Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους πίνουν καφέ

Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους πίνουν καφέ

Μια νέα, κινεζική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το δημοφιλές ρόφημα συνδράμει στην μακροζωία, καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν καφέ, με της προσθήκη ζάχαρης ή και χωρίς, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, που αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες την ημέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.ά. Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, ενισχύει την συγκεκριμένη άποψη, καθώς δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμη και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άσχετα μάλιστα από το είδος του καφέ (βραστός, στιγμιαίος, χωρίς καφεΐνη κ.α.).

 

Η έρευνα

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια. Μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5 έως 3,5 καφέδες τη μέρα. Οι περισσότεροι πάντως συμμετέχοντες στην έρευνα έβαζαν μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό υπάρχει όφελος για όσους πίνουν πολύ γλυκό καφέ. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ