Πόσες θερμίδες έχει τελικά ο σκέτος καφές;

Πόσες θερμίδες έχει τελικά ο σκέτος καφές;

Πόσες θερμίδες εμπεριέχονται σε ένα φλιτζάνι black coffee; Η απάντηση αν και μοιάζει απλή, εν τέλει δεν είναι

 

Μια σύντομη απάντηση με βάση την επιστήμη είναι από περίπου 5 έως και -100, ανάλογα με το πώς πίνετε τον καφέ σας. Για να εμβαθύνουμε ωστόσο λίγο παραπάνω πρέπει να αντιληφθούμε τη φύση των θερμίδων.

 

Μια θερμίδα είναι μια μονάδα μέτρησης που χαρακτηρίζει την ενέργεια που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 γραμμαρίου καθαρού και απεσταγμένου νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου. Θερμιδική αξία μπορεί να αποδοθεί σε οτιδήποτε καίει. Με την αυστηρή έννοια του όρου, το προπάνιο, το ξύλο, η βενζίνη κ.λπ., έχουν θερμίδες. Ωστόσο, το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να αφομοιώσει οποιαδήποτε από αυτές, επομένως ονομάζονται άπεπτες θερμίδες.

 

Πολλοί τύποι ινών που βρίσκονται σε αγαπημένα φρούτα και λαχανικά είναι παρόμοια άπεπτοι εξού και οι συσχετισμοί μεταξύ τροφών με ίνες και της δυνατότητας αυξημένης απώλειας βάρους. Με άλλα λόγια, η πρόσληψη 100 θερμίδων από το λάχανο π.χ. που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν είναι το ίδιο με τις 100 θερμίδες που λαμβάνουμε από το βούτυρο.

 

Από τις 100 θερμίδες, μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος αυτών μπορεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό, ενώ οι υπόλοιπες είναι κυρίως κυτταρίνη και άλλες άπεπτες ίνες που ο οργανισμός δεν μπορεί να τις μετατρέψει σε ενέργεια. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα άμυλα, τους υδατάνθρακες και τα λίπη που το σώμα μπορεί εύκολα να τα μετατρέψει σε χημική ενέργεια και να τα αποθηκεύσει ως λίπος.

 

Έτσι, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ έχει περίπου 5 θερμίδες, αλλά μόνο ένα μέρος αυτών θα είναι εύπεπτες, οι οποίες θα τοποθετούσαν το ρόφημα στην κατηγορία εκείνων με χαμηλές θερμίδες. Πώς μπορεί λοιπόν ο καφές να είναι μια “αρνητική πηγή” θερμίδων;

 

Η απάντηση βρίσκεται στην καφεΐνη

 

Ο καφές λοιπόν περιέχει κυρίως η καφεΐνη, όπως επίσης χημικές ενώσεις και χλωρογενικό οξύ. Η καφεΐνη και παρόμοιες ενώσεις διεγείρουν τον μεταβολισμό μας μέσω πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων, βοηθώντας το σώμα μας να κάψει σημαντικά περισσότερες θερμίδες από ό, τι θα έκαιγε χωρίς την καφεΐνη. Υπάρχουν περαιτέρω οφέλη για το μεταβολισμό και την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της όρεξής μας για φαγητό. Επιπλέον εξαιτίας της παρουσίας χλωρογονικού οξέος στον καφέ προλαμβάνεται η απορρόφηση λίπους και υδατανθράκων.

 

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι 100ml καφεΐνης βοηθά υγιείς οργανισμούς να κάψουν επιπλέον 75 έως 150 θερμίδες μέσω διέγερσης του μεταβολισμού. Έτσι, αν αφαιρέσουμε τις θερμίδες που καίγονται από τις 5 συνολικά θερμίδες που υπάρχουν σε αυτή την κούπα, μπορούμε να πούμε ότι μας απομένει ένα “αρνητικό” 70-145 θερμίδων.

 

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε να στηρίξετε όλη σας τη δίαιτα στον καφέ, αναλογιστείτε πως με την πάροδο του χρόνου το σώμα συνηθίζει στην πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά όταν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.