Πόσο αυξήθηκε η τιμή του καφέ σε 3 χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Πόσο αυξήθηκε η τιμή του καφέ σε 3 χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Στα ύψη η τιμή του καφέ σε λίγα χρόνια, ελέω κλιματικής αλλαγής

 

Οι ξηρασίες και οι καύσωνες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, θέτουν ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο τις προμήθειες τροφίμων σε Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Η παραγωγή ρυζιού στη βόρεια Ιταλία, ελαιόλαδου στην Ισπανία και κριθαριού στο Ηνωμένο Βασίλειο περιορίστηκε δραματικά λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει την πιθανότητα ακραίων καιρικών συνθηκών, πολλά τρόφιμα σε όλο τον πλανήτη κινδυνεύουν να επηρεαστούν και η παραγωγή τους να μειωθεί περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα βασικά προϊόντα που καταναλώνουν οι άνθρωποι καθημερινά θα γίνουν πιο ακριβά.

 

Μόλις αυτό το καλοκαίρι, οι καύσωνες προκάλεσαν ξηρασίες σε γεωργικές εκτάσεις στην Ινδία ενώ οι πυρκαγιές στην Τυνησία κατέστρεψαν χωράφια με σιτηρά. Στην μακρινή Κίνα από την άλλη, οι πλημμύρες κατέστρεψαν σχεδόν 100.000 εκτάρια καλλιεργειών. Τα βασικά τρόφιμα όπως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η σόγια έχουν “αποδεκατιστεί” σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τις τιμές στα ύψη.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι πολεμικές συγκρούσεις και η φτώχεια θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων κατά 8,5% επιπλέον έως το 2027. Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

 

Τι συμβαίνει με τον καφέ και τη σοκολάτα

 

Αγαθά που θεωρούνται πολυτελείας όπως ο καφές, η σοκολάτα και το κρασί αναμένεται επίσης να επηρεαστούν κυρίως από τις καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.  Η αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές όπου καλλιεργείται καφές στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ινδονησία και το Βιετνάμ θα δυσχεράνει τη διαδικασία παραγωγής. Μεταξύ 2020 και 2021, η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία αύξησε την τιμή του καφέ κατά 70%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσο για τη σοκολάτα, το μεγαλύτερο μέρος του κακάο αναπτύσσεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, όπου η ξηρασία μπορεί σύντομα να καταστήσει την περιοχή ακατάλληλη για την καλλιέργεια του.

 

Σχετικά με το κρασί, οι αμπελώνες στην Καλιφόρνια και στην Ευρώπη “μαστίζονται” από πρωτόγνωρα και ακραία καιρικά φαινόμενα, που ποικίλουν ανά περιοχή, από μη εποχικούς παγετούς μέχρι ξηρασίες και πυρκαγιές. Καθώς οι σοδειές περιορίζονται, αναπόφευκτα, οι τιμές του παραγόμενου κρασιού θα είναι υψηλότερες.