Πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα φλιτζάνι καφέ;

Πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα φλιτζάνι καφέ;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να εξεταστεί, καθώς το κόστος για την παρασκευή του καφέ συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία.

 

Πολύ μακριά από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας η Academy, με έδρα το Orange, προμηθεύεται τους κόκκους της από τη Νότια και Κεντρική Αμερική. Η εταιρεία roasters αύξησε την τιμή της ανά φλιτζάνι κατά 50 σεντ πριν από λίγους μήνες. Ο ιδιοκτήτης Matt Swiatkiwsky, μιλώντας στο ABC Australia ανέφερε ότι στα μέσα του προηγούμενου έτους, ένας από τους χειρότερους παγετούς της τελευταίας 50ετίας έπληξε τη Βραζιλία. Αυτό το γεγονός, ανέφερε,  δημιούργησε μια παγκόσμια έλλειψη, ανεβάζοντας το κόστος των κόκκων. «Πιθανότατα δεν θα δούμε πτώση των τιμών τα επόμενα δύο χρόνια», είπε ο κ. Swiatkiwsky. Πρόσθεσε δε πως κατά την εκτίμησή του τα καφεόδενδρα θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια για να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν.

 

Οι επιχειρήσεις σε σοκ

Ο κ. Swiatkiwsky είπε ακόμη ότι η τιμή για μια παλέτα καφέ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από περίπου 7.000 δολάρια σε 13.000 δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. «Τα φορτία είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς, με το κόστος των καυσίμων να αυξάνεται», είπε. Αναφερόμενος στο ζήτημα των ανατιμήσεων δήλωσε: «Με κάθε ειλικρίνεια, πιστεύω ότι πολλές από αυτές τις τιμές θα έπρεπε να είχαν μετακυλιστεί πριν από αρκετό καιρό». Με τους αγρότες κατά μήκος του ισημερινού να έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και με δεδομένους τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν, ο ιδιοκτήτης της Academy προειδοπεί ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. «Αν δεν πληρώσεις καλά χρήματα για καφέ, δεν θα υπάρχει αγορά καφέ στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Μια βιομηχανία που μάχεται

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την πίεση για τις επιχειρήσεις. “Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά τώρα από ό,τι ήταν τα περασμένα 40 χρόνια, όμως οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον κλάδο της εστίασης- φιλοξενίας”, είπε ο κ. Swiatkiwsky. Ο Michael Everett, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης 3 καφέ στο Orange, ανέφερε ότι όπως το κόστος ζωής, έτσι και το κόστος για τη λειτουργία μιας επιχείρησης έχει αυξηθεί. «Η τιμή κάθε μεμονωμένου συστατικού που μπαίνει σε ένα φλιτζάνι -πλην της ζάχαρης- έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες», είπε ο κ. Everett. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να δικαρίνω ότι όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα», είπε. Ο ίδιος απασχολεί συνολικά 20 άτομα αλλά δεν μπορεί να στελεχώσει επαρκώς κανένα από τα καταστήματά του. «Η επιχείρησή μου είναι βιώσιμη, ναι, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε μέρα», είπε ο κ. Everett.

 

Μεγαλύτερη οικονομική εικόνα

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ Bank Saul Eslake αναμένει ο πληθωρισμός να αυξηθεί πάνω από 3,5% αυτό το τρίμηνο. «Δεν θα εκπλαγώ αν το τρίμηνο Απριλίου και Ιουνίου δούμε τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση το 2008», είπε. Οι αυξημένες τιμές του καφέ ήταν «σίγουρα ένα παράδειγμα για τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε ένα ευρύ φάσμα τιμών», είπε. Ο κ. Eslake εξήγησε ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει την ετήσια αύξηση των μισθών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται ουσιαστικά. Εν τω μεταξύ, “οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να μετακυλίσουν του αυξημένο κόστος εισροών, εφόσον το κάνουν και οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους” κατέληξε.