Μπορεί ο καφές να δράσει προληπτικά κατά της covid-19;

Μπορεί ο καφές να δράσει προληπτικά κατά της covid-19;

Θα μπορούσε η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό; H επιστήμη λέει “ναι” αλλά με αστερίσκους

 

Μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον χημικό καθηγητή Nikolai Kuhnert του Πανεπιστημίου Jacobs, μπόρεσε να αποδείξει πειραματικά -στο εργαστήριο- ότι η χημική ένωση 5-caffeoylquinic acid (γνωστή ως chlorogenic acid), η οποία περιέχεται στον καφέ, αναστέλλει την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτεΐνης ακίδας SARS CoV-2 του κορωνοϊού και του υποδοχέα ACE-2, της θέσης πρόσδεσης του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο.

 

Ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου -σε εργαστηριακό περιβάλλον, περιλαμβάνει ακριβώς 200 χιλιοστόλιτρα— περιέχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα 5-caffeoylquinic acid. Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το 5-caffeoylquinic acid σε αυτή τη συγκέντρωση είναι αρκετό  ώστε να αποτρέψει την πρόσδεση της πρωτεΐνης ακίδας στον υποδοχέα ACE-2 και επομένως να αναστείλει τη διαδικασία μόλυνσης. Για να αποδειχθεί ότι αυτή η διαδικασία λειτουργεί και στην πράξη, απαιτείται πάντως περαιτέρω έρευνα.

 

Θα χρειαστούν επίσης περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανασταλτική δράση του 5-caffeoylquinic acid. “Ως χημικοί, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο πρακτικό ερώτημα εάν η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμεύσει ως προληπτικό μέτρο για την προστασία από τη μόλυνση με covid-19. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι λογικό”, δήλωσε ο Kuhnert. «Επιδημιολογικές μελέτες θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν όσοι πίνουν τακτικά καφέ μολύνονται συχνότερα από κορωνοϊό ή όχι», λέει ο Nikolai Kuhnert.