Πώς οι μπίρες καφέ αποκτούν την ιδιαίτερη γεύση τους χωρίς κόκκους

Πώς οι μπίρες καφέ αποκτούν την ιδιαίτερη γεύση τους χωρίς κόκκους

Μπορεί μια μπίρα καφέ να ικανοποιήσει τους γευστικούς κάλυκες ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων; Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε πως – όσο  παράδοξο κι αν φαίνεται – ο καφές και η μπίρα έχουν παρόμοια γευστικά προφίλ — σοκολάτας, ξηρών καρπών, δρυός, φρουτώδης ή γλυκόπικρη γεύση, όλα περιγράφουν το γευστικό προφίλ είτε του καφέ είτε της μπύρας.

 

Σύμφωνα με τον Zachary Mack, ιδιοκτήτη της Alphabet City Beer Co. της Νέας Υόρκης, η γεύση και η μυρωδιά του καφέ αναμειγνύονται φυσικά με το προφίλ του αγαπημένου σας brew —ιδιαίτερα τις πιο σκούρες μπίρες όπως η porter. Η μπύρα καφέ συνήθως έχει μια στιβαρή ή porter βάση, αναφέρει η Craft Beer, αλλά ορισμένοι ζυθοποιοί πειραματίζονται με τη χρήση ξινών και ωχρών μπίρων για να δημιουργήσουν τη δική τους παρασκευή.  Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τόσο ο καφές όσο και η μπίρα απαιτούν μια συγκεκριμένη διαδικασία ψησίματος. Αλλά σε αντίθεση με τον πραγματικό καφέ, οι μπύρες καφέ καβουρδίζουν σπόρους, όχι κόκκους.

 

Πώς λοιπόν αποκτούν αυτή την ξεχωριστή γεύση καφέ;

Ακριβώς όπως και με τους κόκκους του καφέ, έτσι και με τη μπίρα, οι ζυθοποιοί παράγουν το ποτό με διάφορους τρόπους. Πολλοί ζυθοποιοί προσθέτουν κατακάθι καφέ απευθείας στο σπόρο καθώς ζυμώνεται, ενώ άλλοι brewers προσθέτουν ακόμη και espresso. Σύμφωνα με την Black Rifle Coffee Company, πολλές μπίρες καφέ από την άλλη, επιτυγχάνουν αυτή την κλασική γεύση καφέ χωρίς καν την προσθήκη κόκκων, μιμούμενες απλώς τις γευστικές νότες που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα μείγματα καφέ. Η Brewmasters εμποτίζει σπόρους σε συστατικά όπως σοκολάτα ή κιχώριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος, τα οποία μιμείται το αρωματικό προφίλ του καφέ.

 

Άλλοι ζυθοποιοί εμποτίζουν την μπίρα με cold brew, παρόμοιο με τον τρόπο που το κάνουν οι ψήστες καφέ. Επιπλέον, σε αντίθεση με το κανονικό hot drip που θα παρασκευάζατε στην καφετιέρα σας, το cold brew χρησιμοποιεί υψηλότερη συγκέντρωση μίγματος ανά ποσότητα νερού που εκχυλίζει, σύμφωνα με το North Star. Στον κόσμο της ζυθοποιίας, αυτό σημαίνει πως η μόνη διαφορά με τον καφέ είναι ότι το νερό που εκχυλίζει αντικαθίσταται με λικέρ. Για να γίνει αυτό, οι brewers βάζουν τον καφέ σε λικέρ για 1-2 ημέρες, στη συνέχεια στραγγίζουν το εμποτισμένο λικέρ και το προσθέτουν στη μπύρα. Αυτη η διαδικασία δεν ελαχιστοποιεί απλώς την υπερβολική περιεκτικότητα νερού, αλλά δημιουργεί επίσης μια πιο συμπυκνωμένη γεύση καφέ, όπως ακριβώς και στην κρύα παρασκευή.