Με τυρί, με αυγό, με βούτυρο: 10 από τους πιο περίεργους καφέδες  παγκοσμίως!

Με τυρί, με αυγό, με βούτυρο: 10 από τους πιο περίεργους καφέδες  παγκοσμίως!

Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε στη Σρι Λάνκα και μπαίνετε σε ένα τοπικό coffee shop. Ζητάτε από τον σερβιτόρο να σας φέρει έναν καφέ της προτίμησής του και αφού περιμένετε λίγα λεπτά, το ρόφημα έρχεται… Διαπιστώνετε όμως μια εντελώς διαφορετική από τη συνηθισμένη γεύση και τελικά συνειδητοποιείτε ότι έχει προστεθεί μέσα ένα αβγό! Πώς θα αντιδρούσατε;

 

Κι όμως, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο η εμπειρία του καφέ αποκτά ένα άλλο νόημα, καθώς σερβίρεται ή παράγεται με παράδοξους και ασυνήθιστους τρόπους, είτε για μια πιο πλούσια γεύση είτε απλώς για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του πελάτη- ένας ιδιαίτερα σημαντικός τρόπος marketing.

 

Ας δούμε παρακάτω κάποιες από τις πιο περίεργες “συνταγές” καφέ ή παράξενες μεθόδους παραγωγής του.

 

Καφές με  αβγό 

 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές γι’ αυτόν τον καφέ. Μπορείτε να βάλετε μόνο τον κρόκο από το αυγό, μόνο το ασπράδι και τα δυο. Αναμειγνύεται και αλέθεται μαζί με τον καφέ, μετά διαλύεται σε βραστό νερό, φιλτράρεται και έτοιμος! Σερβίρεται σε περιοχές όπως η Σουηδία, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ αλλά και οι ΗΠΑ.

 

 

Καφές με τυρί

 

Στη Βόρεια Σκανδιναβία κάποιοι γηγενείς κάνουν μια ολόκληρη ιεροτελεστία για τον καφέ από τον 19ο αιώνα. Δεν παραλείπουν μάλιστα να προσθέτουν στον καφέ τους ένα κομμάτι τυρί για έξτρα γεύση. Οι Σουηδοί χρησιμοποιούν το Φιλανδικό τυρί Leipäjuusto ενώ οι Ισπανόφωνοι χρησιμοποιούν απλά Gouda ή Edam.

 

 

Καφές με βούτυρο

 

Βάζοντας βούτυρο μέσα στον καφέ δημιουργείτε ένα ωραίο και έντονο άρωμα.Γνωστή ως  Bulletproof Coffee, η εταιρεία που εισήγαγε αυτό το trend χρησιμοποιεί για την παρασκευή του καφέ, βούτυρο και την ουσία MCT που παράγεται κυρίως από λάδι καρύδας.

 

Καφές με lime ή λεμόνι

 

Τον βρίσκετε κυρίως στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τα εσπεριδοειδή μειώνουν τη θερμοκρασία του καφέ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για την ημικρανία. Επίσης γλυκαίνουν τον καφέ με την οξύτητά τους.

 

Καφές με θαλασσινό αλάτι

 

Η “συνταγή” έχει ρίζες στις  ΗΠΑ και την Ταιβάν. Εκεί χρησιμοποιούν λίγο αλάτι στον καφέ τους, μειώνοντας την πίκρα του. Αναμειγνύεται με τον αφρό του latte καφέ και γίνεται πιο γλυκός!

 

Καφές με νερό tonic

 

Στη Σουηδία και τις ΗΠΑ είθισται ο καφές να αναμειγνύεται με νερό tonic. O εσπρέσο μπείνει κατευθείαν σε ένα ποτήρι με tonic και πάγο.  Το αποτέλεσμα είναι ένα “crispy” και “εσπεριδοειδές” ρόφημα με μπόνους την όψη του καφέ!

 

Καφές με πικροράδικο

 

Εάν βρεθείτε στη Ν. Ορλεάνη των ΗΠΑ πρέπει να κάνετε μια στάση για καφέ. Ο λόγος; Πρέπει να δοκιμάσετε έναν ιδιαίρερο καφέ, φτιαγμένο από ραδίκια! Παρασκευάζεται από την αποξηραμένη και αλεσμένη ρίζα του φυτού κιχωρίου – ένα πολυετές φυτό από την οικογένεια πικραλίδων . Χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο καφέ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα συνήθως αναμιγνύεται με κόκκους Arabica. Το το ψήσιμο του κιχωρίου (σ.σ. πικροράδικο) προσθέτει θρεπτικά συστατικά στον καφέ και μια γλυκύτητα, ενώ το ρόφημα συνήθως παρασκευάζεται με ζεστό γάλα.

 

Ο φλεγόμενος καφές 

 

Για ένα πραγματικά “φλογερό” φλιτζάνι καφέ πρέπει να επισκεφτείτε το resort Ριβιέρα Μάγια στο Μεξικό. Όσον αφορά την παρασκευή του, ο ζεστός καφές χύνεται πρώτα σε ένα ποτήρι με ζάχαρη. Στη συνέχεια, ποτό Kahlua ή το μπράντυ συνδυάζεται με Xtabentún, ένα λικέρ με γλυκάνισο από το Yucatán, και ακολούθως ανάβει φωτιά και χύνεται. Έτσι δημιουργείται ένας φλεγόμενος καταρράκτης που στη συνέχεια περιχύνεται στον καφέ σας και συμπληρώνεται με παγωτό!

 

Whiskey Barrel Coffee

 

Ο Whisky Barrel Coffee παράγεται από πράσινους, μη ψημένους κόκκους καφέ τους οποίους ο καλλιεργητής τους ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα βαρέλια ουίσκι μπέρμπον πριν ψηθούν σε μικρές παρτίδες. Οι κόκκοι απορροφούν το μπέρμπον από το βαρέλι, και παίρνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης του μπέρμπον και της βελανιδιάς.

 

 

Καφές με κάνναβη

 

Καθώς περισσότερα κράτη στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν προϊόντα καφέ με έγχυση κάνναβης. Περιλαμβάνουν cold brew που μπορεί να παραχθεί με μηχανές Keurig κ.α.