Σας περίσσεψε καφές; ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕΤΕ

Σας περίσσεψε καφές; ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕΤΕ

Πόσες φορές σας έχει τύχει να φτιάχνετε υπερβολική ποσότητα καφέ από τη λαχτάρα σας να τον πιείτε και τελικά διαπιστώνετε ότι η ποσότητα που παρασκευάσατε είναι πέραν των αναγκών σας;

 

Πόσες από αυτές τις φορές αναγκαστήκατε να πετάξετε τον καφέ που περίσσεψε; Πριν αποφασίσετε να κατεθυνθείτε στον νεροχύτη για να… απαλαγείτε από τα υπολείμματα του καφέ σας, σας παροτρύνουμε να το ξανασκεφτείτε. Δείτε παρακάτω 4 έξυπνους τρόπους για να τον αξιοποιήσετε:

 

Master στο τιραμισού

 

Με τις λαχταριστές στρώσεις τυριού μασκαρπόνε και τα μπισκότα ladyfinger, το τιραμισού είναι ένα από τα κορυφαία επιδόρπια της Ιταλίας. Αν και φαίνεται περίπλοκο, περιέχει μόλις επτά συστατικά: κρόκους αυγών, ζάχαρη, μασκαρπόνε, παχύρρευστη κρέμα, ladyfingers, καφέ και σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη. Κάθε συστατικό έχει διαδραματίζει ένα ρόλο στη σύνθεση του λαχταριστού αυτού γλυκού, ωστόσο ο καφές είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό. Η έντονη, ελαφρώς όξινη γεύση του έρχεται σε αντίθεση με τις απαλές νότες από τον κρόκο του αυγού, το ladyfingers και το μασκαρπόνε, δίνοντας βάθος στο αγαπημένο επιδόρπιο. Ορισμένες συνταγές συνιστούν στιγμιαίο καφέ ή σιρόπι καφέ, αλλά οι ειδικοί του είδους, γνωρίζουν ότι μόνο ο παρασκευασμένος καφές είναι αρκετά δυνατός για να ξεχωρίσει. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε κρύο εσπρέσο που σας έχει απομείνει.

 

Καφές και κρέας

 

Όσο κι αν μας αρέσει να ενσωματώνουμε απευθείας τον αλεσμένο καφέ στο μαγείρεμα και το ψήσιμο μιας νόστιμης μπριζόλας, δεν είναι ο μόνος τρόπος να συνδυάσουμε τον καφέ με το κρέας. Ενδεικτικά, ο καφές είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην μαρινάδα για τη μπριζόλα, τα ψητά ή ακόμα και τα παϊδάκια που ετοιμάζουμε. Η ελαφρά οξύτητα του καφέ δίνει ένταση στη γεύση του κρέατος, καθιστώντας τον μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα όξινα συστατικά της μαρινάδας, όπως το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού.

 

Ένα twist στο μπολ με τη βρώμη

 

Πιθανότατα έχετε συνηθίσει να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ δίπλα στο μπολ με βρώμης, αλλά γιατί να μην εξοικονομήσετε αυτά τα πολύτιμα λεπτά του πρωινού σας και να συνδυάσετε τον καφέ σε ένα μπολ με βρώμη; Πρόκειται για ένα γρήγορο, απολαυστικό και χορταστικό πιάτο που θα σας δώσει δύναμη να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Η βασική συνταγή επιτάσσει να αναμείξετε παρασκευασμένο καφέ με γάλα, μέλι και βανίλια και να τα βάλετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας παράλληλα. Προσθέστε βρώμη και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να εξαφανιστεί το υγρό. Ανακατέψτε το μείγμα ξανά, αφαιρέστε από τη φωτιά και στη συνέχεια, προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο ή καρύδα.

 

Φτιάξτε παγωτό

 

Ήρθε η ώρα για μια γευστική δροσερή λιχουδιά και το μόνο που έχετε είναι λίγος καφές που σας έχει περισσέψει και γάλα. Τι κάνετε; Βάζετε αυτά τα δύο συστατικά στις ειδικές θήκες για γρανίτα, προσθέστε αν θέλετε και ένα γλυκαντικό και ψύξτε τα. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!