Tα “κρυφά χαρτιά” των coffee shops

Tα “κρυφά χαρτιά” των coffee shops

Γιατί o καφές είναι καλύτερος στο coffee shop παρά στο σπίτι;

 

Όπως κι αν προτιμάτε να πίνετε τον καφέ σας, σίγουρα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όταν τον απολαμβάνετε σε ένα coffee shop αντί στο σπίτι. Πάντως το σίγουρο είναι πως ο καφές που παρασκευάζεται από έναν επαγγελματία barista, σχεδόν πάντα υπερέχει. Ο Colby Barr, συνιδρυτής της Verve Coffee Roasters, εξηγεί τους λόγους που το ρόφημα είναι τόσο καλό όταν… δεν παρασκευάζεται στο σπίτι.

 

Προμήθεια ποιοτικού καφέ

 

Σε έναν διαρκώς ανταγωνιστικό κλάδο, τα coffee shops πασχίζουν να ξεχωρίσουν επιλέγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και πρακτικές βιωσιμότητας που θα προσελκύσουν πελάτες. “Υπάρχουν υπέροχα roasteries που σερβίρουν specialty καφέδες με μοναδικά γευστικά προφίλ, επομένως για να ξεχωρίσει ένα καφέ είναι σημαντικό να επιλέγει πρώτη ύλη α΄ποιότητας”, εξηγεί ο Barr. «Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να [προμηθεύεστε] καφέ από παραγωγούς που δίνουν έμφαση στην ποιότητα».

 

Αφού οι επαγγελματίες παραλάβουν τους εκλεκτούς κόκκους,  πρέπει να καβουρδιστούν. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες καφετέριες επιλέγουν το roast in-house. Αυτή η μέθοδος παρέχει στην επιχείρηση τη δυνατότητα μεγαλύτερου ποιοτικού ελέγχου, καθώς γνωρίζει καλά πώς παρασκευάζονται οι κόκκοι πριν αλεσθούν και ψηθούν. Το roast in-house μπορεί να ενισχύσει το “branding” του καφέ, επειδή μπορεί να αναπτύξει ένα γευστικό προφίλ ή στυλ ψησίματος που είναι χαρακτηριστικό για την εκάστοτε επιχείρηση.

 

Οι ειδικοί ξέρουν

 

Από τους αγοραστές και τους roasters, μέχρι τους μάνατζερ και τους barista, oι ειδικοί του καφέ αποτελούν είναι το “κλειδί” της επιτυχίας μιας επιχείρησης. Οι baristas εργάζονται σε ένα περιβάλλον με γρήγορους ρυθμούς που μπορεί να είναι αγχωτικό. Ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι λάθη θα συμβούν. Το να γίνει κάποιος ικανός barista απαιτεί χρόνο, εκπαίδευση και αφοσίωση.

 

Ποιότητα Εργαλείων

 

Η διατήρηση του εξοπλισμού σε καλή κατάσταση είναι ένα εξίσου απαραίτητο στοιχείο που συντελεί στη δημιουργία ενός υπέροχου φλιτζανιού καφέ. “Η αφοσίωση στη σωστή συντήρηση δεν προσφέρει μόνο μακροζωία στον εξοπλισμό σας, αλλά καθιστά το προϊόν σας ποιοτικότερο”, λέει ο Barr.

 

Η κατανάλωση

 

Σε σύγκριση με ένα σακουλάκι καφέ στο σπίτι που μπορεί να παραμείνει αχρησιμοποίητο για αρκετές εβδομάδες, στις καφετέριες η κατανάλωση είναι μεγάλη γεγονός που σημαίνει ότι η παρασκευή εκεί ίσως να γίνεται με πιο φρέσκους κόκκους. Επιπλέον οι κόκκοι καφέ πρέπει να φυλάσσονται σωστά. Η National Coffee Association των ΗΠΑ συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε ένα διαφανές δοχείο για να τους αποθηκεύετε, να μην αφήνετε το δοχείο κοντά στο φως του ήλιου ή στον φούρνο. Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήστε ένα αδιαφανές δοχείο για να αποθηκεύσετε τους κόκκους κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου.

Tέλος, ο παρασκευασμένος καφές πρέπει να φυλάσσεται σωστά. Αφού φτιάξετε τον καφέ, δεν πρέπει να μείνει πάνω από 30 λεπτά στο  pot σας.