Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν κόψουμε τον καφέ;

Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν κόψουμε τον καφέ;

Πόσο λατρεύουμε να απολαμβάνουμε μια κούπα φρεσκοκομμένου και φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Το άρωμά του είναι “εθιστικό” και η γεύση του… μας απογειώνει!

 

Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που επιχειρούν να τον κόψουν, είτε γιατί στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις ροφημάτων, είτε γιατί συνδέουν την κατανάλωση του καφέ με παθήσεις, όπως ταχυκαρδίες, έλλειψη ύπνου κλπ.

 

Έχουμε πει πολλά για την κατανάλωση καφέ, για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα “παρεξηγημένο” ρόφημα, καθώς οι ώρες, η ποσότητα και το είδος του καφέ που θα πιούμε διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο για το εάν τελικά όντως θα μας επηρεάσει. Μελέτη που παρουσιάζει το business insider παρουσιάζει τις επιπτώσεις της πλήρους διακοπής κατανάλωσης καφέ για το σώμα και τον οργανισμό μας, σε διάστημα 1 μήνα.

 

Αυξομειώσεις βάρους

 

Ναι, η διακοπή κατανάλωσης καφέ μπορεί να φέρει… σκαμπανεβάσματα στο βάρος σας. Μελέτη του Duke University δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ζάχαρης που προσλαμβάνουμε κατά 10% περίπου. Από την άλλη η έλλειψη καφεΐνης μπορεί να σας δημιουργήσει κενό και να αναζητήσετε υποκατάστατα, σαφώς πιο παχυντικούς τρόπους πρόσληψης ζάχαρης και ως εκ τούτου να αυξήσετε το βάρος σας. Εξάλλου έχει αποδειχθεί πως η καφεΐνη “συμπιέζει” την απότομη λιγούρα και την έντονη διάθεση που νιώθεις για να να γευτείς κάτι γλυκό το πρωί.

 

Κόπωση- πονοκέφαλοι

 

Η κόπωση και η ευερεθιστότητα είναι δύο παρενέργειες μιας δίαιτας χωρίς καφέ. Το εν λόγω ρόφημα πραγματικά μας ξυπνά. Μια κούπα καφέ πυροδοτεί τις ορμόνες που συνδράμουν για να ξεκινήσει τις εργασίες του το… εργοστάσιο του ανθρώπινου σώματος. Χωρίς καφέ, η αδενοσίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με την κούραση και τον ύπνο, γίνεται ένα με το σώμα και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η έλλειψη αδρεναλίνης και ντοπαμίνης και παράλληλα η μεγάλη ποσότητα αδενοσίνης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους.  Από την άλλη όμως, η διακοπή του καφέ τις απογευματινές/βραδινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του καθημερινού βραδινού ύπνου. 

 

Αντιοξειδωτικά

 

Με τη διακοπή του καφέ μπορεί να χάσετε πολλά από τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία. Ο καφές είναι η νούμερο ένα πηγή αντιοξειδωτικών στη μέση αμερικανική διατροφή -και όχι μόνο – σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Scranton. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για πλήθος ασθενειών από καρκίνο του μαστού έως Parkinson, καθώς και να αυξήσει την υγεία των οστών. Αν αποφασίσετε πάντως να διακόψετε την κατανάλωση καφέ, μπορείτε να λάβετε τα αντιοξειδωτικά αυτά από άλλες πηγές όπως π.χ. το τσάι.

 

Δυσκοιλιότητα

 

Με την διακοπή του καφέ μπορεί να βιώσετε δυσλειτουργίες του εντέρου σας, δηλαδή δυσκοιλιότητα. Εναλλακτικές υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση φυτικών ινών και η κατανάλωση άφθονου νερού.

 

Καλύτερος ύπνος

 

Παρόλο που θα αισθάνεστε κουρασμένοι καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην έλλειψη του καφέ, μακροπρόθεσμα θα μπορούσατε να κοιμηθείτε καλύτερα, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να πίνετε καφέ το απόγευμα ή το βράδυ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης ακόμη και έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του. Βέβαια υπάρχουν εναλλακτικές όπως ο ντεκαφεινέ, που όπως είχε γράψει το coffeemag, έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζει τον ύπνο, ενώ πλέον παράγεται με φυσικούς τρόπους. 

 

Καλύτερο… χαμόγελο

 

Ο καφές είναι πολύ όξινος, πράγμα που σημαίνει ότι διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών σας και λεκιάζει τα δόντια σας με κάθε γουλιά.