Τα γονίδιά μας καθορίζουν τον καφέ που πίνουμε

Τα γονίδιά μας καθορίζουν τον καφέ που πίνουμε

Άλλοι τον προτιμούν σκέτο, άλλοι με ζάχαρη ή γάλα, άλλοι δυνατό ή πιο ήπιο. Κάποιοι πίνουν πολλά φλιτζάνια μέσα στην ημέρα και άλλοι έναν ή δύο. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πού οφείλονται οι προτιμήσεις μας στον καφέ;

 

Eπιστημονική έρευνα εισηγείται πως ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τι καφέ επιλέγουμε είναι τα γονίδιά μας! Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), εξέτασε συγκεκριμένα την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, στηθάγχη ή αρρυθμία ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη ή να τον παραλείπουν εντελώς, σε σύγκριση με άτομα που δεν παρουσίαζαν τα εν λόγω συμπτώματα. Για την Elina Hyppönen, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης και διευθύντρια του Australian Center for Precision Health του UniSA, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα θετικό εύρημα καθώς καταδεικνύει πως τα γονίδιά μας ρυθμίζουν ενεργά την ποσότητα του καφέ που πίνουμε και μας προστατεύουν από την υπερβολική κατανάλωση.

 

«Οι ανθρώπινοι οργανισμοί τείνουν να αυτορυθμίζουν υποσυνείδητα τα ασφαλή επίπεδα καφεΐνης που καταναλώνουν με βάση το πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση και αυτό είναι πιθανό αποτέλεσμα ενός γενετικού μηχανισμού προστασίας», εξηγεί η ερευνήτρια και μας συστήνει να “ακούσουμε το σώμα μας” ως προς τις ποσότητες του καφέ που πρέπει να καταναλώνουμε. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 390.435 άτομα που άντλησε από τη βρετανική Biobank και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of American Nutrition”.