Καταιγιστικές οι εξελίξεις από τη Βραζιλία!

Καταιγιστικές οι εξελίξεις από τη Βραζιλία!

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης από τον Αύγουστο, με τις συνθήκες καλλιέργειας καφέ να ανακάμπτουν έπειτα από την εκτεταμένη ξηρασία και τον παγετό της περασμένης σεζόν.

 

Ο καφές ήταν ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα νωρίτερα φέτος, παρόλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πως υπoχωρούν στην παρούσα φάση, με τις τιμές να μειώνονται περισσότερο από 20% τον περασμένο μήνα.

 

Ο υγρός καιρός σε αγροτικές περιοχές όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία αυξάνει την προοπτική για καλές σοδειές και μεγαλύτερη προσφορά καφέ, γεγονός που οδηγεί σε μειωση τιμών. Ταυτόχρονα, το ισχυρό δολάριο φέτος έχει πιέσει τις τιμές πολλών εμπορευμάτων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Arabica σημείωσαν πτώση 22% τον περασμένο μήνα. Τον Οκτώβριο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν για 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις, το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε εννέα χρόνια. Τα συμβόλαι για τους φθηνότερους κόκκους robusta μειώθηκαν κατά 15% την ίδια περίοδο.

 

Η πτώση αποτελεί μια απότομη ανατροπή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ εκτινάχθηκαν σε υψηλό 11 ετών, ήτοι 2,58 δολ./λίβρα τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού οι καλλιέργειες στη Βραζιλία επλήγησαν από την ξηρασία και τον παγετό. Οι τιμές μειώθηκαν, αλλά στη συνέχεια σημείωσαν άνοδο και πάλι στα τέλη Αυγούστου, ενώ την τρέχουσα περίοδο μειώνονται και πάλι κατά περίπου 30%. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Arabica υποχώρησε 0,5% την Παρασκευή στα 1,70 δολάρια/λίβρα. Στη Βραζιλία οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν τους παραγωγούς. Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές όπου καλλιεργείται καφές στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους εποχιακούς μέσους όρους τις τελευταίες 45 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Όμιλος StoneX. «Πέρυσι είχαμε μια δύσκολη χρονιά – φέτος υπάρχει τάση ομαλοποίησης», δήλωσε ο Albert Chu, ανώτερος αναλυτής έρευνας στη Newton Investment Management. Οι εν λόγω καιρικές συνθήκες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν στην ευρύτερη περιοχή καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι το φαινόμενο La Niña θα συνεχιστεί μέχρι και το 2023. 

 

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Τα εμπορεύματα τείνουν να τιμολογούνται σε δολάρια, επομένως ένα ισχυρό δολάριο τα καθιστά πιο ακριβά για τους αγοραστές σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση καφέ εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και οι τιμές του, επομένως μέρος της πρόσφατης πτώσης της τιμής αντανακλά την επιστροφή στην κανονικότητα. 

 

Πώς η πτώση αυτή θα επηρεάσει την τσέπη του καταναλωτή;

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πτώση των τιμών δεν θα σημάνει άμεσα πιο φθηνό τελικό προϊόν. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να μεταβούν στις τιμές λιανικής, κάτι που μπορεί να μη συμβεί καν.  Εξάλλου, όπως αποτυπώνεται από τις τάσεις, οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν επηρεάζονται επί του παρόντος από την αύξηση των τιμών. 

 

Η Starbucks Corp. αυτόν τον μήνα ανέφερε έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7% από έτος σε έτος. Η Nestlé SA ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο κλάδος Καφέ είχε παρουσιάσει άνοδο κατά 8% οργανικά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως  χάρη στις πωλήσεις υπό την επωνυμία Nescafe.