Μην πετάτε τον χρησιμοποιημένο καφέ. Αξιοποιήστε τον σωστά!

Μην πετάτε τον χρησιμοποιημένο καφέ. Αξιοποιήστε τον σωστά!

Απίθανες χρήσεις του καφέ

 

Μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε: Η κυκλική οικονομία έχει εισέλθει για τα καλά στον κόσμο του καφέ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακυκλώσετε τον χρησιμοποιημένο καφέ σας και να συνδράμετε στις παγκόσμιες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξοικονόμηση πόρων.

 

Ξηρός, χρησιμοποιημένος καφές

 

Απορροφά τις οσμές του ψυγείου: Τοποθετήστε ένα μικρό μπολ με ξηρό κατακάθι καφέ στο ψυγείο και θα διαπιστώσετε ότι απορροφά… μαγικά όλες τις μυρωδιές. Οι κόκκοι του καφέ είναι πλούσιοι σε άζωτο και άλλες ενώσεις που έχουν την ικανότητα να απορροφούν το θείο, το οποίο είναι ο κύριος ένοχος της άσχημης οσμής.

 

Rub κρέατος. Πολλές παρασκευές dry-rub αλλά και δημιουργικές συνταγές μπάρμπεκιου απαιτούν να βυθίσετε τα παϊδάκια, το ψαρονέφρι ή τη μπριζόλα σας σε ένα μείγμα αλατιού, μπαχαρικών και κατακαθιού καφέ. Ο καφές που χρησιμοποιείται δημιουργεί μια κρούστα και το κρέας σας θα ψηθεί όμορφα. Ο πλούσιος καφές αρωματίζει το κρέας χωρίς να υπερισχύει της φυσικής του νοστιμιάς.

 

DIY scrub σώματος. Αναμείξτε ¼ φλιτζάνι αποξηραμένο κατακάθι καφέ με ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη. Αν θέλετε, ανακατέψτε τα σε ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας και προσθέστε λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε τα υλικά καλά. Τρίψτε απαλά το μείγμα στους αγκώνες, στα γόνατά σας ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο που θέλετε να λειάνετε, εκτός από τις ευαίσθητες περιοχές όπως τα βλέφαρά σας ή τη γραμμή του μπικίνι. 

 

Απωθητικό σαλιγκαριών και μυρμηγκιών. Πασπαλίστε το χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ γύρω από φυτά που είναι μολυσμένα με μυρμήγκια, γυμνοσάλιαγκες ή σαλιγκάρια. Επίσης, πετάξτε τα υπολείμματα καφέ στο χώμα γύρω από τους εξωτερικούς χώρους καθιστικού (ή τοποθετήστε τα σε δοχεία) για να βοηθήσετε στην απώθηση των κουνουπιών.

 

Υγρό κατακάθι καφέ

 

Κρύψτε τις γρατσουνιές στα έπιπλα. Έχετε ένα γδαρμένο έπιπλο από σκούρο ξύλο; Πάρτε μια μικρή ποσότητα από υγρό κατακάθι καφέ και τρίψτε τα απαλά στις γρατσουνιές. Το κατακάθι του καφέ δεν θα διορθώσει την γρατσουνιά, αλλά η καφέ χρωστική ουσία του θα απορροφηθεί στο ξύλο και θα κρύψει την γρατσουνιά.

 

Τρίψτε τις κατσαρόλες. Ρίξτε μερικά κουταλάκια του γλυκού υγρό κατακάθι καφέ στην κατσαρόλα, το τηγάνι ή το ταψί σας, προσθέστε μια μικρή ποσότητα υγρό σαπούνι πιάτων και πάρτε ένα πανί. Τώρα τρίψτε τα σκεύη! Τα υπολείμματα θα εξαφανιστούν.

 

Ενισχύει το χώμα. Η ανάμειξη των χρησιμοποιημένων υπολειμμάτων καφέ στο έδαφος είναι ένας πολύ καλός τρόπος λίπανσης. Ο καφές προσθέτει άζωτο, κάλιο και λίγο μαγνήσιο στο χώμα. Ειδικά για τις ορτανσίες, η προσθήκη καφέ στο χώμα τις βοηθά να ανθίσουν μπλε. Ο καφές προσθέτει οξύ και η οξύτητά του βοηθά το φυτό να απορροφήσει το φυσικό άργιλο στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι θα βοηθήσει να αναπτυχθούν όμορφες ορτανσίες, μπλε χρώματος.