Eταιρείες καφέ ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ του δικαιώματος άμβλωσης

Eταιρείες καφέ ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ του δικαιώματος άμβλωσης

Όταν τα καφέ λειτουργούν ως χώροι ελεύθερης έκφρασης και συνδράμουν στην κοινωνική προστασία.

 

Τα καφενεία υπήρξαν επί για εστίες πολιτικού διαλόγου, ακτιβισμού και οργάνωσης των κοινοτήτων. Αυτή η τάση συνεχίζεται και στις μέρες μας. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου—μετά τη διχαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις—το ζήτημα του δικαιώματος αναπαραγωγής βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ένθερμου διαλόγου, εράνων και προσπαθειών προβολής σε καφέ και άλλα καταστήματα εστίασης της χώρας.

 

Πέραν του κόσμου του καφέ, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας – όπως Proctor and Gamble, Conde Nast, Intuit, Zillow, Bank of America, Dick’s Sporting Company, Johnson and Johnson, Meta, Warner Brothers και η Disney- τάσσονται υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης και έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, δεσμευόμενες να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, μεγάλα brands καφέ έχουν αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις για τους υπαλλήλους τους. Τα Starbucks, για παράδειγμα, ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι θα καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού των εργαζομένων τους για αμβλώσεις και η ανώτερη αντιπρόεδρος της εταιρείας, Sara Kelly, είπε σε συνέντευξή της την Παρασκευή ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίδομα εμπιστευτικά. «Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, δεν έχει σημασία πού ζεις, αυτό έχει να κάνει με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», είπε η κ. Kelly.

 

Μετά την γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Μάιο που τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, η εταιρεία γιαουρτιού και ο ιδιοκτήτης της La Colombe Chobani ανανέωσε την πολιτική της για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων της προκειμένου να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για κάθε εργαζόμενο ή εξαρτώμενο (καθώς και έναν φροντιστή) που χρειάζεται να ταξιδέψει για να λάβει εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων. Η πολιτική περιλαμβάνει επίσης αποζημίωση για τα έξοδα παιδικής φροντίδας που προέκυψαν από το ταξίδι.

 

Σε μια γενικότερη εικόνα, οι προσπάθειες υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης είναι μαζικές, σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, από το Cafe Berlin στην Κολούμπια του Μιζούρι που “τρέχει” έναν έρανο για το Midwest Access Coalition και MO Abortion Fund έως το Epoch Coffee στο Όστιν του Τέξας, που συνεργάστηκε με την εταιρεία Oatly να δωρίσει κεφάλαια στο μη κερδοσκοπικό Lilith Fund με έδρα το Τέξας. Η Epoch Coffee θα δωρίσει 10 $ από κάθε σακούλα με μείγμα Feminist Cringe (χαρμάνι από Ethiopia Gesha και καφέ Castillo από το Hacienda El Rodeo στην Κολομβία) και η Oatly θα προβαίνει σε αντίστοιχη δωρεά. Ο καφές διατίθεται και στις τρεις τοποθεσίες της Epoch Coffee.