Κέικ καφέ με streusel από βούτυρο και κανέλα 

Κέικ καφέ με streusel από βούτυρο και κανέλα 

Aυτό το κέικ θα ευχαριστήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς “κάλυκες”

 

Το κέικ καφέ είναι σίγουρα ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Όταν δε, πρόκειται για ένα ακόμη καλύτερ κέικ, με καφέ βούτυρο και ακόμη και μια γλασέ επικάλυψη για περισσότερη γλυκύτητα, τότε η γεύση απογειώνεται! Εκτός από υπέροχο πρωινό, συνοδευόμενο με καφέ ή τσάι, το συγκεκριμένο έδεσμα μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά και με παγωτό, ως επιδόρπιο, αναφέρει η Britney Brown-Chamberlain, ιδιοκτήτρια του food blog BritneyBreaksBread.com. “Χρησιμοποιήστε ένα ταψί με ελατήριο για να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή για εύκολη σύνθεση αλλά και αφαίρεση μόλις του συγκεκριμένου κέικ”, προσθέτει η ίδια.

 

Η συνταγή της Britney για 10 μερίδες

 

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα 20 λεπτά

 

Συστατικά

 

Για το crumble topping

8 κουταλιές της σούπας καφέ βούτυρo 

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

2 κσ κανέλα

1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Γέμιση

 

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 πρέζα αλάτι

 

Coffee cake

 

1 φλιτζάνι καφέ βούτυρο

¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

¾ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι sour cream

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι

3 αυγά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Επικάλυψη με γλάσο (προαιρετικό)

2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

3-4 κουταλιές της σούπας γάλα

 

Oδηγίες

 

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.

2. Ροδίζετε τρία “μπαστούνια” ανάλατο βούτυρο σε ένα τηγάνι. Το αφήνετε στην άκρη και για να κρυώσει, περίπου για 5-10 λεπτά.

3. Για το topping: Προσθέστε 8 κουταλιές της σούπας καφέ βούτυρο σε ένα μπολ και προσθέστε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλεύρο. Ανακατέψτε μαζί μέχρι το μείγμα να σβολιάσει. Τοποθετήστε το μπολ στην κατάψυξη.

4. Σε ξεχωριστό μπολ φτιάχνετε τη γέμιση. Ανακατεύετε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

5. Σε ένα μίξερ χρησιμοποιείτε το εξάρτημα με το σύρμα. Εναλλακτικά παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και χρησιμοποιείτε ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε την υπόλοιπη ποσότητα καφέ βουτύρου (περίπου 1 φλιτζάνι), την καστανή και την λευκή ζάχαρη. Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Προσθέστε τη sour cream, το εκχύλισμα βανίλιας και το φυτικό λάδι. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά.

6. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: αλεύρι, αλάτι κοσέρ και μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το μισό μείγμα αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα. Φροντίστε να μην ανακατέψετε υπερβολικά.

7. Πάρτε ένα ταψί ελατηρίου 23 εκατ., ψεκάστε το με λάδι και στη συνέχεια πασπαλίστε με αλεύρι για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ δεν θα κολλήσει. (Εάν χρησιμοποιείτε στρογγυλές λαδόκολλες, απλώστε το λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού)

8. Προσθέστε τη μισή ζύμη στον πάτο. Στη συνέχεια προσθέστε όλη τη γέμιση. Συναχίστε με την υπόλοιπη ζύμη του κέικ πάνω από τη γέμιση. (Θα είναι πηχτλη, και για αυτόν τον λόγο πρέπει να  χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι για να διασφαλίσετε ότι το απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το ταψί).

9. Αφαιρέστε το topping από την κατάψυξη και πασπαλίστε πάνω από τη ζύμη του κέικ. Ψήστε  για 1 ώρα και 10-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί επαρκώς και αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το από το σκεύος. 

10. Για να φτιάξετε το γλάσο, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη και το γάλα. Περιχύστε πάνω από το κέικ καφέ.

 

Πηγή: foxnews.com