Time for ice cream: Η γλυκιά «παγωμένη» πλευρά της Αθήνας

Time for ice cream: Η γλυκιά «παγωμένη» πλευρά της Αθήνας

Το παγωτό, πλέον, δεν γνωρίζει εποχή και στην πόλη: τα μέρη όπου μπορεί να το απολαύσει κανείς πολλαπλασιάζονται. Στην αναζήτηση, λοιπόν, εκείνων που θα θέλαμε να τρώμε καθημερινά, γυρίσαμε την Αθήνα και, αφού φάγαμε κιλά από φιστίκι, κρέμα, σοκολάτα και σορμπέ από φρούτα, σας παρουσιάζουμε εκείνα που όντως αξίζει να επισκεφτείτε. 

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Django

 

Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, επί χρόνια, διατηρεί ένα παγωτατζίδικο στο μικρό στενό της Εμμανουήλ Ροΐδη, στη Σύρο, στο οποίο φτιάχνει «φρέσκο» παγωτό. Τα καλοκαίρια, οι ουρές από κόσμο έξω από αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αθήνα, στο Κουκάκι, όπου, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί το αθηναϊκό «αδερφάκι» του. Βέβαια, με μια διαφορά: οι ουρές δεν σχηματίζονται μόνο το καλοκαίρι. Στη βιτρίνα του λευκού παγωτατζίδικου με τον νησιώτικο αέρα θα βρείτε καθημερινά οκτώ επιλογές gelato που θα φτιάχνεται με βιολογικό γάλα και οκτώ σορμπέ με φρέσκα φρούτα. Όλα πάνε ανάλογα με την εποχή. Έτσι, δεν θα βρείτε, για παράδειγμα, φράουλα τον χειμώνα, ούτε αχλάδι το καλοκαίρι. Μπορεί το αλμυρό φιστίκι να είναι η γεύση που «φεύγει» περισσότερο, όμως και το σορμπέ γιαούρτι όπως και η σοκολάτα Καραϊβικής (χρησιμοποιεί σοκολάτα από την ελληνική εταιρεία Kakau) είναι από τις γεύσεις που γίνονται ανάρπαστες. 

 

INFO

Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 211 42 22 029

 

Κόκκιον

 

Υπεύθυνος για αυτά τα παγωτά που αναστατώνουν, στου Ψυρρή, είναι ο Βασίλης Παπαματθαίου, ένας «ψαγμένος» παγωτατζής-ζαχαροπλάστης, που του αρέσουν οι πειραματισμοί και οι περίεργοι συνδυασμοί. Οι περισσότερες πρώτες ύλες μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό, όμως το γάλα που χρησιμοποιεί είναι από τον Βόλο. Το αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα, όπως και το κρεμώδες παρφέ που αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα, είναι δύο από τις αγαπημένες μου γεύσεις. Το μπισκότο βουτύρου, που θα σας θυμίσει τα παλιά μπισκότα που τρώγατε μικροί με την ωραία βουτυράτη αίσθηση, αξίζει επίσης την προτίμησή σας. Όσο για τα σορμπέ του, το μανταρίνι-τζίντζερ, το βερίκοκο μαζί με ροδάκινο και δενδρολίβανο και εκείνο με τα κόκκινα φρούτα χρήζουν της προσοχής σας. 

 

INFO

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, τηλ. 698 156 3511

 

Le Greche

 

Το μικρό Le Greche, στη Μητροπόλεως, ήταν από τα πρώτα παγωτατζίδικα που μας έφεραν πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού gelato. Η ποικιλία που θα βρείτε είναι μεγάλη, καθώς διαθέτουν γύρω στις 30 και γεύσεις. Οπότε, εκτός των κλασικών, θα βρείτε γεύσεις όπως μπισκότο με γεμιστά Παπαδοπούλου, κρέμα μπακλαβά, γιαούρτι (φτιάχνεται από στραγγιστό) καθώς επίσης και σορμπέ ούζο. Κι εδώ το φιστίκι είναι από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις, όμως εκείνη που προτιμώ εγώ είναι η πλούσια κρέμα μασκαρπόνε με σύκα και ο συνδυασμός της ricotta με ανθότυρο και περγαμόντο.

 

INFO

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 70 06 458

Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 213 04 16 299

Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 01 01 617

 

Fatto a Mano

 

Θα το βρείτε κρυμμένο πίσω από τις εργατικές κατοικίες της κεντρικής πλατείας του Περιστερίου. Εμπνευστής του ο Γιάννης Νυκτάρης, ο οποίος, αφού έμαθε την τέχνη του ιταλικού gelato, το πάντρεψε με ελληνικές πρώτες ύλες. Έτσι, εδώ θα βρείτε παγωτό με ανθότυρο και μέλι, λουκούμι τριαντάφυλλο, τσουρέκι και, φυσικά, φιστίκι. Τα σορμπέ συμβαδίζουν με την εποχικότητα των φρούτων και είναι άκρως δροσιστικά –περιμένω κάθε χρόνο τον Αύγουστο για το σορμπέ σύκο, που είναι σατανικά νόστιμο. Και για όσους δεν αγαπούν ή αποφεύγουν τη ζάχαρη υπάρχει παγωτό με στέβια. 

 

INFO

Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 57 77 407

 

Oggi

 

“Oggi” είναι τα αρχικά του Officina Gelato Gusto Italiano, ταυτόχρονα σημαίνει και «σήμερα» στα ιταλικά. Άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι και είναι μια ιδέα της Αθήνας Γκικοπούλου-Ντούρα και των τριών παιδιών της (Αιμιλία, Νικόλα και Χριστόφορο), που συνεργάστηκαν με τον Ιταλό gelatiere Carmelo Chiaramida και έφεραν το project του στην Αθήνα. Τα σορμπέ εδώ μυρίζουν φρούτο και είναι φοβερά δροσιστικά, ενώ τα gelati έχουν γεμάτη γεύση και πλούσιο σώμα. Για παράδειγμα, το φιστίκι είναι απόλυτα εθιστικό, το φρέσκο μασκαρπόνε, ενισχυμένο με κρασί Marsala, σατανικά νόστιμο, όπως και το ανάλαφρο fiore di latte. 

 

INFO

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ.: 210 32 46 995

 

Dickie Dee

 

Όταν άνοιξε, πριν από πέντε χρόνια περίπου, ξεκίνησε προσφέροντας παγωτό μηχανής, ξυπνώντας μας παιδικές μνήμες: απολαυστικό μάνγκο με κρέμα, σιτσιλιάνικο φιστίκι, γεμάτο ανθόγαλο, bitter vegan σοκολάτα, «παιδικό» μπισκότο και αλατισμένη κρέμα. Ο πληθωρικός τρόπος σερβιρίσματος, «τυλιγμένο» με μαλλί της γριάς και πασπαλισμένο με ζαχαρωτά και κουφετάκια, ποζάρει πολύ συχνά σε πολλά post στο Instagram. Τα καλοκαίρια, εμπλουτίζει την γκάμα του βάζοντας ένα επιπλέον ψυγείο στην είσοδό του και το γεμίζει με δώδεκα γεύσεις. Θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε το καϊμάκι με βουβαλίσιο γάλα, την κανέλα με σταφίδες βουτηγμένες σε ρακή, το τσουρέκι που μυρίζει μαχλέπι καθώς και το δροσιστικό σορμπέ λεμόνι/βασιλικός.

 

INFO

Βουλής 23, Σύνταγμα, τηλ. 210 32 38 277

 

Epik Gelato

Λευκό με πορτοκαλί πλακάκια και neon επιγραφές, ξεχωρίζει ανάμεσα στα μικρά μπαράκια της πλατείας. Οι σερβιτόροι του, ντυμένοι κι εκείνοι στα λευκά, φορούν το χαρακτηριστικό ρετρό διπλωτό καπελάκι των παγωτατζίδων και σας ξεναγούν στις γεύσεις που έχουν κάτι από Ελλάδα. Η κρέμα έχει πλούσια γεύση και θυμίζει εκείνες που τρώγαμε μικροί, το σορμπέ σοκολάτας είναι γεμάτο, και με ωραία bitter στοιχεία, το αλμυρό φιστίκι περιέχει και παστέλι που τραγανίζει, ενώ το φουντούκι είναι βαθιά νόστιμο. Μη φύγετε όμως αν δεν ζητήσετε το διαχρονικό «Σικάγο», με την πλούσια σοκολάτα, τις στρώσεις από φιλέ αμύγδαλο και την πληθωρική σαντιγί από πάνω με το βύσσινο.

INFO

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 64 64 105

 

Μαραμπού

 

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου, στην οδό Αρχελάου, η Βίκυ Περιστάνογλου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Άνοιξε το δικό της παγωταζτίδικο, αφού όμως πρώτα έμαθε την τέχνη του gelato στη Ρώμη. Τα παγωτά της είναι χειροποίητα και δεν περιέχουν τεχνητές σκόνες και συντηρητικά. Έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε την καραμέλα με αλάτι (αν και το αλάτι δεν είναι και πολύ έντονο) καθώς και το καϊμάκι, που πλησιάζει κατά πολύ το παλιό, παραδοσιακό, με τη λαστιχωτή υφή. Επίσης, νόστιμο και ιδιαίτερο είναι το σορμπέ ταχίνι, που ταιριάζει πολύ και με το μικρό, διακοσμητικό, μπισκοτένιο χωνάκι, που το σερβίρουν σε κάθε κυπελάκι.

 

INFO

Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 210 72 47 037

 

Solo Gelato

Από τις πιο διάσημες τζελατερίες στα βόρεια προάστια. Ο Νίκος Χριστογεώργος, ιδιοκτήτης, είναι παγωτοποιός τρίτης γενιάς, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Η ποικιλία που θα βρείτε είναι αρκετά μεγάλη και με γεύσεις που δεν περιέχουν ζάχαρη ή γλουτένη. Δικές μου αγαπημένες είναι η λαχταριστή κρέμα mascarpone με σύκο, η Stracciatela, η πικρή μαύρη σοκολάτα, αλλά και η Dolce latte (καραμέλα γάλακτος και βουτύρου), κάθε κουταλιά της οποίας φέρνει στον νου μου παιδικές αναμνήσεις. Πλέον, το Solo Gelato έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά και εκτός αυτής, με καταστήματα franchising.

 

INFO

Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ. 210 68 13 622

 

Πηγή: Coffee & Brunch Magazine