Ακρίβεια: Καταναλωτές και επιχειρήσεις στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις

Ακρίβεια: Καταναλωτές και επιχειρήσεις στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις

Είναι γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία, με την εκτίναξη των τιμών και την ακρίβεια στα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, ο κόσμος στρέφεται σε πιο οικονομικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του, “θυσιάζοντα” συχνά την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

 

Κατά συνέπεια, η ακρίβεια οδηγεί ενίοτε τους καταναλωτές στην αγορά φθηνότερων ποικιλιών καφέ, όπως η robusta που εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής το κόστος της ανεβαίνει. Η ποικιλία robusta δεν είναι εξίσου ακριβή με την arabica καθώς το καφεόδενδρο που παράγει τον κόκκο είναι πιο ανθεκτικό και απαιτεί λιγότερη φροντίδα. Η παραγωγή του καφέ robusta πάντως, δεν μπορεί την τρέχουσα περίοδο να συμβαδίσει με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων να φτάσουν σε υψηλό δωδεκαετίας.

 

Για τους καταναλωτές στη μεγαλύτερη αγορά καφέ της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι ποικιλίες στιγμιαίου καφέ ανατιμήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

 

Το Βιετνάμ -ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας στον κόσμο- είχε φέτος, όπως αναφέρει το ot.gr τη μικρότερη σοδειά των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι αγρότες εστίασαν σε φυτεύσεις πιο κερδοφόρων καλλιεργειών όπως το αβοκάντο και το durian για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος λιπασμάτων. Η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καλλιεργητής της ποικιλίας, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την ξηρασία, ενώ υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η παραγωγή της Ινδονησίας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

 

Παρόλα αυτά, τους πρώτους έξι μήνες της φετινής σεζόν εξήχθησαν μεγαλύτερες ποσότητες robusta παγκοσμίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Οι εξαγωγές στο διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου ήταν περίπου 4% υψηλότερες από την ίδια περίοδο το 2021-2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.