Καφές: Mια ολοένα και πιο δαπανηρή απόλαυση στη Λατινική Αμερική

Καφές: Mια ολοένα και πιο δαπανηρή απόλαυση στη Λατινική Αμερική

Οι καταναλωτές καφέ σε όλη τη Λατινική Αμερική θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά για κάθε φλιτζάνι λόγω της «τέλειας καταιγίδας» που επηρεάζει τον κλάδο.

 

Ένας συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού λόγω επανενεργοποίησης της οικονομίας, ακραίων καιρικών φαινομένων, υλικοτεχνικών προκλήσεων και κρίσης του εφοδιασμού λιπασμάτων επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο χρόνο τον κλάδο του καφέ. Οι ανωτέρω παράγοντες αφενός έθεσαν σε κίνδυνο την προσφορά καφέ και αφετέρου προκάλεσαν κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη από πέρυσι, όταν η τιμή των κόκκων καφέ αυξήθηκε κατά 80%-ιστορικά υψηλά δεκαετίας. Ένα από τα πιο τρομακτικά κεφάλαια σε αυτό το “έπος” της κρίσης γράφτηκε στη Βραζιλία το 2021. Πέρυσι, οι καλλιέργειες καφέ επλήγησαν από τις κακές κλιματικές συνθήκες που αφορούν πρώτον, μια παρατεταμένη ξηρασία και, μήνες αργότερα, τον χειρότερο παγετό από το 1994.

 

Βραζιλία

Δεδομένης της κατάστασης η μέση τιμή ενός σάκου κόκκων καφέ στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 74,5% τον περασμένο χρόνο, από τα 131 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 228 $ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Εξαγωγέων Καφέ (Cecafe). Πρόκειται για μια χώρα που έχει σημαντική επιρροή σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του καφέ λόγω της ιδιότητάς της ως του μεγαλύτερου παγκόσμιου παραγωγού και εξαγωγέα. Την τελευταία δεκαετία, περίπου το 70% της παραγωγής της Βραζιλίας εξήχθη σε διάφορες χώρες. Η αύξηση των τιμών οδήγησε τους εξαγωγείς να χρεώνουν 60,8% περισσότερο τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, στα 2,424 δισ. δολάρια περίπου, το μεγαλύτερο τριμηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 7,8%. Η αύξηση της τιμής του καφέ κατά 60% τον περασμένο χρόνο –σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό– έγινε επίσης αισθητή στις τσέπες των Βραζιλιάνων, δεδομένου ότι είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι καταναλωτές καφέ στον κόσμο.

 

Κολομβία

Οι Κολομβιανοί έχουν επίσης αντιληφθεί τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στον καφέ, με τις τιμές εκεί να αυξάνονται κατά 29,36% μεταξύ Απριλίου 2021 και Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Διοικητικό Τμήμα Στατιστικής (DANE). Ο καφές είναι ένα από τα προϊόντα που σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Κολομβία, μαζί με τις πατάτες, τις μπανάνες, τη μανιόκα, τα βρώσιμα έλαια και το κρέας. Οι «επίμονες δυσμενείς κλιματικές συνθήκες» έχουν επηρεάσει την παραγωγή κόκκων, μειώνοντάς την κατά 16% τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε η Εθνική Ομοσπονδία Καφελοπαραγωγών. Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ Arabica στον κόσμο και 540.000 αγροτικές οικογένειες ζουν από αυτόν τον κλάδο. Οι παραγωγοί καφέ στη χώρα των Άνδεων δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από την άνοδο των τιμών, πέραν του σχετικά υψηλού κόστους των λιπασμάτων. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι, εν τέλει, αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από το προϊόν τους, γεγονός που τους επιτρέπει να αμβλύνουν τις οικονομικές δυσκολίες που ανακύπτουν από το υψηλότερο κόστος άλλων προϊόντων στην αλυσίδα παραγωγής.

 

Περού

Στο Περού, τον 10ο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, ο πληθωρισμός στις τιμές του καφέ «δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός». Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2021, κυμαινόμενες μεταξύ 10,80 και 21,60 δολαρίων ανά κιλό (2,2 λίβρες), ανάλογα με την ποιότητά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι παραγωγοί θα πωλούν καφέ από την προηγούμενη σοδειά, όταν οι τιμές των λιπασμάτων δεν ήταν τόσο υψηλές και ήταν πιο εύκολα διαθέσιμα, δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Καφέ (JNC), Lorenzo Castillo. Η ετήσια συγκομιδή καφέ θα μπορούσε να μειωθεί από 266.000 τόνους το 2021 σε 240.000 τόνους το 2023, εκτιμούν οι παραγωγοί. Αλλά οι τιμές «θα πρέπει να διατηρηθούν» έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικές, δεδομένης της υπερπαραγωγής που αναμένεται από άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, πρόσθεσε ο Castillo. «Αυτό που ενδεχομένως να επηρεάσει την κατάσταση θα είναι η τιμή του στιγμιαίου καφέ λόγω της ανόδου του δολαρίου, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές», είπε ακόμη ο Castillo.

 

Μεξικό

Στο Μεξικό, οι τιμές του καβουρδισμένου καφέ αυξήθηκαν κατά 15,94% από έτος σε έτος έως τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη εμπορευμάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Γεωγραφίας, ο οποίος δείχνει επί του παρόντος ότι ο συνολικός πληθωρισμός να είναι σε ποσοστό άνω του 7%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παρά την άνοδο των τιμών, η Γραμματεία Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Sader) υπολόγισε ότι θα υπάρξει αύξηση 5% κατά τη διάρκεια του 2022 στην καλλιέργεια καφέ (και στους 994.400 τόνους κόκκων) και αύξηση 1,4% , ή περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια στην αξία της καλλιέργειας.