“Cake my day”: Αφράτα κέικ, με υπέροχη γεύση και άρωμα καφέ

“Cake my day”: Αφράτα κέικ, με υπέροχη γεύση και άρωμα καφέ

Αυτά τα κέικ μάς φτιάχνουν τη μέρα!

 

Κέικ με espresso

Υλικά

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αβγά 

200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

20 γρ. κακάο σε σκόνη

15 γρ. καφέ espresso σε σκόνη

1 κουτ. του γλυκού baking powder

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 γρ. ζάχαρη, τον espresso και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και προσθέτουμε το αλάτι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και 150 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και απαλό. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Πασπαλίζουμε με το μείγμα του καφέ να πάει παντού στη ζύμη. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ από πάνω. Ψήνουμε 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

 

Κέικ με στιγμιαίο καφέ

 

Υλικά

3 κουτ. της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. κουβερτούρα

250 γρ. βούτυρο

1 κουτ. της σούπας στιγμιαίος καφές

6 αβγά

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι

4 κουτ. της σούπας αμύγδαλα

 

Εκτέλεση

 

Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί σε μπεν μαρί και στη συνέχεια προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τις ζάχαρες μαζί με τα αβγά και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών το μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ (αλεύρι, σκόνη αμυγδάλου) και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Κέικ με γκανάς σοκολάτας και καφέ

 

Υλικά

6 αβγά

250 γρ. ζάχαρη

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. του γλυκού baking powder

150 ml κρέμα γάλακτος

30 γρ. στιγμιαίος καφές

100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

 

Για την γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ

 

250 ml κρέμα γάλακτος

1 κουτ. της σούπας στιγμιαίος καφές

300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύουμε εκεί τον καφέ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder. Όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυτήν με τον διαλυμένο καφέ και, στη συνέχεια, το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Για την γκανάς

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Λίγο πριν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα γυαλιστερό σοκολατένιο μείγμα. 

Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του και επικαλύπτουμε το κέικ με την γκανάς.

 

Κέικ με αρωματικό καφέ και σοκολάτα

 

Υλικά

120 γρ. βούτυρο

200 γρ. ζάχαρη 

3 αβγά

100 ml καφές φίλτρου

200 ml κρέμα γάλακτος

1 βανίλια

350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει

100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

1 κουτ. του γλυκού baking powder

 

Εκτέλεση

 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά ένα-ένα τα αβγά. Με ένα μαχαιράκι σχίζουμε κατά μήκος το μπαστούνι βανίλιας και ρίχνουμε τα σποράκια στο μείγμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και την κρέμα γάλακτος με τον καφέ φίλτρου. Προσθέτουμε διαδοχικά στο μίξερ το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με την κρέμα γάλακτος. Αφού έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μας, προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. 

 

Κέικ με άρωμα ελληνικού καφέ

 

Υλικά

 

260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο

150 γρ. τσαγιού ζάχαρη

5 αβγά

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 βανίλια

2 κουτ. της σούπας ελληνικό καφέ

 

Εκτέλεση

 

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, ώσπου να γίνει κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια ένα-ένα τα αβγά. Χαράζουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαιράκι και ρίχνουμε τα σποράκια στο μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι και τον ελληνικό καφέ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine