Ποιος κρύβεται πίσω από την κούπα του καφέ σου;

Ποιος κρύβεται πίσω από την κούπα του καφέ σου;

Ιστορίες που κρύβονται πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ.

 

Πολλά από τα προϊόντα καφέ που καταναλώνετε κρύβουν πίσω τους συχνά συναρπαστικές ιστορίες, που σχετίζονται με τους ανθρώπους και την παραγωγή. Πολλοί εξ αυτών είναι πρωτοπόροι, με όραμα οι οποίοι αναζητούν μια αυθεντική σχέση με την γη που καλλιεργούν. Το “κλειδί” στη διαδικασία “αναγνώρισης” ενός προϊόντος καφέ και ανάπτυξης ολόκληρου του τομέα παραγωγής είναι η ιχνηλασιμότητα: Από πού προέρχεται, ποια είναι η διαδικασία παραγωγής, υπό ποιες συνθήκες παράγεται και γίνεται εμπορεύσιμο. Αυτό το στοιχείo προσδίδει τις απαραίτητες πληροφορίες ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού και βοηθά στο να εστιάσουμε σε κρίσιμα ζητήματα.

 

Έτσι ο καλλιεργητής εντείνει τις προσπάθειές του για πιο ποιοτική και ηθική παραγωγή, με βάση τις συνθήκες του εδάφους, το κλίμα, το υψόμετρο, τις ποικιλίες. Παράλληλα μεριμνά ώστε να παρακολουθεί επισταμένως τις διαδικασίες παραγωγής προκειμένου η καλλιέργεια να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ. Αλλά πάνω απ ‘όλα, του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει μια ουσιώδη σχέση με τον καταναλωτή. Από την άλλη, η ιχνηλασιμότητα επιτρέπει σε εσάς να επιλέξετε έναν καφέ με βάση την ετικέτα, η οποία περιγράφει με σαφήνεια αυτό που αγοράζετε, σύμφωνα με τις δικές σας αρωματικές, ποιοτικές και ηθικές επιλογές. Η ιχνηλασιμότητα βοηθά στο να υπάρχουν πολύ περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψησίματος, τη “χημεία” των κόκκων, βελτιώνοντας το προφίλ του τελικού προϊόντος.

 

Την επόμενη φορά που θα μεταβείτε στο κατάστημα της γειτονιάς σας, μην διστάσετε να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε την ετικέτα του καφέ που προτίθεστε να αγοράσετε. Πέραν του αρώματος και της γεύσης, η διαφάνεια είναι αυτή που ορίζει την ποιότητα του καφέ που καταναλώνετε.