσιάζουν ασθενέστερους αριθμούς, δίνοντας στο Βιετνάμ την ευκαιρία να επεκτείνει το μερίδιό του στις εξαγωγές» τονίζει η έκθεση.