Angelo Moriondo: Ο “πατέρας” της μηχανής εσπρέσσο

Angelo Moriondo: Ο “πατέρας” της μηχανής εσπρέσσο

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου συμπληρώνονται 172 χρόνια από τη γέννηση του Angelo Moriondo, γνωστού και ως “πατέρα” της μηχανής εσπρέσσο.

 

Ο Moriondo, στις 16 Μαΐου του 1884 κατάφερε να εξασφαλίσει την πατέντα για την πρώτη παγκοσμίως μηχανή παρασκευής εσπρέσσο, κατά τη Γενική Έκθεση του Τορίνο, όπου της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο.  Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε για μια περίοδο έξι ετών στις 16 Μαΐου 1884 με τον τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος «A. Moriondo».  Η συσκευή κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό που ονομαζόταν Martina, και εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του Moriondo.

 

Η μηχανή που κατασκεύασε ο ίδιος, χρησιμοποιούσε έναν συνδυασμό ατμού και βραστού νερού για την αποτελεσματική παρασκευή καφέ. Αποτελείτο δε από ένα μεγάλο καζάνι, που ζεσταινόταν σε πίεση 1,5 μπαρ και έσπρωχνε το νερό μέσα από ένα μεγάλο στρώμα αλεσμένου καφέ. Ένα δεύτερο καζάνι έφτιαχνε ατμό, ο οποίος έπεφτε πάνω στο στρώμα του καφέ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της παρασκευής.

 

Αν και είχε όλα τα εφόδια και κυρίως την κατοχυρωμένη πατέντα, ο Moriondo δεν πρoχώρησε ποτέ σε παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας. Αντιθέτως,  περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών, τις οποίες συντήρησε με ζήλο στις εγκαταστάσεις του, πεπεισμένος ότι αυτή ήταν μια σημαντική διαφήμιση για τον ίδιο.

 

Ο Ian Bersten, ένας ιστορικός που καταγράφει την ιστορία του καφέ, περιγράφει τη συσκευή ως «την πρώτη ιταλική μηχανή που ήλεγχε την παροχή ατμού και νερού ξεχωριστά μέσω του καφέ» και τον Moriondo ως «έναν από τους πρώτους εφευρέτες της μηχανής expresso».

 

Σε αντίθεση με τις μεταγενέστερες μηχανές εσπρέσο, επρόκειτο για bulk brewer και δεν παρασκεύαζε καφέ για  μεμονωμένους πελάτες.