O καφές “ασπίδα” για την Υγεία: 14+1 οφέλη

O καφές “ασπίδα” για την Υγεία: 14+1 οφέλη

Tα βασικά οφέλη του καφέ είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως υπάρχουν και κάποια που σε πολλούς από εμάς είναι εντελώς άγνωστα.

 

Το αγαπημένο ρόφημα λειτουργεί ως “ασπίδα” για μια σειρά από παθήσεις, μεταξύ άλλων:

 

-φλεγμονές

-Καρκίνος

-Διαβήτης

-υψηλή πίεση.

 

Διαβάστε παρακάτω 14+1 τρόπους με τους οποίους ο καφές ενισχύει την υγεία μας.

 

1. Ενέργεια

 

Όταν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ που περιέχει καφεΐνη, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την πλειονότητα των λειτουργιών του σώματος και του εγκεφάλου σας, ενισχύεται. Μια μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, το χρόνο αντίδρασης και την επαγρύπνηση.

 

2. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

 

Τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι ο καφές robusta ενίσχυσε την προσοχή και τη μνήμη των συμμετεχόντων. Ο καφές arabica βοήθησε σημαντικά τις λειτουργίες της προσοχής, της μνήμης και τους χρόνους αντίδρασης. 

 

3. Βοηθά στην καύση λίπους

 

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσθέστε καφέ στις επιλογές σας. Ειδικότερα ενισχύει:

 

  • Τον μεταβολικό ρυθμό: πόσο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας
  • Την ενεργειακή δαπάνη: ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεστε για την εκτέλεση καθημερινών σωματικών λειτουργιών
  • Τις διαδικασίες  διάσπασης λίπους
  • Θερμογένεση μέσω δραστηριοτήτων πλην της άσκησης

 

4. Βοηθά στη φυσική απόδοση

 

Μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης αύξησε την αερόβια αντοχή, τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή των μυών, την απόδοση του άλματος και την ταχύτητα της άσκησης. Η καφεΐνη ήταν πιο αποτελεσματική για αερόβιες ασκήσεις (όπως τζόκινγκ) σε σύγκριση με αναερόβιες ασκήσεις (όπως το HIIT).

 

5. Σας δίνει βασικά θρεπτικά συστατικά

 

Περιέχει μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου καφέ 8 ουγκιών περιέχει:

Μαγνήσιο και φώσφορος: 7,2 χιλιοστόγραμμα

Κάλιο: 118 χιλιοστόγραμμα

Ασβέστιο: 4,8 χιλιοστόγραμμα

 

Αν και αυτοί οι αριθμοί δεν φαίνονται υψηλοί, εάν πίνετε περισσότερο από 8 ουγκιές καφέ την ημέρα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται!

 

6. Μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου Β

 

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου Β. Η ανασκόπηση σε 30 μελέτες διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου Β μειώθηκε κατά 6 τοις εκατό με την αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ.

 

7.  Προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια

 

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει (τουλάχιστον ως προληπτικό μέτρο) και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ ή την άνοια.

Μια ερευνητική επισκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την πρόληψη της γνωστικής μείωσης, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.  Μελέτες έδειξαν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα που έπιναν καφέ σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

 

8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Parkinson

 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, ανταράσσοντας την ισορροπία μας και δημιουργώντας δυσκολίες στο περπάτημα, την ομιλία και τον συντονισμό.

 

Βάσει έρευνας με την κατανάλωση 3 -το πολύ- φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 28%.

 

9. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος

 

Διατηρήστε το συκώτι σας υγιές πίνοντας καφέ. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2013 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης (πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ ) συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά ηπατικής ίνωσης.

 

10.Ενάντια στην κατάθλιψη

 

Η μείωση των ποσοστών κατάθλιψης αναφέρει έρευνα, γίνεται ακόμα πιο γρήγορα όταν η πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται σε 68 και 509 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

 

11. Μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρκίνου

 

Χάρη σε μια μελέτη που διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μη καπνιστές που έπιναν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στήθους.

 

Πίνετε 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ και ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου μειώνεται κατά πολύ.

 

12. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και η υπέρταση εμφανίζονταν λιγότερο συχνά σε άτομα που έχουν πιεί 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

 

13. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

 

Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα.

 

Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από μια μελέτη του 2012, η ​​οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 6 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 10% στους άνδρες και 15% στις γυναίκες.

 

14. Σας δίνει αντιοξειδωτικά

 

Ο καφές είναι ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που μπορείτε να πιείτε. Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών για 3 διαφορετικά ροφήματα/ποτά είναι:

 

Καφές: 200 έως 550 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι

Τσάι: 150 έως 400 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι

Κόκκινο κρασί: 150 έως 400 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι.