Ιωάννης Παπαδόπουλος: Ο μαέστρος των μηχανών καφέ

Ιωάννης Παπαδόπουλος: Ο μαέστρος των μηχανών καφέ

Η εταιρεία ΙP-CC εξελίσσεται, αναπτύσσεται, και ο ιδιοκτήτης της θυμάται τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της την ίδια στιγμή που ονειρεύεται για το μέλλον.

 

Ο χρόνος γυρίζει στο 1998, στην εποχή που ο Γιάννης Παπαδόπουλος διαισθάνθηκε ότι η δουλειά που παρέλαβε από τον πατέρα του, Στάθη, χρειαζόταν ανανέωση και ανάπτυξη. Ο χώρος στον οποίο είχε κινηθεί ήταν η διανομή Τύπου, ωστόσο το νεανικό μυαλό του, τότε, είχε άλλα σχέδια. Ο προσφιλής πάγκος του πολυαγαπημένου πατέρα έδωσε τη θέση του στο στεγασμένο κέντρο «Τα Πάντα περί Τύπου» και η κίνηση αυτή τον αποζημίωσε πλήρως. Δεν σταμάτησε εκεί. Εφημερίδα/βιβλίο, καφές, αλμυρά και γλυκά μικρά γεύματα με τα ποιοτικότερα των υλικών, είδη μικρής λιανικής και… έτοιμο το πρώτο στην Ελλάδα υπέρκομψο convenience store, όπου μπορούσε κανείς σε λίγα μόνο τετραγωνικά να καλύψει κυριολεκτικά κάθε του επιθυμία. Η πολυπόθητη άδεια μικτού τύπου βγήκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η αλυσίδα καταστημάτων Speaty press and coffee προκάλεσε τεράστια αίσθηση.

 

«Οφείλαμε να μην απογοητεύσουμε το κοινό που διψούσε για κάτι καινούργιο και ποιοτικό… Ξέραμε ότι όλα έπρεπε να είναι premium. Προτεραιότητα πήρε, λοιπόν, πολύ σύντομα και μοιραία, ο καφές. Τα κύματά του ένα-ένα πλημμύρισαν τη σκέψη και στόχος έγινε ένας: να μάθουμε τα μυστικά του. Με αμείωτο πάθος, διαπιστώσαμε, στα χρόνια που ακολούθησαν, ότι τα στάδια επεξεργασίας του καφέ είναι πολλά, όλα σημαντικά, το καθένα από αυτά με ανεξάντλητο πεδίο δράσης και ανάπτυξης και μας αφορούν όλα. Από όλα αυτά διαλέξαμε να ασχοληθούμε με το βασικό εργαλείο/βοηθό που διαθέτει ένας roaster, το μηχάνημα καβουρδίσματος.

 

Νέα ομάδα συνεργατών στήθηκε αστραπιαία. Με το ίδιο θάρρος/θράσος προσπαθήσαμε να κάνουμε τη διαφορά σ’ έναν χώρο με τρομερό ενδιαφέρον και σκληρό ανταγωνισμό εντός και εκτός Ελλάδας. Δυναμικά, η IP μπήκε στον χορό του roasting, αναλαμβάνοντας με επιτυχία ανακατασκευές σε ήδη υπάρχουσες μικρές και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιομηχανιών καφέ» εξηγεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος. Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο δρόμος ήταν πολύ δύσκολος, στενός και μονός. Υπήρχε μόνο μία κατεύθυνση: το εμπρός. Εμπρός με τη ματιά στραμμένη στην πρώτη θέση. Και το επόμενο βήμα έγινε αναπόφευκτο. Για να βρεθούμε στην πρώτη θέση έπρεπε να περάσουμε στη σύλληψη και υλοποίηση μιας ολοκαίνουργιας/μοναδικής μηχανής. Έπειτα από ατελείωτες ώρες κόπου, μελέτης και δοκιμών, παρουσιάσαμε στην αγορά μια σειρά μηχανημάτων καβουρδίσματος καφέ, την iRm_series, εκ των οποίων το καθένα σχεδιάζεται ξεχωριστά και ενσωματώνει καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρήση του. Κατασκευασμένα εξολοκλήρου από inox (ανοξείδωτο χάλυβα), σε αντίθεση με το 95% του ανταγωνισμού, τα μηχανήματά μας βασίζουν τη λειτουργία τους στη χρήση του αέρα. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι και οι δύο μεγάλοι σταθμοί στην πορεία της IP, όπου αξίζει να μείνουμε και να εξηγήσουμε λεπτομερέστερα, μιας και αποτελούν μόνο την αρχή στον μακρύ κατάλογο των στοιχείων που μπορούν να ενθουσιάσουν έναν σύγχρονο και ενημερωμένο roaster».

 

«Στη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία αυτής της σειράς μηχανών και στην άμεση υλοποίησή της συνετέλεσαν αρκετοί παράγοντες. Παράλληλα με τη δεδομένη αγάπη μου για τον καλό καφέ συνυπάρχουν μέσα μου, όχι τυχαία, κι άλλες αγάπες. Αναφέρω πρώτη αυτή για τον σχεδιασμό μηχανημάτων στον κόσμο του 3D, που με συναρπάζει. Ακολουθεί η αγάπη μου για την αρμονία, μιας και μέσα μου ζει πάντα ο μουσικός, που κουβαλάω από παιδί. Προσθέτουμε και την εμμονή για ποιότητα, που δεν επιτρέπει συμβιβασμούς μετριότητας, και το προφίλ του ιθύνοντος νου κάπως συμπληρώνεται. Με την ομάδα των συνεργατών μου διαπιστώνουμε ότι στην αγορά υπάρχει ένα σημαντικό και μεγάλο κενό. Στην κατηγορία των μηχανημάτων που ψήνουν τον καφέ και η δυναμική τους είναι έως 60 κιλών, τα δεδομένα μένουν σταθερά και αμετακίνητα εδώ και πολλά χρόνια. Να η ευκαιρία… Να σχεδιαστεί ένα μηχάνημα μοναδικό και καινοτόμο, μια πρόταση που θα ταράξει τα νερά στη βιομηχανία του καφέ και θα αποδείξει ότι το μυαλό δεν σταματά να γεννά νέες ιδέες. Η πολυετής, μεθοδική και συλλογική προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το μηχάνημα λειτουργεί εν τέλει αρμονικά. Τα συστήματά του συνεργάζονται άψογα και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, που, κατά γενική ομολογία, ενθουσιάζει. Η προσπάθεια, λοιπόν, συνεχίζεται» πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης της ΙP-CC.

 

Τα μηχανήματα που κάνουν τη διαφορά

 

Έχοντας εντρυφήσει σε όλα τα στάδια της παραγωγής του καφέ, η IP αναλαμβάνει υπεύθυνα τον σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των μερών που αποτελούν βασικά εργαλεία μιας βιομηχανίας, μικρής και μεγάλης δυναμικής. Destoners, σιλό αποθήκευσης ωμού καφέ, airtight silo αποθήκευσης ψημένου καφέ, με ζύγιση ή χωρίς, συνταγές και διανομές ωμού και ψημένου προϊόντος, όλα στη διάθεση του roaster, που θέλει να δείξει το ταλέντο του στο καβούρδισμα του τόσο προσφιλούς σε όλους μας κόκκου. Η σειρά iRm (intelligent Roasting machines) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά και αποσπά τις καλύτερες των κριτικών. Όλα τα μηχανήματα της σειράς φέρουν τους ίδιους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και την ίδια ποιότητα συναρμολόγησης. Κατασκευάζονται αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα (ακόμα και ο ηλεκτρολογικός πίνακας), γεγονός που τα διαφοροποιεί από το 95% των αντίστοιχων μηχανημάτων, που επάξια ανταγωνίζονται ανά τον κόσμο. Πέντε κατοχυρωμένες στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας καινοτομίες (τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία τους) καθιστούν τα μηχανήματα της σειράς μοναδικά.

 

  • O 3D σχεδιασμός των μηχανημάτων, με τη βοήθεια του Solidworks της Dassault, γίνεται εξολοκλήρου από εμένα στα γραφεία της εταιρείας μας.
  • Η διαδικασία καβουρδίσματος γίνεται με αέρα.
  • Το τύμπανο είναι σταθερό και έχει μικτή γεωμετρία, γεγονός που δεν επιτρέπει τη φυγοκεντρική κίνηση του κόκκου κατά το ψήσιμό του. 
  • Οι γεύσεις του τελικού εξαγόμενου προϊόντος χαρακτηρίζονται από απόλυτη καθαρότητα και παντελή απουσία καπνικών στοιχείων.
  • Μειωμένο κατά 20%-22% εμφανίζεται, βάσει ερευνών που διενεργήθηκαν, το ακρυλαμίδιο στον ψημένο πια καφέ, καθιστώντας τον ποιοτικά πολύ ανεβασμένο.
  • 10 μόλις κύκλοι ψησίματος είναι αρκετοί για να αντιληφθεί ακόμη και ο αρχάριος την απλότητα και ευκολία χειρισμού του μηχανήματος.
  • 24 ώρες μπορεί να λειτουργεί ένα iRm, κι αυτό είναι η εξαίρεση του κανόνα των 8 ωρών της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντίστοιχων μηχανημάτων.
  • Ένα iRm_5 kg/batch, το οποίο καβουρδίζει τέλεια 5 κιλά για espresso, και όχι λιγότερα –όπως ο ανταγωνισμός–, μπορεί να καβουρδίσει άψογα και ποσότητα 500 γραμμαρίων. Τηρουμένων των αναλογιών, και τα μεγαλύτερης δυναμικής μηχανήματα δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ένα εύρος κιλών που όμοιό του δεν συναντάται πουθενά.

 

Η ενεργειακή κρίση

 

Τα μηχανήματα της σειράς iRm είναι intelligent Roasting machines όχι μόνο κατ’ όνομα, αλλά και κατ’ ουσίαν. Βασίζουν τη λειτουργία τους σε έναν μοναδικό παγκοσμίως τρόπο διαχείρισης του θερμού αέρα, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της κατανάλωσης του αέριου καυσίμου στο 50%. Το στοιχείο αυτό προκαλεί αίσθηση σε όποιον θελήσει να υπολογίσει πόσο μεγάλο είναι το όφελος μιας επιχείρησης στην εποχή που διανύουμε και πολύ περισσότερο σε αυτήν που θα ακολουθήσει. 

 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ότι στα μηχανήματα της σειράς επιτυγχάνεται απίστευτη θερμομονωτική κάλυψη, γεγονός που αποτρέπει πλήρως τη διαφυγή θερμότητας και τη σπατάλη καύσιμης ύλης. Θαυμασμό προκαλεί και ο χρόνος ανταπόκρισης στις εκάστοτε ηλεκτρονικής μορφής εντολές που δέχεται το μηχάνημα: 8-10 λεπτά αρκούν για να ζεσταθεί και 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί μια βασική ρουτίνα κρύωσης, χωρίς κι αυτή να είναι απαραίτητη, αφού μιλάμε για ένα κατασκεύασμα πλήρως ανοξείδωτο. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ένα εργαλείο το οποίο λειτουργώντας ανέβασε στο εσωτερικό του 230 βαθμούς (εξωτερικά διατηρεί σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος τους 50-60 βαθμούς και ο χειριστής του μπορεί να το αγγίζει) μπορεί να κρυώσει και να κλείσει… και μαζί του όλα τα φώτα της επιχείρησης. Οι πληροφορίες που ακολουθούν παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Η IP κατάφερε να εντάξει σε πνεύμα ύψιστης οικονομίας όχι μόνο τα μηχανήματα της iRm, αλλά και όλα τα συνακόλουθα, συνεργαζόμενα συστήματα της διαδικασίας καβουρδίσματος. «Σχεδιάζουμε, λοιπόν, και κατασκευάζουμε συστήματα μετάκαυσης (after burner), τα οποία στα χέρια ενός έμπειρου ψήστη συνεργάζονται άψογα με τα μηχανήματά μας και, λειτουργώντας υπό συνθήκες 100% ελεγχόμενες από τον άνθρωπο που τα συνδυάζει, δίνουν οικονομία στο καύσιμο έως και 70%. Ιδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει και για τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, τα οποία εντάξαμε στη φαρέτρα των “όπλων” που προσφέρουμε ενάντια στον καπνό και την οσμή, που συχνά ενοχλούν όσους τα υφίστανται. Με μηδαμινό κόστος ρεύματος, στα όρια που το καθιστούν ανύπαρκτο, εξουδετερώνονται πλήρως οι δυσάρεστες οσμές και ελαχιστοποιείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εκπομπή καπνού κατά τη διάρκεια της φρύξης. Για το τέλος αφήσαμε τη διαπίστωση μιας εντυπωσιακής αλήθειας: Τα συστήματα μεταφοράς, ζύγισης και αποθήκευσης ωμού και ψημένου καφέ που σχεδιάζουμε τα συνδέουμε και τα προγραμματίζουμε ηλεκτρονικά, ώστε να λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία με όλα τα υπόλοιπα αναπόσπαστα κομμάτια της γραμμής παραγωγής μιας βιοτεχνίας/βιομηχανίας. Δίνεται, βέβαια, και η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν τμήματα του εξοπλισμού που απαιτεί η δουλειά τους να προσαρμόσουμε μόνο όποιο κομμάτι λείπει. Αναθέτοντας τον ρόλο του συντονιστή στον roaster, με τη βοήθεια του πολυεργαλείου που λέγεται iRm και τα συμπληρωματικά συστήματα που προτείνει η εταιρεία μας, οι ανάγκες εργατικού δυναμικού παραμένουν χαμηλά και οι δυνατότητες παραγωγικής ικανότητας εκτοξεύονται εντυπωσιακά. Λίγοι άνθρωποι κάνουν αποτελεσματικότατα τη δουλειά, που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα χρειάζονταν πολύ περισσότεροι» εξηγεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος.

 

Τα σχέδια για το μέλλον

 

Πυρετωδώς οργανώνουν τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διευρύνουν το επίσημο δίκτυο πωλήσεων προς πάσα κατεύθυνση. Σε κάθε χώρα όπου σκοπεύουν να επεκταθούν, αναζητούν μια συνεργάτιδα εταιρεία η οποία θα υποστηρίξει την ποιότητα υπηρεσιών στο after sales και θα αποτελεί ουσιαστικό σύμμαχο στην ανάπτυξη του πελατολογίου.

 

«Σε χώρες-κλειδιά, που θα ανοίξουν τον δρόμο προς διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία και η ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας, είμαστε ήδη σε προχωρημένες διαδικασίες ίδρυσης θυγατρικών μας εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν κομμάτια όπως αυτό της μερικής συναρμολόγησης, της πώλησης, του after sales, αλλά και του σχεδιασμού custom εφαρμογών σε μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες καφέ» αναφέρει ο ίδιος. Στο σπουδαίο αυτό κεφάλαιο της εξωστρέφειας πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και έχουν πολύτιμοι συνεργάτες μας, όπως ο διεθνούς αναγνώρισης και φήμης Σταύρος Λαμπρινίδης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή του από την πρώτη κιόλας φάση της εμφάνισης της IP στον χώρο του καφέ.

 

 

Πηγή: Coffee & Brunch Magazine