Brunch στο σπίτι με αβγά

Brunch στο σπίτι με αβγά

Γευστικές, γρήγορες, με ελληνικό χαρακτήρα, αυτές οι ιδέες είναι ό,τι πρέπει για να δώσουμε μια πιο χορταστική και πλούσια νότα στο brunch μας. 

 

Καγιανάς

 

Υλικά

4-5 αβγά

2 ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι

1 πράσινη πιπεριά & 1 καυτερή πιπεριά

200 γρ. σκληρή φέτα

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Τρίβουμε την ντομάτα από τον χοντρό τρίφτη ενώ παράλληλα ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και την πιπεριά για περίπου δύο με τρία λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά της. Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφριά τα αβγά και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίζουν να πήζουν, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι, ανακατεύουμε για τελευταία φορά και σερβίρουμε.

 

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο

 

Υλικά

1 χωριάτικο λουκάνικο 

1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

2-3 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

8 αβγά

120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

100 γρ. τριμμένο τυρί που λιώνει

 

Εκτέλεση

 

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το χωριάτικο λουκάνικο μέχρι να πάρει χρώμα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρυσαφί χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χαμηλώνοντας τη φωτιά σε μέτρια. Έπειτα ρίχνουμε το χωριάτικο λουκάνικο και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αβγά με το γάλα, μέχρι να αφρατέψουν και να αφρίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τριμμένου τυριού και χτυπάμε λίγο ακόμα. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών το περιεχόμενο του τηγανιού, κουνώντας λίγο το τηγάνι, ώστε να μοιραστεί το μείγμα ομοιόμορφα. Το αφήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κάτω μέρος της ομελέτας, για 3-4 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε την ομελέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, τη βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

 

Σφουγγάτο με κολοκύθια

 

Υλικά

10 αβγά

150 γρ. φέτα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

4 κολοκυθάκια

1/2 μάτσο μυρωδικά (μυρώνια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)

Ελαιόλαδο

Αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Τρίβουμε τρία από τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά, τα χτυπάμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα, τα μυρωδικά και το μείγμα των κρεμμυδιών-κολοκυθιών. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και ρίχνουμε το μείγμα των αβγών. Κόβουμε το τελευταίο κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε πάνω από το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

 

Πηγή: coffe&brunch magazine