3 υπέροχες συνταγές για τα Χριστούγεννα

3 υπέροχες συνταγές για τα Χριστούγεννα

Αντλήστε έμπνευση, δημιουργήστε, και καταπλήξτε τους καλεσμένους σας τις ημέρες των εορτών με αυτές τις τρεις συνταγές.

 

Espresso Egg Nog (4-5 μερίδες)

 

Υλικά

2 φλιτζάνια γάλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, συν περισσότερη για το γαρνίρισμα

1/2 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

6 μεγάλοι κρόκοι αυγών

1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα

1 φλιτζάνι μπέρμπον ή ρούμι (προαιρετικά)

2 παγωμένοι espresso

Κρέμα σαντιγί, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

-Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το γάλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το εκχύλισμα βανίλιας και σιγά σιγά αφήνουμε το μείγμα σε χαμηλή βράση. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Βάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς (μην βράσει). Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 160º. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το μίγμα με την παχύρρευστη κρέμα και μπέρμπον. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει. Ρίξτε τον παγωμένο espresso σε ένα ποτήρια και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να ρίξετε το παγωμένο μίγμα αργά. Γαρνίρουμε με σαντιγί και κανέλα και σερβίρουμε

 

Tiramisu Cafe Latte – Μονό Σερβίρισμα

 

Υλικά

Μονό espresso

1/2 φλιτζάνι γάλα

1 κουταλιά της σούπας απλό σιρόπι βανίλιας

Σαντιγί μασκαρπόνε

1/4 φλιτζάνι “βαριά” σαντιγί

1 κουταλιά της σούπας τυρί μασκαρπόνε

1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Για το topping

Τρίμματα μαύρης σοκολάτας ή σκόνη κακάο

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε ελαφρώς το γάλα ώστε να φτιάξουμε μια κρέμα. Ρίχνουμε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι και στη συνέχεια περιχύνουμε με το γάλα. Σε ένα μεσαίο μπολ ανάμειξης, ανακατεύουμε την σαντιγί, το μασκαρπόνε, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Βάζουμε μια κουταλιά κρέμα σαντιγί μασκαρπόνε στον καφέ και πασπαλίστε από πάνω με τρίμματα σοκολάτας ή σκόνη κακάο.

 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα καφέ Lebkuchen

 

Υλικά

3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο

½ κουταλάκι γαρίφαλο αλεσμένο

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 ¾ φλιτζάνι αμύγδαλο ή αλεύρι αμυγδάλου

¼ φλιτζανιού ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη

Για τη διακόσμηση

½ φλιτζάνι ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας

½ φλιτζάνι κομματάκια λευκής σοκολάτας

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοαλεσμένο καφέ

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C ή στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε 3-4 ταψιά με χαρτί ψησίματος.Τοποθετούμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να γίνει παχύρρευστο και αφρώδες μίγμα. Παίρνουμε το μπολ από εκεί και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα δύο λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αμύγδαλο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Αν η ζύμη είναι λίγο χαλαρή, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χρησιμοποιώντας μια σέσουλα για μπισκότα, βάλτε μικρούς σωρούς ζύμης πάνω στο χαρτί ψησίματος. Πιέστε ελαφρά και δημιουργήστε σχήματα. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Βγάλτε τα μποσκότα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ενώ ψήνονται τα μπισκότα, τοποθετήστε τα κομματάκια σοκολάτας σε δύο ξεχωριστά μπολ, το καθένα πάνω από ένα μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Μόλις λιώσει, ανακατέψτε τον φρέσκο ​​καφέ στη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, βυθίστε κάθε μπισκότο στη λιωμένη σοκολάτα, εναλλάξ για να έχετε ίσες ποσότητες από κάθε χρώμα. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

 

Πηγή: beanscenemag.com.au