5 hot trends για τον καφέ το 2023

5 hot trends για τον καφέ το 2023

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον κλάδο του καφέ το 2023

Εσείς πώς πίνετε τον καφέ σας; Μπορεί να είστε παραδοσιακοί, να εμμένετε στις κλασικές γεύσεις ή ενδεχομένως να ακολουθείτε τα πιο hot trends της σεζόν, απολαμβάνοντας νέες γεύσεις και τάσεις.  Η κουλτούρα του καφέ είναι όπως και να έχει βαθιά ριζωμένη στην φύση του Έλληνα, που τον συντροφεύει σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς του. 

 

Όπως και αν επιλέγετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα, είναι καλό να γνωρίζετε τις τάσεις, ώστε να μπορείτε να επιλέγετε από μια ευρεία γκάμα όταν, και εφόσον το θελήσετε. Για τη φετινή σεζόν, έως το καλοκαίρι του 2023, οι τάσεις που ξεχωρίζουν είναι:

 

Kαφές και υγεία: Tην τελευταία περίοδο παρατηρείται μια στροφή σε πιο υγιεινά είδη ροφημάτων. Βιολογικοί και dewaxed καφέδες, blends με σπόρους ή άνθη κάνναβης, πράσινος καφές κοκ είναι κάποιες από τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν φέτος.

 

Φυτικά γάλατα και κρέμες: Μια υπο-κατηγορία της ανωτέρω κατηγορίας είναι τα φυτικά γάλατα και κρέμες που κερδίζουν εδώ και αρκετό έδαφος. Ένα ακόμη συν στην κατανάλωση αυτών των αγαθών είναι το οικολογικό τους πρόσημο που καθώς επικρατούν σε χοροτφαγικές δίαιτες. Υπάρχουν πολλά φυτικά είδη γάλατος και κρεμών που περιλαμβάνουν το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού ή και καρύδας μεταξύ άλλων.

 

Ο νέος παγωμένος καφές Snapchill: Μπορεί ακόμα η μόδα του Snapchill να μην έχει φθάσει στα σύνορα της Ελλάδας, ωστόσο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ο εν λόγω καφές έχει κατακτήσει τις καρδιές των καταναλωτών.  Ο Snapchilled είναι κανονικά εκχυλισμένος, ζεστός καφές, που παγώνει σε δευτερόλεπτα μέσω μιας ειδικής τεχνικής. Παρασκευάζεται εύκολα, δεν απαιτεί την προσθήκη πάγου, βολεύει αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης και οι φίλοι του υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι ανώτερη του Cold Brew.

 

Specialty coffee: Όπως όλα δείχνουν, ο specialty coffee κάθε είδους ήρθε για να μείνει… Οι Έλληνες, λατρεύουν να αγαπούν κάθετι που σχετίζεται με τον καλό καφέ και ο specialty coffee μπορεί να καλύψει πλήρως την ανάγκη τους για ποιότητα στο ρόφημα που πίνουν. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον για specialty και delicatessen καφέδες αναμένεται να είναι αυξημένο και το 2023.

 

Καφές και ακρίβεια: Πέραν των τάσεων στις υφές, την ποιότητα και τις γεύσεις θα είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι για αύξηση τιμών. Ο πληθωρισμός δείχνει τα… δόντια του και οι τιμές των πρώτων υλών, όπως ζάχαρη και καφές, αλλά και της ενέργειας φαίνεται πως θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία. Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν τεθεί τα σενάρια για αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, λουκέτα στην εστίαση, εδραίωση του έτοιμου, εμφιαλωμένου καφέ.